16 Aralık 2009 00:00

Dokuz Eylül’den yükselen ‘barış’ sesleri

DOKUZ Eylül Üniversitesi öğrencileri de bu yıl ilkini gerçekleştirdikleri Topluluklar Buluşmasının ana temasını “Barış” olarak belirledi.

Paylaş

DOKUZ Eylül Üniversitesi öğrencileri de bu yıl ilkini gerçekleştirdikleri Topluluklar Buluşmasının ana temasını “Barış” olarak belirledi. 1 hafta sürecek etkinlikler dün İkisat Fakültesi Fotoğraf Topluluğunun (DİFOT) açtığı “İlk Bakış” sergisi ile başladı. 12 topluluk tarafından düzenlenen ‘Barış buluşması’ nın açılış konferansı Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Doktor Zeki Gül’ün konuşmacı olduğu “Savaş ve Barış” sunumu ile yapıldı.
‘SAVAŞ SİZ İLGİLENMESENİZDE SİZİNLE İLGİLENİR’
İktisat Fakültesinin konferans salonunda gerçekleştirilen söyleşi de Doktor Zeki Gül, eğer bir coğrafya’da savaş varsa ondan etkilenmeyecek kimsenin olmadığını vurgulayarak Tolstoy’un “Savaş siz ilgilenmeseniz de sizinle ilgilenir” sözlerini hatırlattı. Savaşların doğrudan etkilerinin yani ölümlerin, yaralanmaların bizlere yansıdığını ancak doğa, kültür mirasları ve insan sağlığı üzerinde uzun vadede yarattığı tahribatların genel de gözden kaçtığını söyledi.
UYGARLIK DOĞDUĞU TOPRAKLARDA YAĞMALANIYOR
Gül sözlerini şöyle sürdürdü, “Bugün bir kez daha henüz unutamadıklarımızı tekrarlamak gerekiyor. İstanbul’da Molotof ile yanarak öldürülen bir genç kız, Diyarbakır’da yakın mesafeden vurularak öldürülen bir üniversite öğrencisi ve Tokat Reşadiye’de öldürülen 7 asker. Ve şimdi Kürtlerin partisi DTP kapatıldı. Açılımcıların barış konusunda samimiyetsizlikleri yeniden gözler önüne serildi. Şimdi birileri bunlara bilanço diyor. Oysa rakamlar yaşanan dramı kanıksamamıza yarıyor o kadar. Uygarlık bugün yine doğduğu topraklarda Mezopotamya’da yağmalanıyor. Ve bütün insanlık televizyonlardan adeta bir oyun gibi yaşananları izliyor” diye konuştu.
Umutsuzluğun içimize kök salmaması gerektiğini de ifade eden Gül, “Dünyanın silaha en çok para ayıran ülkesi ABD bunu bizleri sömürerek yapıyor. Biz ülkemizden başlayarak dünyaya bakabilme ve barışın yeniden doğması için önce değişmeli ve değiştirmeliyiz. Günlük yaşam pratiklerimizden başlamak; Ermeni, Kürt, Laz her ne milleten ise, kardeş olmaya adım atmak elimizde. Mezopotamya’da dünyada savaşın yaşandığı her yerde insanlar barış için hala bereketli” diyerek sözlerini bitirdi.
Konferansta söz alan bir öğrencinin sözleri ise çapıcıydı. Aşırı derece de farklılıklara karşı bir düşmanlığın körüklendiğini söyleyen öğrenci, Dört yıldır üniversitedeyim. Kalabildiğim ne bir evim var ne düzeli bir gelirim. Yine de herkes benden ‘Ne mutlu’ diye bağırmamı bekliyor. Bense artık bir gün de ‘Ne mutlu tokum’ diye bağırabilmek istiyorum” dedi. Etkinlik ikinci gününde de “Suyun piyasaya açılması” konferansı ve film gösterimleri ile devam edecek. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Hasta tutuklular için zincirli yürüyüş

SONRAKİ HABER

‘Eczacıların kongresinden kararlılık çıktı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa