17 Aralık 2009 00:00

Bu kez polis itfaiyeye su sıktı

BELEDİYE-İŞ Sendikası’nda örgütlenen ancak Çalışma Bakanlığı’nın kararına rağmen İstanbul Büyükşehir ...

Paylaş

BELEDİYE-İŞ Sendikası’nda örgütlenen ancak Çalışma Bakanlığı’nın kararına rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki toplusözleşme haklarından yararlandırılmayan itfaiye işçileri eylem yaptı.
“Sendika hakkımız engellenemez”, “İstanbul itfaiyene sahip çok” sloganlarıyla Saraçhane Parkı’nda toplanan işçiler, Büyükşehir Belediyesi önüne yürümek istedi. Polisin engellemesi üzerine, işçiler önce İtfaiye Müdürlüğü önüne yürüdüler. Buradan Büyükşehir Belediyesi’ne yürümek isteyen işçiler, polis barikatı ile karşılaştılar. İşçiler yürümekte ısrar edince, polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Polisin müdahalesinden sonra barikatın kalkması ve işçilere yürümeleri için izin verilmesi, “Madem izin verecektiniz neden saldırdınız?” tepkilerine neden oldu.
SALDIRIYA TEPKİ
Büyükşehir Belediyesi önünde basına açıklama yapan Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, polisin, işçilerin anayasal haklarına müdahale ettiğini söyledi. “Hükümet sadece itfaiye çalışanlarına müdahale etmiyor, TEKEL işçisine ve memurun haklarını istemesine de müdahale ediyor” diyen Büyükkucak, Ankara’da direnişte olan TEKEL işçilerini selamladıklarını söyledi. Belediye-İş Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Erol da polisin saldırısını kınadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin taşeronlaştırmanın önünü açmaya çalıştığını, buna izin vermeyeceklerini belirten Erol, kirli bir oyun oynandığını söyledi.
İTFAİYE SATILDI
“Değerli İstanbul halkı, itfaiyeniz satılık. Satıldı” sözleri ile İstanbulluları uyaran Belediye-İş 5 No’lu Şube Başkanı Nihat Altaş, belki de Konya’daki gibi 7 aylık geçici, asgari ücretli itfaiyecilerin yolda olduğu uyarısında bulundu.
“Demokrasi, insan hakkı, insan hayatı bizim için önemlidir” diyen AKP Hükümeti’nin, taşeronlaştırma yöntemi ile hem işçilerin sendika hakkını çiğnediğini hem de yandaş şirketlerine para kazandırdığını söyleyen Altaş, bu şekilde bir taşla iki kuş vurulduğunu kaydetti.
Taşerona parça parça satılan bir itfaiyenin motivasyonu olmayan itfaiyecilerinden halka yarar gelmeyeceğini belirten Altaş, “Birimlere gönderilen yazıda ‘İtfaiye Daire Başkanı ile görüşüldüğü ve tüm arkadaşlarımızın işlerine devam edeceğinin teyidi alınmıştır’ deniyor. Buradan soruyorum: İtfaiye Daire Başkanı ve belediye yöneticileri taşeron şirketlerin ortağı mı ki böyle teminat veriyor” diye konuştu. İşçiler, açıklamanın ardından tekrar Saraçhane Parkı’nda dönerek oturma eylemi yaptılar. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Bir el arabası kömür işçiden daha değerli

SONRAKİ HABER

GÖZLEM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...