17 Aralık 2009 00:00

TCDD’de dayanışma grevi

Kamu-Sen’e bağlı Türk Ulaşım-Sen ve KESK’e bağlı BTS’nin geçici olarak görevden uzaklaştırılan ...

Paylaş

Kamu-Sen’e bağlı Türk Ulaşım-Sen ve KESK’e bağlı BTS’nin geçici olarak görevden uzaklaştırılan 16 kişinin işe döndürülmesi talebiyle başlattığı iş bırakma eylemi, Türkiye genelinde başarılı oldu. TCDD yönetiminin baskı ve grev kırma girişimlerine rağmen trenler istasyonlardan ya kalkmadı ya da gecikmeli kalkıp başka bir istasyonda durduruldu.
Türk Ulaşım-Sen ve BTS’nin taleplerinin karşılanması için TCDD yönetimine verdiği sürenin dolmasının ardından, önceki gece Ankara Garı hareketlendi. Görevden uzaklaştırılan 16 kişinin göreve başlatılmaması üzerine alınan iş bırakma kararı, Ankara Garı’nda 15 Aralık akşamı saat 22.00’de başlatıldı.
Demiryolu çalışanları, Kamu-Sen ve KESK’e bağlı sendikaların başkan, yönetici ve üyelerinin de desteği ile Ankara Garı’nda toplanarak, saat 22.00 treninin gelmesini beklediler. Gar içinde Çevik Kuvvet’in adeta abluka oluşturduğu gözlenirken, çalışanlar sık sık “TİS hakkımız, grev silahımız”, “Memura kalkan eller kırılsın”, “Grev hakkımız söke söke alırız”, “Geliyor geliyor, genel grev geliyor” sloganları attılar, alkışlarla TCDD yönetimini protesto ettiler.
POLİS, TCDD YÖNETİMİ EL ELE
Ardından gelen ve 22.00’de kalkması gereken Anadolu Ekspresi garda durdu. Demiryolcular, trenin bulunduğu demiryoluna geçmek istediler. Ancak önleri Çevik Kuvvet polisleri tarafından kesildi. Barikatı protesto eden demiryolculardan bir kısmı parmaklıkların üzerinden atlayarak trenin bulunduğu bölüme geçti. Polisin burada da müdahale ettiği çalışanlar, alkış ve sloganlarla hem polisi hem TCDD yönetimini kınadılar.
Trenin makinist bölümüne geçen BTS Genel Başkanı Yunus Akıl, tren şefleri ve yardımcı makinistlerin görevi kabul etmediğini, ancak TCDD bölge başmüdürünün gelip grevi kırmak istediğini söyledi. Yardımcı Makinist İsmail Çiftçison polis zoruyla trenden indirilmek istendi. Ancak trene polisin müdahale edemeyeceği belirtilerek, bu tutum protesto edildi.
ESKİ SENDİKACI EYLEM KIRDI
Tren uzun süre çalışmadı. Ancak TCDD bölge başmüdürü, Memur-Sen’e bağlı Ulaştırma Memur-Sen’in eski Genel Başkanı Erol Arıkan, Çevik Kuvvet’in de desteğiyle çalışanlara müdahale etti. Genel Müdür Yardımcısı Veysi Kurt ile daire başkanlarının da gelerek grevi kırma girişimlerinde bulunmaları dikkat çekti.
Bu arada polisle çalışanlar arasında yer yer itiş kakışlar yaşandı. Ancak Memur-Sen üyesi makinistleri baskıyla çalıştıran bürokratlar, treni 45 dakikalık gecikmeyle de olsa hareket ettirdiler. Eylemciler ise bu durumu, “İş birlikçi personel istemiyoruz”, “Onurlu memur istiyoruz” sloganları ile protesto ettiler.
Ankara Garı’na daha sonra Kars’tan hareket eden Doğu Ekspresi ile yataklı Ankara Ekspresi geldi. Her iki tren de, gecikmeli olarak, eylemi kıran makinistler tarafından hareket ettirildi. Bu ise gardaki eylemciler tarafından alkış, ıslık ve sloganlarla protesto edildi.
16 KİŞİ İŞE DÖNENE KADAR...
Daha sonra konuşan BTS Genel Başkanı Yunus Akıl, bürokratların eylemi kırma girişimlerini kınadı. TCDD yöneticilerinin suç işlediğini belirten Akıl, startını verdikleri iş bırakma eylemlerinin, 16 arkadaşları işe döndürülene kadar süreceğini söyledi. Genel müdüre son kez barış çağrısında bulunan Akıl, “Çalışanları, yolcuları mağdur etmeyin” diye seslendi. Akıl’ın sözleri, “Genel müdür istifa, çalışanlar işe” sloganı ile karşılandı.
Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel de 25 Kasım grevinin muhatabının siyasi irade olduğunu hatırlatarak, TCDD yetkililerinin kendilerini siyasi iradenin yerine koymalarını eleştirdi. İş bırakan çalışanlara yönelik baskı ve tehditlere de dikkat çeken Güzel, “Sonuna kadar buradayız” diye seslendi. Personeli ile kavgalı genel müdürün olamayacağını da belirten Güzel, “Kavga ise hodri meydan! Demirden korksak trene binmezdik, demiryolcu olmazdık” dedi.
KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek ve Kamu-Sen Genel Sekreteri İsmail Koncuk’un da desteklerini açıkladığı eylem, mücadelenin süreceği mesajıyla sona erdi. (Ankara/EVRENSEL)

