16 Aralık 2009 00:00

KRİZİN YÜKÜ YİNE HALKA

YUNANİSTAN başbakanı, ülkenin borçlarının altında ezilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyerek kamu harcamalarında büyük kesintiler açıkladı.

Paylaş

YUNANİSTAN başbakanı, ülkenin borçlarının altında ezilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyerek kamu harcamalarında büyük kesintiler açıkladı. Yorgos Papandreu, her zaman olduğu gibi yükün yine halkın sırtına yükleneceğini, gerek sosyal güvenlik harcamalarında gerekse genel olarak kamu harcamalarında yüzde 10 dolayında kesinti yapılacağını açıkladı. Açıklanan diğer önlemler arasında memur maaşlarının dondurulması, yeni memur almama ve Yunanistan’ın yurtdışındaki turizm bürolarının üçte birinin kapatılması da bulunuyor.
‘BATARIZ’
Papandreu 2013 yılı itibariyle Yunanistan’ın bütçe açığını mevcut yüzde 12’den yüzde 3’lere çekmeyi vaat etti. Yunanistan başbakanı, işveren ve işçi örgütlerinin temsilcilerine hitaben yaptığı konuşmada “Ya değişiriz ya da batarız” dedi. Ülkenin, var olan bütün itibarını yitirdiğini söyleyen Papandreu, “acilen yeni bir toplumsal sözleşme”ye varılması gerektiğini kaydetti.
Papandreu, “Hepimizin rahatı bozulacak” diyerek, kamu harcamalarındaki bazı kesintilerin can yakıcı olacağına işaret etti.
VERGİLER DE ARTACAK
Bir hafta önce uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Yunanistan’ın kredi notunu düşürmüştü. Avrupa Para Birimi Avro Bölgesi içindeki Yunanistan’ın Maliye Bakanı Yorgos Papakonstantinu, ülkesinin bütçe açığının, Avrupa Birliği tarafından konan yüzde 3 sınırının çok üzerinde olduğunu kabul etti. BBC’nin sorularını yanıtlayan maliye bakanı, hükümetin bir yandan kamu harcamalarını düşürmek, diğer yandan vergileri artırmak dışında uzun vadeli yapısal sorunlara da el attığını kaydetti. (DIŞ HABERLER)

AB’DE 3 AYDA 1 MiLYON KiŞi DAHA iŞSiZ KALDI
AB ülkelerinde, yılın üçüncü çeyreğinde, 1 milyondan fazla kişi daha işsiz kalarak, işsizlerin sayısı 22.5 milyona ulaştı.
AB İstatistikler Ajansı Eurstat, 27 ülkenin üye olduğu AB’de işsizlik oranının 2009 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 0.5’e tekabül eden 1 milyon 19 bin arttığını açıkladı. Böylece ekim ayı itibariyle AB’de işsizlerin oranı yüzde 9.8 ile 22.5 milyona ulaştı. Avro para birimini kullanan 16 AB ülkesinde ise aynı dönemde 712 bin kişi daha işsiz kalarak, burada da işsizlerin oranı yüzde 0.5 arttı.
Eurostat, kamu, sağlık ve eğitim alanı dışındaki tüm sektörlerde işten çıkarılanların sayısının arttığını kaydetti.
Bu arada, Eurostat tarafından yapılan bir ankette, AB vatandaşlarının yüzde 54’ünün ülkelerindeki en önemli sorunun işsizlik sorunu olduğuna inandığı ortaya çıktı. Ankete katılan 30 bin 238 kişinin yarısından fazlası da işsizlik konusunda en kötü döneme hâlâ gelinmediğini savundu. Yine, ankete katılanların yüzde 30’u ekonomik durumun önümüzdeki 12 ay içerisinde daha iyi olacağına, yüzde 38’i aynı kalacağına, yüzde 21’i ise daha da kötüleşeceğine dikkat çekti.
ÖNCEKİ HABER

İsrail’e Gazze işgali şoku!

SONRAKİ HABER

‘YENiSi’ ABD’DE OLACAK!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...