17 Aralık 2009 00:00

ÖNCE KAPAT SONRA SAT

Artan öğrenci sayısını karşılayamayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), şehir merkezlerinde “yüksek rant getiren” bölgelerin ortasında kalan devlet okullarını arazileriyle birlikte satmaya hazırlanıyor.

Paylaş

Artan öğrenci sayısını karşılayamayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), şehir merkezlerinde “yüksek rant getiren” bölgelerin ortasında kalan devlet okullarını arazileriyle birlikte satmaya hazırlanıyor. Veliler ve eğitim sendikaları da, Beyoğlu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde 9. sınıflara kayıt yaptırılmayarak, kademe kademe kapatılıp ardından satılacağı endişesi içindeler.
Eğitim Sen 3 No’lu Şube’nin satışa çıkarılan okullara ilişkin hazırladığı rapora göre, İstanbul’un en merkezi yerlerinde bulunan ve satışı planlanan 45 okuldan 22 lise ve ilköğretim okulu trafik sıkışıklığına yol açtıkları, öğrenci sayılarının az olduğu gibi gerekçelerle satışa sunulacak.
OTEL YA DA İŞ MERKEZİ
İstanbul’da, Nişantaşı, Etiler, Ortaköy, Teşvikiye, Ataköy, Erenköy, Çamlıca ve Bağdat Caddesi gibi gözde semt ve caddelerde yüzlerce milyon dolar değerindeki iş merkezleri ve lüks konutların arasında kalan 18-20 dönüm araziler içerisindeki okulların satışı için listeler hazırlandı. Rapora göre, satışa çıkartılan okulların satışından yaklaşık 5 milyar dolar gelir elde edilmesi bekleniyor. Etiler Otelcilik Turizm Meslek Lisesi, Etiler Lisesi, Levent Kız Meslek Lisesi, Rüştü Uzel Kız Meslek Lisesi, Nilüfer Hatun İlköğretim Okulu, Ziyapaşa İlköğretim Okulu, Çağlayan İlköğretim Okulu, Maçka İlköğretim Okulu, Sait Çiftçi İlköğretim Okulu ve milyonlarca dolar değerindeki başka pek çok okulun satılarak otel ve iş merkezleri haline dönüştürüleceği planlanıyor.
VAR MI ARTIRAN!
Emlakçıların okullar için tespit ettiği rakam, eksperlerin önerdiklerinin 4 katı.
*Maçka Akif Tuncel Endüstri Meslek Lisesi için komisyon 123 milyon dolar değer biçmişti.
*Etiler Otelcilik Turizm Meslek Lisesi için 250 milyon dolar biçilirken, bölgedeki emlakçılar, “1 milyar doların altında satış, bedava gitmesi demektir” dedi.
*Çamlıca Kız Lisesi tapu alanı 30 bin 823 metrekare, bedeli 320 milyon dolar.
*Kandilli Kız Lisesi tapu alanı 27 bin 174 metrekare, bedeli 300 milyon dolar.
*Etiler Turizm Meslek Lisesi 18 bin 800 metrekare, 250 milyon dolar.
*Fenerbahçe Lisesi 15 bin 651 metrekare 250 milyon dolar.
BUNLAR MI EĞİTİME UYGUN?
Devlet okullarına layık görülen yerler ise dere içleri, ücra köşeler, gözlerden uzak varoşlar... Eğitim öğretim açısından donanımlı merkezdeki okullar satılarak buralarda eğitim öğretim gören çocuklar gözlerden uzak, eksik araç gereçli, dere içlerindeki okullara mahkum ediliyor. Merkezden uzak olan birkaç okulun durumu ise şöyle:
*Sarıyer’de M. Şalgamcı İlköğretim Okulu, Baltalimanı Arıtma Tesisi’nin bulunduğu yerde kanalizasyon kokusunun altında eğitim yapıyor.
*Yine Sarıyer’de Rumeli Feneri İ.Ö.O’nun hemen yanı başına baz istasyonu kurulma girişimine göz yumuluyor.
*Bir diğeri İMKB gibi Türkiye’nin finans merkezinin hemen arka sokağındaki Şehit Üsteğmen Ali Büyük Dicle Eğitim Uygulama Okulu, tek katlı barakadan bozma bir binada, 2 oda büyüklüğünde 3 sınıfla zihinsel engellilere eğitim vermeye çalışıyor.
*Beyoğlu Sururi İlköğretim Okulu’nun yanındaki boş arsada her türlü uyuşturucu alım satımı, kullanımı, taciz, çocukların gözü önünde yaşanıyor. (İstanbul/EVRENSEL)

OKULUMA DOKUNMA
SENDİKALAR, demokratik örgütler, odalar, siyasi partiler ve velilerden oluşan Okuluma Dokunma İnisiyatifi, Beyoğlu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi önünde okulların satılmak istenmesini protesto etti. Açıklamayı yapan Eğitim Sen 3 No’lu Şube Başkanı Nebat Bukrek, İstanbul valiliği, Bayındırlık İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Emlak Daire Başkanlığı ve Umumi Emlakçılar Odası’ndan oluşan bir heyetin okulları satmak için aylardır çalışmalar sürdürdüklerini söyledi.
Bukrek, satışa çıkartılan Beyoğlu Refia Övünç K.T.Ö Olgunlaşma Enstitüsü’nün tabusu ve okulda öğretim gören öğrencilerin ikametgahı dahil tüm kimlik bilgilerinin istendiğini belirtti.
Ayrıca 2009-2010 Eğitim Öğretim yılında 9. sınıf öğrencisi alınmayan Beyoğlu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin, 3 yıl sonra fiilen kapanma tehdidi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.
Bu okulun satışına giden süreç ise Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in bu okulu ziyaret etmesiyle başlamıştı. Bakanın ardından okula gönderilen müfettişler okulun kapatılmaması yönünde karar beyan edince müfettişler değiştirilip, Hüseyin Çelik’in projesine uygun karar çıkarılması sağlanmıştı. Ardından 9. sınıf öğrencisi kaydı almayarak okulu etkisiz hale getirme yoluna gidildi. Bukrek de kademe kademe kapatılıp ardından satılmaya çalışılan okullarına sahip çıkacaklarını belirtti.
Sevim Kahraman
ÖNCEKİ HABER

Meslek liselilerin feryadı

SONRAKİ HABER

Çocukları fişleme talimatı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...