GREV KUCAKLAŞMASI
İzmir’den Ankara yönüne giden Mavi tren ve 9 Eylül trenlerinin seferleri Balıkesir garında sendikalı çalışanlar tarafından durduruldu.Gece saat 00.40 sularında istasyona gelen Mavi tren, yüzlerce KESK ve Kamu-Sen üyesi tarafından alkışlarla karşılandı.
Trenin makinist ve diğer görevlilerine “Hoş geldiniz” diyerek karşılayan BTS İzmir İl Başkanı Bülent Çuhadar yolculara hitaben yaptığı konuşmada amaçlarının yolcuları mağdur etmek olmadığını, aslında bu mağduriyete TCDD yetkililerinin grevi günler önceden bildiği halde bilet satarak neden olduklarını ifade etti.
Daha sonra istasyona gelen 9 Eylül treni de slogan ve halaylarla karşılandı. BTS ve Türk Ulaşım-Sen’li sendikacılar her iki trende görevli olan arkadaşları ile kucaklaşarak eyleme katıldıkları için kutladılar. Yolcuların TCDD’ye gösterdikleri tepki sonrası, yetkililerin Balıkesir’den sağladıkları 6 otobüsle 250 civarındaki yolcu gidecekleri merkezlere gönderdiler.

SİVİL POLİS EŞLİĞİNDE GREV KIRICILIĞI
Eskişehir’e gelen trenlerden bazıları yedek makinistlerle, bazıları da makinistlerin yanına bindirilen sivil polisler eşliğinde yola çıkarıldı. Eskişehir’de makinistlerin yapacağı nöbet değişimi ise gerçekleşmedi. Tren yaklaşık bir saat garda bekledikten sonra TCDD İşletmesi tarafından bulunan bir makinist lokomotife bindi. Ancak bu sefer de Hareket Müdürlüğü’nden trene yol verilmedi. Yaklaşık 30 dakikada trenin hareket edebilmesi için kırmızı ışığın yeşile dönüşmesi beklendi. Kırmızı ışığın yeşile dönüşmesinden sonra TCDD Eskişehir İşletme Müdürlüğü’nün talebi üzerine Eskişehir çıkışına kadar iki sivil polis makiniste eşlik etti. Eskişehir’in diğer tren istasyonlarından olan Enveriye İstasyonu’nda ise karşılıklı sefer yapan iki Meram Ekspresi, makinistlerinin treni terk etmesi nedeniyle beklemek zorunda kaldı. Yolcular, TCDD tarafından temin edilen otobüslerle gidecekleri kentlere taşındı. Garda bekleyen Türk Kamu- Sen ile KESK yöneticileri bazı trenlerde yedek makinist bulundurulmasını eleştirerek, “Trenlerde bulunan yedek makinistler demiryolu işçisi. Bunlar makinist yapılıyor. Yolcuların can güvenliği riske atlıyor” dedi.

TÜM YURTTA TRENLER DURDU
İZMİR
BTS ve Türk Ulaşım Sen üyeleri tüm yurtta tren garlarını eylem alanına çevirdi. Eylem nedeniyle trenler durdu. Eylem kapsamında İzmir’de Basmane Garı’na grev pankartı asıldı. Burada ortak açıklamayı okuyan BTS İzmir Şube Başkanı Bülent Çuhadar İzmir’de hiçbir trenin çalıştırılmadığı bilgisini verdi. TCDD yönetiminin grevi kırmak için yolcuların can güvenliğini tehlikeye sokacak şekilde eksik personelle tren çalıştırma çabası içine girdiğini dile getiren Çuhadar, arkadaşları geri alınana kadar eylemin süreceğini bildirdi. Eylemde “TİS yoksa grev var”, “İş ekmek yoksa barış da yok” sloganları atıldı.

ADANA
Adana 6. Bölge’de de gece 00.00’dan itibaren trenler hareket etmedi. KESK’e ve Kamu-Sen’e bağlı sendikaların yöneticileri gar içinde yaptıkları açıklamaya Türk-İş Bölge Başkanı Edip Gülnar ve DİSK Bölge Başkanı Kemal Aslan da destek verdi. 6. Bölgede hiçbir trenin hareket etmediğini söyleyen BTS Şube Başkanı Mehmet Gök, talepleri kabul edilene kadar mücadelenin süreceğini bildirdi. Türk Ulaşım-Sen Şube Başkanı Muhittin Topal ise yolcuları grev olacağını bildiği halde yolculara bilet satan TCDD’nin mağdur ettiğini vurguladı.

