17 Aralık 2009 00:00

Çizgilerle Che

GÖRSEL anlatımın yazılı anlatımın önüne geçtiği bir dönemdeyiz.

Paylaş

GÖRSEL anlatımın yazılı anlatımın önüne geçtiği bir dönemdeyiz. Çok hızlı seyreden yaşam özellikle gençlerin bir parça bilgi için kalın kalın kitapları devirmesine zaman bırakmıyor. İnternet ve televizyon gibi görüntünün ve bilginin sürekli aktığı iletişim alternatifleri de kitap okumaya yeltenen insanların sabrını fena halde zorlar oldu. Tam da böyle bir dönemde yayınevleri klasik metinlerin çizgi romanlaştırılmasının bir çare olduğunu düşünüyorlar. Shakespeare, Victor Hugo, Kafka’nın yazdığı birkaç eserin çizgi romanlaştırılmış hali Türkçe’de yayınlandı.
Şimdi de Agora yayınlarının Che Guevara’nın yaşamını anlatan çizgi biyografisi piyasada. Spain Rodriguez imzalı kitap Che Guevera’yı doğumundan ölümüne kadar kare kare anlatıyor. Ve aslında Guevara hakkında yazılmış bir çok filmin, kitabın ve Che’nin günlüklerinin iyi bir özetinden oluşuyor kitap. Okunması çok zaman almıyor; kitap okunup kapağı kapatıldığında ise Guevara’nın kim olduğu, neler yaptığı konusunda çok kısa zaman harcayarak epey bir bilgiye sahip olunabiliyor.
Fakat Spain Rodriguez bu çalışmada sadece kuru bir Che Guevara biyografisi yazmayı amaçlamamış. Dünyanın neresine giderseniz gidin, gördüğünüz Che imgesiyle gerçek Che’nin arasında kurulmuş gibi görünen ama derinleştirilemeyen bir ilişkiyi kurmaya çalışmış. Kitabın sonunda Sarah Seidman ile Paul Buhle imzası taşıyan “Che Guevara- Görüntü ve Gerçeklik” başlıklı makalede de değinildiği gibi, kitap “imge olarak Che’nin ile kişi olarak Che ile ilintisi ne kadardır” sorusuna bir yanıt arıyor. Esasında Che’nin ikonografik görüntüsü olmaksızın gerçek kimliğini anlamak biraz zor.
Sadece çizgi roman sevenlerin değil kitap okumaya sabırlı okurların ilgisiz kalamayacağı bir Che biyografisi.
Che, Biyografik çizgi roman, Spain Rodriguez
Çev: Osman Akınhay, Agora Kitaplığı 106 sayfa
ÖNCEKİ HABER

Kan akıyor medya izlemede

SONRAKİ HABER

Çocukları kahraman babalarını anlatıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa