17 Aralık 2009 00:00

‘Obama dünyayı kurtaran adam değil’

İklim zirvesinde bir anlaşmaya ulaşmak için zaman daralır ve ana görüş ayrılıkları giderilemezken...

Paylaş

İklim zirvesinde bir anlaşmaya ulaşmak için zaman daralır ve ana görüş ayrılıkları giderilemezken, Financial Times manşetinde önceki gün Birleşmiş Milletler’den gelen bir uyarıyı öne çıkardı.
Habere göre zengin ülkeler, dünyanın en yoksul ülkelerine iklim değişikliğine uyum konusunda mali yardım taahhüt etmekte isteksiz davranıyor ve Birleşmiş Milletler yetkilileri, Kopenhag’da bir anlaşmaya varılsa bile, bunun gelişmekte olan ülkelere yardım konusunu içermeyebileceğini söylüyor.
Financial Times’ın sorularını yanıtlayan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon, “Şimdilik anlaşmayı imzalayıp yardım konusunu gelecek yıl tartışmaya başlayabiliriz” diyor.
Gazete, bu açıklamanın gelişmekte olan ülkeleri iyice öfkelendireceğini ve bir anlaşmaya varılmasını tehlikeye sokabileceğini söylüyor.
Guardian’ın dış politika yazarlarından Jonathan Freedland ise Barack Obama’dan Kopenhag’da bir anlaşma sağlamasını umanlara, “Obama dünyayı kurtaran adam değil, o hâlâ Amerika Birleşik Devletleri Başkanı” diye yazdı.
Freedland, yarın Kopenhag’a ayak basacak olan Obama’nın, bir yıl önce dünyanın dört bir yanında yarattığı umutlara rağmen cebinden kalemini çıkarıp dünyayı kurtaracak bir anlaşmaya imza atamayacağı görüşüne yer verdi. Freedland’a göre Obama, iklim değişikliği konusunda hâlâ çok geriden gelen bir ülke olan Amerika’nın başkanı ve Amerika, Obama’yı seçtiği için değişmiş değil.
UMUT SOKAKTA
Independent gazetesinin yazarlarından Johann Hari ise önceki gün Kopenhag zirvesiyle ilgili yazısına “Gezegenimiz için en büyük umut göstericilerde” başlığını atmış. Yazar, “Kopenhag İklim Zirvesi ilk bakışta Salvador Dali’nin gerçeküstü tablolarını andırıyor” diyor. “Bir ara Başpiskopos Desmond Tutu’yu gördüm. Uzaylı kılığına girmiş ve ellerinde ‘Beni liderinize götürün’, ‘İnsanlık deli mi?’ pankartları taşıyan Japon öğrencilerle yürüyordu. Ona rastlamadan önce konuştuğum, siyahlar giyinmiş 15-16 yaşlarındaki protestocu bir gruptan atmosferin ne kadar karbon kaldırabileceğinin karmaşık hesaplarını dinledim. Bir yandan da inek kılığına girmiş iki kişinin, kendilerini taş atmakla suçlayan polislerin saldırısına uğradığına tanık oluyordum.”
Hari, güçlü hükümetler iklimle Rus ruleti oynarken, insana umut veren tek şeyin Kopenhag sokaklarını dolduran küresel demokratik hareket olduğunu, hükümetleri doğru çizgiye çekmeyi başarabilecek tek gücün de bu olduğunu yazdı.
200 GÖZALTI
Bu arada, Danimarka polisi, dün başkent Kopenhag'da Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'nin yapılmakta olduğu kongre merkezine yaklaşan 200 göstericiyi gözaltına aldığını açıkladı. Polis göstericilere karşı göz yaşardıcı gaz da kullandı.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İran’dan füze denemesi

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...