16 Aralık 2009 00:00

Sanatta sahtecilik yapılıyor

Ege Üniversitesi 3. EgeArt Sanat Günleri kapsamında düzenlenen “Sanatta Sahtecilik” konulu panelde konuşan...

Paylaş

Ege Üniversitesi 3. EgeArt Sanat Günleri kapsamında düzenlenen “Sanatta Sahtecilik” konulu panelde konuşan Prof. Dr. Kıymet Giray, ünlü ressamlara ait eserleri, kendi eserleri imiş gibi sahte imzalarla piyasaya süren kişilerin bundan rant sağladığını belirtti.
Ege Üniversitesi (EÜ), 3. EgeArt Sanat Günleri kapsamında Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda “Sanatta sahtecilik” konulu panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Kaya Özsezgin’in yaptığı panele, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kıymet Giray, Çağsav Ankart Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Kahramankaptan konuşmacı olarak katıldı. Çok sayıda öğretim üyesi, öğrenci ve sanatseverin katıldığı panelde konuşan Prof. Dr. Kıymet Giray, Türkiye’de sanatçının telif haklarının korunamadığını ifade ederek, bu konuda ünlü ressamların eserlerinin sahte imzalarla piyasaya sürüldüğünü ve bundan rant sağlandığını belirtti. Türkiye’de sanatçı hakları ile ilgili koruyucu yasaların da bulunmadığını kaydeden Giray, sahte para basıp dağıtanlara ağır cezai yaptırım uygulandığını, ancak sahte resimleri piyasaya sürenler için mevcut yasalarda herhangi bir cezai yaptırımın bulunmadığını dile getirdi.
SANAT SAHTECİLİĞİYLE İLGİLİ YAPTIRIM YOK
Prof. Dr. Giray, müzelerdeki eserlerin kopyalanması nın dünyada olduğu gibi Türkiye’de yapıldığını hatırlatarak, dünyanın birçok yerinde yapılan kopyalamaların belirli denetim ve koşullar altında yapıldığını ifade etti. “Türkiye’deki müzelerde bu denetim ve koşullar sağlanamadığından, yapılan kopyalamalarda sahtecilik yapan, eserleri piyasaya sürüp, rant sağlayan birçok insan var. Dünyadaki gelişmiş ülkelere baktığımızda, müzelerde her alanla ilgili uzmanlar yetiştiriliyor ve müzelerde bu uzmanların denetimi altında işlemler yapılıyor” diyen Giray, Türkiye’de böyle bir uzmanlaşma olmadığından boşluklar oluştuğunu ve insanların bu durumu farklı şekilde kullandığını belirtti. Giray, sanattaki sahteciliğin önüne geçilmesi için, müzelerde alanında uzmanlaşmış bireylerin yetiştirilmesi ve bu konuyla ilgili gerekli yaptırımların oluşturulması için gerekli yasaların konulması gerektiğini ifade etti.
Giray’dan sonra söz alan Çağsav Ankart Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Kahramankaptan ise sanatta sahtecilikle ilgili Kültür Bakanı’nın hiçbir şey yapmadığını belirterek, Kültür Bakanlığı’nın konuya ilişkin bir an önce harekete geçmesini istedi. (İzmir/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Öğretmenler toplumsal olayları resmetti

SONRAKİ HABER

Başbakan’a açık mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...