18 Aralık 2009 00:00

İlgili, bilgili ve misyon sahibiymiş!

MARAŞ Katliamı Sanığı Ökkeş Şendiller’in davet edilmesiyle tartışmalara yol açan 6. Alevi Çalıştayı’nda Devlet Bakanı Faruk Çelik ...

Paylaş

MARAŞ Katliamı Sanığı Ökkeş Şendiller’in davet edilmesiyle tartışmalara yol açan 6. Alevi Çalıştayı’nda Devlet Bakanı Faruk Çelik davetlileri “ilgi, bilgi ve misyon” kriterlerine göre seçtiklerini savunarak, Şendiller’in davet edilmesini savundu. Eski DTP milletvekilleri Akın Birdal ve Şerafettin Halis “Açılım süreci durduğu” için çalıştaya katılmadılar.
ŞENDİLLER TEPKİSİ
Dün altıncısı yapılan çalıştaya Arif Sağ, Prof. Dr. Cengiz Güleç, Fikri Sağlar, Haşim Haşimi, Mehmet Bekaroğlu ve Ercan Karakaş ve bazı milletvekilleri katıldı. Şendiller’in çağrılmasını yorumlayan Arif Sağ, “O katılsaydı biz burada olmazdık” dedi. AKP’li Zafer Üskül de Şendiller’in çağrılmasının hata olduğunu belirtti.
DAVETİ SAVUNDU
Açılış konuşmasını yapan Bakan Faruk Çelik, katılımcıları belirlerken ana kriterlerinin “ilgi, bilgi ve misyon” olduğunu savundu. Çelik, “Amacımız bu konuyu bütün boyutlarıyla ele almak, tartışmak ve müzakere etmektir. Geçmişe takılmak, geçmişte kalmak yerine yarınlara bakmak ve yarınları inşa etmek gerekir” dedi. “Üzerine titrediğimiz bu sürecin şu ya da bu şekilde, şu ya da bu yolla bir şekilde sabote edilmesini, çıkmaza sürüklenmesini, provoke edilmesini asla kabul edemeyiz” diyen Çelik, “Konu hassas, niyetimiz samimidir” dedi. Açıklamaların ardından çalıştay basına kapalı olarak devam etti.
ALEVİSİZ AÇILIM
Kapatılan DTP Milletvekilleri Akın Birdal ve Şerafettin Halis toplantı öncesi çalıştayın yapıldığı otel önünde basına katılmama gerekçelerini açıkladılar. Birdal, “Bugün ‘DTP milletvekilleri’ olarak bu çalıştaya katılmak isterdik. Ama ne yazık ki sürecin kesintiye uğraması nedeniyle bu çalıştaya katılmıyoruz. Doğrusu oyalandığımız hissine kapılıyoruz” dedi. Birdal, “Alevisiz alevi açılımı, Kürtsüz Kürt açılımı olmaz” dedi.
AKP ALEVİLERİ SİNDİRMEK İSTİYOR
Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis de, “iftar yemeği fiyaskosu”yla başlayan Alevi açılımında da çalıştaylara “çözüm önereceklerin değil, geçmişte Alevilerin nasıl katledildiğine dair usul ve yöntemleri sunacak” insanların çağrıldığını söyledi. Yapılanın Alevilere saygısızlık olduğunu belirten Halis, AKP’nin Alevi katliamlarını hatırlatarak, Alevileri korkuyla sindirmeye çalıştığını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Açılım’ askeri yöntemlerle sürecek

SONRAKİ HABER

Başbuğ tehdit etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...