17 Aralık 2009 00:00

Mecliste istifa günü

VE günlerdir tartışma konusu olan istifalar bugün Meclis’te olacak.

Paylaş

VE günlerdir tartışma konusu olan istifalar bugün Meclis’te olacak. Partilerinin kapatılmasına ve Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un vekillerinin düşürülerek siyasi yasaklı ilan edilmesine tepki gösteren 19 vekil aldıkları istifa kararını bugün uygulayacak. İstifa dilekçeleri, Eski Grup Başkan Vekilleri Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş tarafından Meclis Başkanlığı’na sunulacak.
YA KABUL EDİLMEZSE?
İstifa dilekçeleri ortak bir gerekçe ile hazırlanarak, vekiller tarafından tek tek imzalandı. İstifa kararının alınmasının ardından, kapatılan DTP’nin yetkili kurulları, istifaların kabul edilmemesi halinde de kesinlikle Meclis çalışmalarına katılmayacakları ve geri adım atmayacakları yönünde kesin karar aldı. Edinilen bilgilere göre, dilekçelerin sunulmasının ardından Meclis Başkanlığı’nın istifa dilekçeleri ile imzaları teyit etmek amacıyla 19 vekili çağırarak, tek tek görüşeceği belirtildi.
BDP’YE GEÇECEKLER
İstifa dilekçelerinin ardından, daha somut bir çalışma programı hazırlamak ve yeni yol haritası çıkarmak için yine eski DTP MYK üyeleri, 18 Aralık’ta Ankara’da bir araya gelecek. Ayrıca istifa eden DTP’li vekillerin istifaları kabul edilmeden önce, başka bir partiye geçmeleri beklenmiyor. İstifalar kabul edilip vekilliklerin düşürülmesi halinde ise eski vekil olarak BDP’ye geçecekleri belirtildi.
İFADE VERİLECEK
Bu arada, kapatılan DTP’nin eski yetkili kurulları, bundan sonra yaşanacak olan ifade krizlerini de ele aldı. Bilgilere göre, milletvekilliği düşürülen Tuğluk ve Türk’ün bundan sonra ifade vermeye gidecekleri ancak diğer vekillerin vekilliği düşürülmeden ifadeye vermeye gitmeyecekleri belirtildi.
MECLİS’İN YOL AYRIMI
19 vekilin istifası sonrası yapılacak oylamada en az 139 ‘evet’ oyu aranacak. Parlamento çalışmalarına katılmama kararı alan DTP’lilerin, özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içinde toplam beş birleşime katılmaması halinde, milletvekilliklerinin düşmesi söz konusu olabilecek.
Ancak, TBMM Başkanlık Divanı’nın bu yönde vereceği kararın, dokunulmazlık dosyalarında olduğu gibi Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nda kabul edilmesi gerekiyor. Bu kararın kabulü için de, Genel Kurul’da 276 milletvekilinin kabul oyu aranacak.
YASALAR NE DİYOR?
Anayasa’ya göre, TBMM üye tam sayısının yüzde 5’ine denk gelen 28’inin boşalması halinde, üç ay içinde ara seçim yapılması gerekiyor. DTP’li 21 milletvekilinden Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un vekillikleri Anayasa Mahkemesi’nce düşürüldü. Kalan 19’unun istifasının kabulü halinde, önceden boş olan sandalyelerle birlikte toplam 27 milletvekilliği boşalmış olacak. Bir vekilin daha istifası ya da vekilliğinin düşmesi durumunda ara seçim şart haline geliyor.
PARTİLER NE YAPACAK?
Kulislerde 19 vekilin Meclis dışında kalmaları halinde ara seçim yapılması gerekebileceği için istifalarının reddedileceği konuşuluyor. AKP, CHP ve MHP’nin konuya ilişkin tavırları henüz netleşmedi. İstifaları değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kararın yanlış olduğunu öne sürerek “Böyle bir istifa gelir. Meclis başkanlığı iç tüzük gereği atılması gereken adımları atarsa o zaman tabii ki parti grupları olarak değerlendireceğiz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

DTP’DEN MECLİS İÇİN DÖRT ŞART

Kapatılan DTP’nin milletvekillerinin istifadan vazgeçip Meclis’e gitmek için 4 şartı var:
1- Hükümet vakit geçirmeden demokratik açılımı somutlaştırsın, Kürt sorunu ile ilgili pratik adımları atsın.
2- Siyasi Partiler Yasası’nda, partilerin kapatılmasını zorlaştıran değişiklik yapılsın.
3- DTP dahil Kürtlerin siyaset yapmasının önündeki engeller kaldırılsın. Bu amaçla, Avrupa’da bazı ülkelerde yüzde 2 ile 6 arasında değişen seçim barajı yeniden düzenlensin.
4- Farklı kimlik ve kültürleri de barındıran yeni bir anayasa yapılsın.
ÖNCEKİ HABER

Bu da Meclis’te torpil belgesi

SONRAKİ HABER

AKP’ye uyarı DTP’ye destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...