17 Aralık 2009 00:00

Çocukları fişleme talimatı

Eskişehir Valiliği’nin talimatıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü bütün okullardan suç işleme eğiliminde olan çocukların listesinin hazırlanmasını istedi.

Paylaş

Eskişehir’de ortaya çıkan bir olay, AKP’nin “demokratikleşme(!)” çalışmalarının geldiği son noktayı gözler önüne serdi.
Eskişehir Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden; İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise okullardan, “suç işlemeye eğilimli” olan ve “emniyet tarafından risk grubu içinde değerlendirilen” öğrencilerin listesini istedi. Öğrencileri “fişlemek” anlamına gelen uygulamaya tepki gösteren Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, durumun insan haklarına aykırı olduğunu vurguladı.
Eskişehir Valiliği ve Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü skandal bir uygulamaya imza attı. Valiliğin talebi üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğü, okullara resmi bir yazı göndererek, okullarda “suç işleme eğilimi olan” ve “risk grubu içine giren” öğrencilerin tespit edilmesini istedi. Okullara gönderilen yazıda, “fişlenen” öğrencilerin listelerinin en geç 18 Aralık gününe (yarın) kadar İl Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitim-Öğretim ve Öğrenci İşleri Müdürlüğü’ne gönderilmesi istendi.
ÖĞRENCİLER POTANSİYEL SUÇLU
Uygulamaya tepki gösteren Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, “Eskişehir’de yaşanan bu olay, çocukları ve öğrencileri suç işlemeye eğilimli, potansiyel bir tehlike olarak gören zihniyetin gelmiş olduğu son noktadır” dedi. Polise taş atan çocukların onlarca yıl cezalara çarptırıldığına dikkat çeken Bozgeyik, uygulama ile artık ortada işlenmiş herhangi bir suç bile yokken, çocukların resmi makamlar tarafından fişleneceğini bildirdi.

ÇAĞ DIŞI UYGULAMA
Bozgeyik, okul-polisi uygulamasının ardından hayata geçirilen “suç işlemeye eğilimli öğrencilerin isim listelerinin çıkarılması” uygulamasının, en temel insan haklarını bile hiçe sayan bir uygulama olduğunu ifade etti. Uygulamanın Türkiye rejiminin karakterini de tüm açıklığı ile ortaya koyduğunu vurgulayan Bozgeyik, hiç kimsenin, özellikle de öğrencilerin “suç işlemeye eğilimli” denilerek fişlenemeyeceğini, ortada hiçbir somut durum yokken haklarında işlem yapılamayacağını ifade etti. Bozgeyik, Eskişehir Valiliği’nin ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu “çağdışı” uygulamayı durdurmasını isteyerek, “Öğrenciler üzerinde asayiş sağlamaya çalışmaktan vazgeçmelidirler” dedi.
Cem Gurbetoğlu
ÖNCEKİ HABER

ÖNCE KAPAT SONRA SAT

SONRAKİ HABER

UZUN MESAFE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...