16 Aralık 2009 00:00

Demiryolculardan hükümete son uyarı

DEMİRYOLLARINDA örgütlü BTS ve Türk Ulaşım-Sen, 25 Kasım grevi nedeniyle görevden uzaklaştırılan emekçilerin geri alınmaması ...

Paylaş

DEMİRYOLLARINDA örgütlü BTS ve Türk Ulaşım-Sen, 25 Kasım grevi nedeniyle görevden uzaklaştırılan emekçilerin geri alınmaması halinde daha büyük eylemleri hayata geçirecekleri uyarısında bulundu.
Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel ve BTS Genel Başkanı Yunus Akıl, dün ortak basın toplantısı düzenlediler. Ulaşım-Sen Genel Başkanı Güzel, 25 Kasım’daki uyarı grevinin ardından 7 Aralık’ta 16 TCDD çalışanının görevden alındığını hatırlatarak, uyarı eylemlerinin kanunsuz olmadığının altını çizdi.
Eylemin ertesinde değil günler sonra çalışanların açığa alınmasına da dikkat çeken Güzel, 25 Kasım’daki eylemlerinden 2 gün önce trenlerde aylık tarifeye göre belirlenen personel listelerinin değiştirildiğini, çalışanlarla değil yönetim ile birlikte olmayı tercih eden bir sendikanın üyelerinin trende görevlendirildiğini aktararak, yönetimin çalışanlar arasında başlattığı ayrımlara dikkat çekti. Güzel, 16 kişinin “zor ve şiddet kullandıkları” yönündeki iddiaları yalanlayarak, “asıl baskıların çalışanlara yapıldığını” söyledi.
‘14-16 SAAT ÇALIŞTIRILIYORLAR’
Demiryollarına önem verilmediğini de anlatan Güzel, TCDD yönetiminin elindeki boş kadroları tutup, eksik personelle ve 14-16 saat çalıştırılan yorgun personelle tren işletmeciliğini riske attığını, kazalarda da çalışanların kusurlu gösterildiklerini anlattı. Yolcu mağduriyetlerinden çalışanların, sendikalarının değil TCDD yönetiminin sorumlu olduğunun da altını çizen Güzel, “İstanbul, Adapazarı, Balıkesir, Eskişehir, Ankara ve Adana’da açığa alınan arkadaşlarımızı, meslektaşları yalnız bırakmayacaktır. Uğradıkları haksızlığa karşı çok ciddi bir tepki ortaya koyacaklardır” dedi. Güzel, “Bugün (dün) saat 17.30’a kadar bu arkadaşların göreve başlamasıyla ilgili herhangi bir ilerleme, bir gelişme olmazsa, eylemlilik süreci 17.30’dan itibaren başlayacaktır. 17.30’dan itibaren bölgelerimiz eylemlilik süreci içerisinde kendi geliştirdiği etkinlikleri ortaya koyacaktır. Doğacak olan olumsuzluklardan sorumlu değiliz” uyarısını yaptı.
‘UYARIMIZI DİKKATE ALIN’
BTS Genel Başkanı Akıl da 16 çalışanın görevden alınmasına “sessiz kalmalarının” beklenmemesini istedi. Akıl, “Bugün (dün) 17.30’a kadar arkadaşlarımız görevine iade edilmezse, başta demiryolcular olmak üzere işkolumuzdaki örgütlü bütün çalışma arkadaşlarımız, üretimden gelen güçler de dahil olmak üzere, ellerindeki bütün imkanları kullanacak ve bu süreç, arkadaşlarımız görevlerine iade edilene kadar sürecek” dedi. Ayrıca mahkemelere, yürütmeyi durdurma talebiyle arkadaşları hakkında haksız hukuksuz uygulamalara imza atan yöneticilerle ilgili savcılıklara suç duyurusunda bulunacaklarını da belirten Akıl, “Bu akşam (dün) hayata geçecek eylemimiz, fiili ve meşru bir hakkımızdır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ARKADAŞLARINA SAHİP ÇIKTILAR

Balıkesir’de görev yapan TCDD emekçileri, 16 arkadaşlarının 25 Kasım grevi nedeniyle görevden uzaklaştırılmasını protesto etti. Eylem nedeniyle Balıkesir’den 4 arkadaşlarının cezalandırıldığını dile getiren emekçiler, kararın geri alınmasını istediler.
BTS ve Türk Ulaşım-Sen İl temsilcileri tarafından Balıkesir tren garı önünde yapılan açıklamada, taleplerinin kabul edilmemesi durumunda 25 Kasım’dan daha etkili eylemleri başlatılacağı bildirildi. İşletme yetkililerinin 25 Kasım günü yeterli ve gerekli personel olmaksızın hizmet vererek yolcuların can güvenliğini tehlikeye attığı dile getirilen açıklamada, yetkililerin iş yerlerinde asılı grev afişlerini yırtarak suç işledikleri belirtildi.
Açıklamada suçlular hakkında suç duyurusunda bulunulduğu kaydedildi. Hükümetin yandaş sendika ve yandaş personel politikası ile eylemleri sabote etme gayreti içerisinde olduğuna dikkat çekilen açıklamada, tüm bu girişimlere karşın 25 Kasım’da emekçilere yakışır bir eylem gerçekleştirildiği ifade edildi. (Balıkesir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Ataşehir Belediyesi'ne işçilerinden tepki

SONRAKİ HABER

TEKEL işçileri AKP’yi kuşattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...