17 Aralık 2009 00:00

Kan akıyor medya izlemede

İstanbul’un ardından Muş’ta yaşanan provokatif saldırılar, medyada geniş yer buluyor.

Paylaş

İstanbul’un ardından Muş’ta yaşanan provokatif saldırılar, medyada geniş yer buluyor. Ancak gazeteler, karanlık olayların açığa çıkmasını istemek yerine, Kürtleri sorumlu gösterecek haberler yapmayı sürdürüyor.
En yaygın başlık “korkulan”ın olduğunu söylemek şeklinde. Doğan grubu’nun iki gazetesinden Posta, manşetinde “Korkulan oldu”, Radikal ise “Korkulan tam da buydu” dedi. Milliyet, manşetin altında aynı başlığı kullandı ve “Korkulan oldu” dedi.
Sabah’ın manşeti ise “Meydanı örgüte bırakmayın” şeklinde, çok yönlü bir yorumla oluşturulmuştu. Kapatılan DTP’li vekillere bölgeden kitle örgütü temsilcilerinin siyasete devam etme çağrısı Sabah’a göre “meydanın örgüte bırakılmasıyla” ilgiliydi. Sanki DTP’yi PKK kapatmış gibi bir haber kuran Sabah, “Muş’ta korkulan oldu” haberinde de ortaya çıkan gelişmeleri, “meydanın örgüte bırakılması” gibi zorlama bir yorumla sunmuş oldu.
Hürriyet, önceki günkü gibi “kendisini koruyan esnaf” safsatasını dünkü haberlerinde de sürdürdü. Birinci sayfa spotunda “Göstericilerin taşlarla tahrip ettiği dükkanın sahibi ateş açtı” diyerek, sorumluluğu göstericilere yıktı.
Bugün, “Kaos emri KCK’dan” iddiasını manşetine taşıdı. Güneş, “Türkiye nereye gidiyor” diye sordu.
Taraf, sürmanşette “Barış sustu ‘Keleş’ konuştu” dedi.
Cumhuriyet, manşetinden “Sağduyu zamanı” çağrısı yaptı. Zaman’a göre de “Bu oyunu bozmak vatan borcu” idi. Tam olarak ne çağrısı yapıldığı, haberlerde anlaşılmıyordu.
Star, “Parayı aldım silahı çektim” manşetine, Dolapdere itirafını taşıdı.
Sözcü, saldırgan haberlere noktayı koydu. Hem eylem yapanları PKK’li, hem provokatörü esnaf ilan etti; eylemi abarttı, silah çekmeyi normalleştirmeye çalıştı: “Esnaf, dükkanını yakan PKK’lıları taradı: 2 ölü...” (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Gazete okuru artıyormuş

SONRAKİ HABER

Çizgilerle Che

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...