16 Aralık 2009 00:00

TEKEL işçileri AKP’yi kuşattı

Ülkenin birçok ilinde, toplam 40 TEKEL işletmesinin kapatılma kararıyla gelecekleri tehlikeye giren binlerce TEKEL işçisi, protestosunu ...

Paylaş

Ülkenin birçok ilinde, toplam 40 TEKEL işletmesinin kapatılma kararıyla gelecekleri tehlikeye giren binlerce TEKEL işçisi, protestosunu Ankara’ya AKP Genel Merkezi önüne taşıdı. Özelleştirme mağdurlarının mahkum edildiği “4-c”‘yi, kabul etmeyen işçiler, aynı özlük haklarıyla diğer kamu kurumlarına geçirilmelerinde ısrarlı olduklarını gösterdiler.
AKP’YE POLİS KORUMASI
Adana, Adıyaman Ankara, Amasya, Aydın, Batman, Bursa, Bitlis, Denizli, Diyarbakır, Hatay, İstanbul, İzmir, Malatya, Manisa, Muğla, Muş, Siirt, Samsun, Tokat ve Trabzon’dan Ankara’ya gelen TEKEL işçilerinin kent merkezine girişleri polis tarafından engellenmek istendi. Polis, Gölbaşı, Ümitköy ve Samsun yolunda otobüsleri durdurdu. Ancak polis, işçilerin tepkileri üzerine otobüslerin girişlerine izin vermek zorunda kaldı.
Eskişehir yolu üzerindeki Armada Alışveriş Merkezi önünde otobüslerinden inen işçiler, “Ölmek var dönmek yok”, “Gemileri yaktık geri dönüş yok” sloganlarıyla AKP Genel Merkezi’ne yürüyüşe geçtiler. AKP Genel Merkezi önünde yoğun yığınak yapan polis, panzerlerle kurduğu barikatla işçilerin bina önüne yürümesini engelledi.
HÜKÜMETE BÜYÜK ÖFKE
“Savaşa değil emeğe bütçe”, “İş, ekmek yoksa barış da yok”, “İş, ekmek, özgürlük” sloganları atan işçiler, “AKP 4-c’yi al başına çal” diyerek 4-c’li çalışmayı kabul etmeyeceklerinin altını çizdiler. Hükümete öfkenin büyük olduğu eylemde bazı işçiler, dondurucu soğuğa rağmen tepkilerini soyunarak gösterdiler. Kalp hastası olan TEKEL işçisi Bayram Yaman, soyunarak vücuduna “4-c’ye hayır, işimi istiyorum” yazdı. Yaman daha sonra fenalaşarak yakındaki bir özel sağlık kuruluşunun acil servisine kaldırıldı. Yaman dışında 3 işçi daha fenalaşarak acil servise kaldırıldı.
Eylemde, Başbakan’ın, “Devletin malı deniz, yemeyen domuz” sözüne tepki de “TEKEL işçisi domuz değildir”, “Yan gelip yatmadık, gemicik almadık” yazılı dövizlere yansıdı.
Sonuç alınıncaya kadar beklemeye kararlı olduklarını belirten birçok işçi, yanlarında yastık ve yorganlarını hazır etti. Üşüyen ayaklara çözüm de ayaklara buz dolabı poşetleri geçirmek oldu…
İşçilere Ankara’daki emek ve demokrasi güçleri de destek verdi. Türk-İş’e bağlı birçok sendikanın başkan ve yöneticileri (Yol-İş, Basın-İş, Tez Koop-İş, Harb-İş, Demiryol-İş, Genel Maden-İş) ile Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay, KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün işçilere desteklerini sunarken, Emek Partisi (EMEP) genel başkan yardımcıları Haydar Kaya, Selma Gürkan ve Ankara il yöneticileri de işçileri yalnız bırakmadı. Eylemi CHP ve MHP’li milletvekilleri de ziyaret ettiler.
‘YALANCI AKP’
İşçilere seslenen Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, TEKEL’in birçok işletmesinin “İstihdam ve üretim artırılacak” denilerek özelleştirildiğini, ancak bu işletmelerin tamamına yakınının kısa bir süre sonra kapandığını belirterek, “Bize yalan söylediler” dedi.
Türkel’in sözlerini işçiler, “Yalancı AKP, yalancı Başbakan” sloganı ile kestiler. Başbakan’ın TEKEL işçileri için “çalışmıyorlar” demesini eleştiren Türkel, “Biz, bu işletmelerde üretim yaptık, yan gelip yatmadık. İşimizi elimizden alan sizsiniz. Biz çalışmak, üretmek, rızkımızı kazanmak istiyoruz” diye konuştu.
Hükümet üyelerinden “Sendikayla anlaştık” yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını savunan Türkel, Türk-İş’in kapalı kapılar ardında böyle bir anlaşma yapmadığını söyledi. TEKEL işçisinin, 4-c adı altında 10 ay süreyle düşük ücretle çalıştırılmasını kabul etmeyeceklerini vurgulayan Türkel, 4-c’nin özelleştirme mağduru işçiler için gündeme geldiğini hatırlatarak şunları söyledi: “Biz özelleştirme mağduru değiliz. İşyerlerimiz kapatılmak isteniyor. Biz özlük haklarımızla kamuya geçmek istiyoruz. Bize, ‘TEKEL ile ilgili düzenleme yapılırken bu talebiniz değerlendirilecek’ dediler. Bize yalan söylediler.”
‘ONBİNLERCE KİŞİNİN VEBALİ SİZİN’
Türkel, TEKEL işçilerine özlük haklarıyla kamu işletmelerine nakil hakkı verilmeden eylemi bitirmeyeceklerini belirtti.
On binlerce TEKEL işçisinin ve ailelerinin vebalinin Başbakan’ın iki dudağı arasında olduğunu söyleyen Türkel, Başbakan’a “Zalim olmak size yakışmaz” diyerek ricada bulundu: “Bizi bu karda kışta ölümüz çıkana kadar burada bekletmeyin!”
Eylem devam ederken Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun “hükümet yetkilileriyle telefonla görüşmeler yaptığı” bilgisi geldi. Daha sonra Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın, şube yöneticilerinden oluşan bir heyetle Başbakanlıkta görüşeceği bildirildi. Gazetemiz yayına girdiği saatlerde işçilerin bekleyişi sürüyordu. (Ankara/EVRENSEL)

İŞÇİLER SOYUNDU

EYLEM sırasında 2 TEKEL işçisi hükümeti protesto etmek amacıyla soyundu.
Arkadaşlarının omuzları üzerinde slogan atan iki işçi “İşçiler burada, vekiller nerede?”, “Başbakan buraya!” ve “Hükümet istifa” sloganlarını attı.
İşçilerin genel olarak çok kızgın olduğunun gözlendiği eylemde, bir yanda hükümete ve Başbakan’a yönelik sert sloganlar atılırken, diğer yanda da bir grup davul zurna eşliğinde oynayıp, sloganlarına devam etti.
ÖNCEKİ HABER

Demiryolculardan hükümete son uyarı

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...