17 Aralık 2009 00:00

Bakana BADMAN ödülü

Su tutmaya başlayan Havran Barajı Gölet alanı içindeki mağaralarda bulunan yarasaların akıbeti hâlâ bilinmiyor.

Paylaş

Su tutmaya başlayan Havran Barajı Gölet alanı içindeki mağaralarda bulunan yarasaların akıbeti hâlâ bilinmiyor. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu yarasaların yapay mağaralara yerleştirildiğini ileri sürerek, bununla ilgili tüm dünyadan takdir beklediklerini söylüyor. Bakanın takdir beklentilerine rağmen, halkın “TOKİ Mağarası” adını taktığı bu mağara projesini yapan Kırıkkale Üniversitesi Biyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Albayrak bile, yarasaların buralara girmeyeceğini söyleyerek projeden çekildi. Çevre örgütleri ise bakana BATMAN’da BADMAN ödülü vermek istiyor.
ÖDÜLÜ BATMAN’DA VERMEK İSTİYORLAR
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu yuvaları Havran Baraj alanı içerisinde kalan yarasalarla ilgili kendisine yöneltilen bir soruya yarasaların tamamının 3 milyon dolar harcanarak yapılan yapay mağaralara taşındığını ileri sürerek yanıt verdi. Bakan, yarasaların taşınması sırasında herhangi bir sıkıntının yaşanmadığın ileri sürerek, bu projeyi eleştirenlere “..İstismar ediyorlar. Orayı gören yok. Ne yaptığımızı gören yok. Ne kadar para harcadığımızı bilen yok” sözleriyle yüklenmişti.
Çevreciler, Bakan Eroğlu’nun yuvalarından kovduğu yarasalar için tüm dünyadan takdir beklemesinin trajikomik olduğunu belirterek, Bakan Eroğlu’na BATMAN (İngilizce: Yarasa Adam)’ları yok ettiği için 2009 BADMAN (Kötü Adam) Ödülü vermeyi tartışıyorlar! Çevreciler, tarihi Hasankeyf’in, Ilısu Barajı altında kalması için elinden geleni yapan bakanın bu çabalarını da göz ardı etmeyerek, bu ödülü Hasankeyf’in bulunduğu BATMAN şehrinde vermek istiyorlar!
YARASALAR ALLAH’A EMANET!
Bakanın bu sözlerinin ardından geçtiğimiz pazar günü baraj alanına tekrar giden Hayat Televizyonu Çepeçevre Yaşam Programı ekibi, Bakan tarafından yapay mağaralara taşındığı söylenen yarasaları görüntülemek istedi. Yapay mağaranın önünün mağaralara 10 metre kala “Girmek tehlikeli ve yasaktır” tabelasının asıldığını gören program ekibi, taş ve ağaçlarla kesilen girişin hemen önünde iki karavan içinde görevlilerin nöbet tuttuğunu gözlemledi. Su tutmaya başlayan barajda ise tabanda en az 1-2 metrelik bir kısım su ile dolmuştu. Program ekibine çekim izni alınması gerektiğini söyleyen görevli, yarasaların mağaralarda olup olmadığı ile ilgili sorumuza ise “Ne oradalar, ne de değil diyebilirim” gibi muğlak yanıtlar verdi. Yarasaların mağaralara gitmeyeceği, orada yaşayamayacakları konusunda görüşleri hatırlattığımız görevlinin yanıtları bakanlığın olaya bakışını da özetler gibi: “Her zaman için önce insanı düşünmeliyiz. Yarasalar bu mağaraya girmemişlerse de bölgedeki başka mağaralar var, oralara sığınmışlardır. Allah hiçbir kulunu açıkta bırakmaz. Yarasalara da yaşayacakları bir yer bulmuştur!” (İzmir/EVRENSEL)

PROJENİN MİMARI BİLE ÇEKİLDİ
Bakan Eroğlu’nun yarasaların sorunsuz olarak yapay mağaralara taşındığı sözleri, yapay mağara projesinin mimarı bilim insanları tarafından bile inandırıcı bulunmadı. Yarasaların bu mağaralara taşınması projesini geliştiren isimlerden Kırıkkale Üniversitesi Biyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Albayrak, geçtiğimiz günlerde “Bu mağarada yarasalar yaşayamaz” diyerek projeden çekildi. Yarasaların yerleşmesi için yapılan yeni mağaranın bu sayıdaki bir popülasyon için yeterli büyüklükte olmadığını söyleyen Albayrak, “Yapılan mağara yarasalar için uygun değil” dedi. Albayrak’ın projeden çekilmesi üzerine tüm uyarılara rağmen proje Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Öztürk’ün imzası ile uygulamaya konuldu. Yarasalar mağaralarına konan ses ve ışık sistemi ile kovuldular. Mağaralarından kovulan on binlerce yarasanın kış uykusuna yatmaları gereken zamanda bu şekilde dışarıya yuvalarından çıkarılmasının onları ölüme terk etmek anlamına geldiği dile getiriliyor.
GÖZDEN KAÇIRILAN KONU
Bölgede mağaralarla ilgili açıklamalarda bulunan Arkeolog Erol Özkan, bu yarasaların kesinlikle korunması gerektiğini söyledi. Yarasalarla ilgili tartışmalarda gözden kaçan bir unsur olduğu bilgisini veren Özkan, bu mağaraların Prehistorik kültürde önemli yerinin olduğunu aktardı. Özkan, “Bu mağaralarda ilk ve en esaslı araştırma 1949 yılında Prof. Dr. İsmail Kılıç Kökten tarafından yapıldı. Kılıç Kökten, “Mağaranın güneye bakan ağzında birçok tarihi buluntu ortaya çıkarılmıştır” diye konuştu. Özkan, mağaralarda son araştırmanın ise 1997 yılında İstanbul Üniversitesi Prehistorya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erhan Bıçakçı tarafından yapıldığını, Bıçakçı’nın raporunu ‘daha kapsamlı bir araştırma yapılması gerektiği’ notu ile Balıkesir Müze Müdürlüğü’ne ilettiğini belirtti.
Özer Akdemir
ÖNCEKİ HABER

Dostları Ülger’in yanında

SONRAKİ HABER

zama zingo

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...