KOCAELİ
BTS İl Temsilciliği, ülke çapında yapılan grev kapsamında İzmit Garı önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan BTS Kocaeli İl Temsilcisi İlker Önal “Arkadaşlarımız geri alınana ve soruşturmalar kaldırılıncaya kadar eylemlerimiz devam edecektir. Baskı ve tehditler bizi yıldıramayacaktır” diye konuştu. KESK Kocaeli Dönem sözcüsü BES Kocaeli Şube Başkanı Akın Şişman, hükümetin bu yaklaşımıyla, yüz binlerce kamu emekçisinin görevden el çektirilmesi gerektiğini ifade etti.

SAKARYA
Türk Ulaşım-Sen Sakarya Şubesi üyeleri, Adapazarı Garı’nda eylem yaptı. 25 Kasım’da yapılan eylem nedeniyle görevden uzaklaştırılan Türk Ulaşım-Sen Sakarya Şube Başkanı Cihat Koray,Adapazarı Garı’nda yaptığı açıklamada, eylemin işlerinden uzaklaştırılan çalışanların görevlerine iadesine kadar süreceğini kaydetti. Eylem nedeniyle hiçbir sefer yapılmadı.

SAMSUN
Samsun’da saat 23.30’da başlayan eyleme Memur-Sen üyesi bir makinist dışında tüm emekçiler katıldı. Türk Ulaşım-Sen Şube Başkanı İbrahim Temurcan ve BTS Üyesi Ali Zengin baskılara boyun eğmeyeceklerini bildirdiler.


HAYDARPAŞA’DA EMEKÇİLERE POLİS SALDIRDI

İSTANBUL’da Haydarpaşa Tren Garı’nda iş bırakma önceki gece saat 10.00’da başladı. Bir araya gelen BTS ve Türk Ulaşım-Sen üyeleri İstanbul dışına gidecek olan trenlerin hareketini durdurdular. Bu arada eylemi desteklemek için bir çok sendikacı ve kitle örgütü temsilcisi de gara geldi. Trenlerin hareket etmesini isteyen gar yöneticileri makinistleri ikna edemeyince devreye Memur-Sen üyeleri sokulmaya çalışıldı. Buna izin vermeyen demiryolculara bir süre sonra çevik kuvvet ekipleri saldırdı. 5 kişiyi döverek gözaltına alan polisin karakolda da saldırılarını sürdürdüğü öğrenildi. Gözaltına alınanlar sabah serbest bırakılırken, EMEP Üyesi Kazım Şahin tutuklama istemiyle savcılığa sevk edildi. Şahin, mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Saldırının ardından sadece 1 tren yetkisi olmadığı halde treni kullanan Memur Sen üyesi tarafından hareket ettirildi.
SABAH BANLİYÖLER DE ÇALIŞMADI
Dün sabah seferlerin başladığı saat 05.00’te tekrar bir araya gelen demiryolcular bu kez banliyölerİn çalışmasına da izin vermediler. Gün boyu Haydarpaşa Gebze arası banliyöler ile il dışına giden hiçbir tren kalkmadı. Trenlerin kalkmaması nedeniyle gün boyu demiryolcular ve polis arasında gerginlikler yaşandı. TCDD yöneticileri bazı banliyöleri Memur-Sen üyeleri vasıtasıyla hareket ettirdi. KESK Genel Başkanı Sami Evren ile birçok sendikacı, siyasi parti üyeleri ve kitle örgütü temsilcileri demiryolu emekçilerini gün boyu yalnız bırakmadılar. Gar yönetiminin gün boyu “Yasadışı grev nedeniyle tren seferleri yapılamamaktadır” anonsu ise tepkilere neden oldu. Saat 14.00’te gar girişinde toplanan BTS ve Türk Ulaşım-Sen üyesi emekçiler basın açıklaması yaptılar. “Sadece 16 arkadaşımız değil biz de grev yaptık. Bizi de açığa alın. 2 milyon kamu emekçisi” pankartını açan emekçiler “16 dostumuz onurumuzdur”, “direne direne kazanacağız” sloganlarını attılar.
KARARLILIK SÜRECEK
Burada açıklama yapan Sami Evren, eylemin sorumlusunun TCCD yönetimi ile Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri olduğunu dile getirdi. TCDD yönetiminden ve bakanlıktan olumlu bir haber alamadıklarını belirten Evren, istedikleri haber gelmeden eylemi bitirmemekte kararlı olduklarını dile getirdi. Diğer iş kollarında da benzer eylemler yapacakları uyarısında bulunan Evren, polisin saldırısını da kınadı. Evren TEKEL işçilerine yapılan saldırıyı da kınadı. Evren’in ardından KESK Dönem Yürütmesi adına Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Yunus Durdu da bir açıklama yaptı. Öte yandan trenlerin hareket etmesini bekleyen yolcular eylemi destekledikleri, ancak bunun bilet alırken yolculara bildirilmesi gerektiğini dile getirdiler. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Asgari ücrette karar 29 Aralık’ta

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa