16 Aralık 2009 00:00

Medya da dükkanı kapattı

Açılım havasından çok “kapanım” havasına giren medyada, bir hafta öncesinin barış rüzgarlarına yer kalmadı.

Paylaş

Açılım havasından çok “kapanım” havasına giren medyada, bir hafta öncesinin barış rüzgarlarına yer kalmadı. Sokaklardaki provokatörlerin bile masum ilan edildiği haberlerde “kapanım” havası, açılıma ağır basıyordu.
Hükümetin somut adımlar atmayarak açılımı kapatma hamlesinin ardından medya da açılım atmosferinden çıktı. Günlerdir DTP’nin kapatılmasını haklı göstermeye çalışan haberler veren gazeteler, dün de Dolapdere saldırganlarını masum göstermeye, hükümete ve barış yanlısı güçlere de “Fazla açıldılar” mesajı vermeye çalıştı.
KORUMAK İÇİN ATEŞ ETMİŞLER
Dolapdere’de gösteri yapan vatandaşların üstüne silahla saldıran ve fotoğraflanan kişilerin serbest bırakılması, Hürriyet’te şöyle haber oldu: “İstanbul Tarlabaşı’nda bölücü örgüt yandaşlarının ev, işyeri ve otomobillere taş ve molotofkokteyli atmalarına, tabanca doğrultarak tepki gösteren çevre sakinlerinden S.Ü., T.G, ve S.Z.,’nin, kendilerini ve çevreyi korumak amacıyla ateş ettikleri ortaya çıktı.”
Faturayı saldırıya uğrayanlara kesen Hürriyet, bir de her silah çekenin mahkemede söyleyeceği “Kendimizi koruduk” lafını, haberin giriş cümlesine koyacak kadar inandırıcı buldu.
AÇILIM ‘FAZLA’ DEDİLER
DTP’nin kapatılmasını haklı göstermeye çalışan haberler, hafta sonu boyunca gazete manşetlerinde yarışmıştı. Dün, bu eğilimi Bugün gazetesi sürdürdü. “Avrupa da DTP’yi kapattı” diyen gazete, AB yetkilisi Rehn’in sözcüsünün “Terörle mesafe koyma” açıklamasını “Avrupa”ya mal ederek böyle yorumladı.
Posta’nın manşeti, Meclis’te yaşanan gerginliği mesajlı bir ifadeyle duyuruyordu: “Fazla açıldılar”. Haberin yanında, Mehmet Ali Birand’ın “Açılımı hep birlikte kaybettik” yorumu yer alıyordu.
Vatan, aynı atışmayı “Açılım düellosu” başlığıyla manşetten verdi.
Yeni Şafak’ın manşetine göre ise, Başbakan Erdoğan’ın konuşmasından çıkarılacak sonuç; “İnadına kardeşlik”ti.
Sözcü, yine en kışkırtıcı ve saldırgan rolü üstlenmişti. Partileri kapatılan DTP’lilerin “minderden kaçtı”ğını öne süren gazete, manşetinde aklı sıra mesaj verdi: “Kandil yolcuları”.
(MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Facebook’ta arayan babasını da buluyor

SONRAKİ HABER

GÖZLEMEVİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa