16 Aralık 2009 00:00

‘Eczacıların kongresinden kararlılık çıktı’

Türk Eczacıları Birliği (TEB) 37’inci Olağan Büyük Kongresi 10-13 Aralık tarihleri arasında Ankara’da yapıldı.

Paylaş

Türk Eczacıları Birliği (TEB) 37’inci Olağan Büyük Kongresi 10-13 Aralık tarihleri arasında Ankara’da yapıldı. 24 bin eczacı adına Kongreye katılan 316 delege “Ortak talepler yerine getirilene kadar kararlı duruş ve dayanışmadan ödün verilmemesi” konusunda irade belirtti.
Kongrenin Sonuç Bildirgesinde, 4 Aralık eyleminin taleplerinin karşılanmadığı belirtilerek, talepler tekrarlandı. Sonuç bildirgesinde vurgulanan talepler şunlar oldu:
*Kamu kurum iskontolarının yükünü eczacılar ödemesin
*İlaç fiyat düşüşlerinde eczane stok zararı karşılansın (45 gün düşük fiyattan ilaç temini)
*Muayene ücreti uygulamasına ve eczanelerin aracı tahsildar olarak kullanılmasına son verilsin
*İlaç Fiyat Kararnamesi değiştirilsin ve eczanelerin kârlılık oranı yükseltilsin
Bildirgede, “4 Aralık’ta yaptığımız uyarıya rağmen, bu taleplerimizin hiçbiri karşılanmadı. Hatta eczacının az da olsa lehine olan 45 günlük stok geçiş süresi beş güne indirilmiştir. Stok zararları giderilmemiş, eczacı ve örgütü tehdit edilmiştir” denildi.
‘TEK TEK SÖZLEŞMEYE TEPKİMİZ SERT OLUR’
Bildirgede, özel hastanelerde muayene ücret farkının yüzde 30’dan yüzde 70’e çıkartılması eleştirilerek, “Hastalarımızın ödeyeceği fiyat farkları büyüdü” denildi. SGK’nın resmi İnternet sitesinde, “Hem önümüzdeki dönemde hastalarımızın ödediği ilaç fiyat farklarını daha da artıracağını, hem de hastalarımıza hekimin reçetesine bakmadan o grupta hangi ilaç en ucuzsa onu vereceğini ilan etti” denilen bildirgede, insan sağlığı açısından tehlikeli olan bu uygulamalardan geri dönüş sağlanana kadar mücadele etmenin gerekliliği vurgulandı.
Bildirgede, “Sosyal Güvenlik Kurumu veya bir başka yapı meslektaşlarımızın 4 Aralık’taki ortak ve tavizsiz duruşunu görmezden gelip, eczacının örgütlülüğünü hiçe sayarak eczacılarla tek tek sözleşme imzalamaya heveslenirse, tepkimiz 4 Aralık’takinden çok daha sert olacaktır” uyarısı yer aldı.
Kongrede, kesin olmayan sonuçlara göre TEB’in 11 kişilik yeni Merkez Heyeti de belirlendi. TEB’in yeni yönetimi şöyle:
Erdoğan Çolak, Özgür Özel, Mukaddes Harmancı, Nevin Taşlıçay, Ali Aslan, Harun Kızılay, Şerif Boyacı, Hüseyin Olan, Ekrem Eşkinat, Mustafa Aslan, Murat Yürür.
ÖNCEKİ HABER

Dokuz Eylül’den yükselen ‘barış’ sesleri

SONRAKİ HABER

Suçun itirafı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...