17 Aralık 2009 00:00

OHAL’E DÖNÜŞ MÜ?

OPERASYON ve askeri yöntemleri yeniden devreye koyan devlet, 1990’lı yıllarda suç makineleri haline gelen özel timleri yeniden devreye sokuyor.

Paylaş

OPERASYON ve askeri yöntemleri yeniden devreye koyan devlet, 1990’lı yıllarda suç makineleri haline gelen özel timleri yeniden devreye sokuyor.
Özellikle 1999 yılından sonra bölgede sayıları azaltılan özel timlerin, son dönemlerde şehirlerde gösteri ve eylemlerin giderek artması üzerine sayıları yeniden arttırıldı.
400 ÖZEL TİM GÖNDERİLDİ
İçişleri Bakanlığı talimatıyla artan gösteri ve eylemlere karşı Ankara’dan yaklaşık 400 özel tim Diyarbakır’a gönderildi. Charter tipi 3 ayrı uçakla bölgeye gönderilen özel timler Hakkari, Muş, Van, Şırnak ve Batman’da konuşlandırıldı. Özel timlerin görevlendirildiği alanlardan birinin de iki kişinin öldürüldüğü Muş’un Bulanık ilçesi olduğu öğrenildi. Özel timlerin tam teçhizatlı ve süresiz olarak görevlendirildikleri bildirildi.
SINIRSIZ YETKİ
Kritik bölgelerde görev yapacak olan özel timler il ve ilçelerde 24 saat görev yaparak araç ve kişilerin üst aramasını üstlenecek. Başta yarı otomatik olmak üzere birçok özel silahla donatılacak olan timler sınırsız yetkilere sahip. 2002 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü yayınladığı genelge ile Özel Harekat Timi uygulamasına son verdiğini açıklamış, özel timci sayısının kademeli olarak azaltılacağı ve yeni özel harekat kursu açılmayacağını bildirmişti.
Genelge ardından Kürt illerinde görev süresi dolan özel harekat timi mensupları istedikleri illere atanmıştı. Özel timciler görev aldıkları illerde de ‘terörle mücadele’ şubelerinde görevlendirilmişlerdi. Ayrıca özel timciler istihbarat, devlet yetkililerini koruma görevlerine getirilmişlerdi.
ÖZAL DÖNEMİNDE KURULDU
Özel Tim 1983 yılında Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde, gönüllü polislerin arasından seçilen özel bir birim olarak, PKK ile mücadele amacıyla kuruldu. Bu birim, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele ve Harekat Dairesi Başkanlığı nezdinde oluşturuldu. Başlarına ise adı daha sonra Susurluk olayına karışan İbrahim Şahin getirilmişti. Özel Harekat Timleri, faaliyetleriyle OHAL’in simgesi sayılan bir güvenlik birimi oldu. 19 Temmuz 1987 yılında uygulanmaya başlayan ve 30 Kasım 2002 yılında resmen kalkan Olağanüstü Hal (OHAL) dönemi boyunca bölge illerinde görev yapan Özel Harekat Timleri, bir çok suçla gündeme gelmişti.
(HABER MERKEZİ)

OHAL’i yaşamak istemiyorlar
MARDİN’e bağlı Midyat ilçesi OHAL’i tekrar yaşamak istemiyor. 24 yıldır Üçköy köyünün muhtarı ve 2’si Yezidi 11 köyün oluşturduğu Nusaybin Kilise Manastır Koruma Derneği Başkanı Maravgi Çınar ise OHAL ile ilgili, “O günleri bir daha yaşamak istemiyoruz. O günlerde yollar erkenden kapanırdı” şeklinde konuştu.
Midyat Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yusuf Demirdağ da “Son günlerde şiddeti tırmandırıp olağanüstü hale zemin hazırlama çabası içinde olanlar emellerine ulaşamayacaktır. Biz kesinlikle o günleri bir daha yaşamak istemiyoruz. Biz demokratik açılımdan yanayız “ ifadesini kullandı. (MARDİN)
ÖNCEKİ HABER

’38 Dersim katliamı biran önce aydınlatılsın

SONRAKİ HABER

Saldırgan için JiTEM’ci iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...