16 Aralık 2009 00:00

HUKUK KÖŞESİ

SORU: İşverenim beni krizi gerekçe göstererek işten çıkarmıştı. Ben de işe iade davası açtım ve kazandım....

Paylaş

SORU: İşverenim beni krizi gerekçe göstererek işten çıkarmıştı. Ben de işe iade davası açtım ve kazandım. İşveren bu durumda beni yine işe almayabilir mi böyle bir hakkı var mı?

CEVAP: İş Kanunu’nun 20. maddesinde işe iade davalarının seri muhakeme usulüne göre iki ay içinde sonuçlandırılacağı ve mahkemece verilen kararın temyiz edilmesi halinde de Yargıtay’ın bir ay içinde kesin olarak karar vereceği belirtilmektedir. Ancak uygulamada bu sürelere pek riayet edildiği söylenemez. İş Kanunu’nun 21. maddesinde ise, işçinin işe iadesi hakkında mahkemenin karar vermesi durumunda işçinin kesinleşen mahkeme kararının tebliğinden itibaren 10 işgünü içinde işe başlamak üzere işverene başvuruda bulunması gerektiği belirtilmektedir. Öncelikle yapmanız gereken, işvereninize sizi mahkeme kararı doğrultusunda yeniden işe alması için kanuni süre içinde başvuru yapmanızdır. Eğer bu süre içinde başvuruda bulunmaz iseniz, işverence yapılan fesih geçerli bir fesih sayılacaktır ve işveren de bu durumda sadece bunun hukuki sonuçları ile sorumlu tutulacaktır. Yani şartlarınız varsa kıdem ve diğer tazminat ve kanuni alacaklarınız için dava açma hakkınız mevcuttur.
İşveren ayrıca, işe iade davasında mahkeme tarafından hüküm altına alınan işe başlatmama halinde ödenecek olan tazminatı da sizi başvurunuz olması halinde işe başlatmazsa ödemek zorundadır.
İşveren sizin süresi içinde yaptığınız başvuruya rağmen sizi işe almaz ise bu durumda yasal alacaklarınız için dava açma hakkınız vardır.



DEVRİM AVCI
ÖNCEKİ HABER

‘YENiSi’ ABD’DE OLACAK!

SONRAKİ HABER

Hasta tutuklular için zincirli yürüyüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...