18 Aralık 2009 00:00

Köyleri boşaltılanların zararları karşılanacak

İHD Dersim Temsilcisi Avukat Barış Yıldırım, 2004’te yürürlüğe giren 5233 sayılı “Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun” kapsamında köylerine dönmek isteyenlerle ilgili bir açıklama yaptı.

Paylaş

İHD Dersim Temsilcisi Avukat Barış Yıldırım, 2004’te yürürlüğe giren 5233 sayılı “Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun” kapsamında köylerine dönmek isteyenlerle ilgili bir açıklama yaptı.
1993-94’te boşaltılan köylerle ilgili olarak, köylülerin köylerinde olup olmadıklarının araştırıldığını belirten Yıldırım, o tarihlerde köyde olmayan kişilerin köyde malvarlıkları olsa dahi “ekonomik ve sosyal sebeplerle” köylerini terk ettikleri gerekçesiyle reddedildiğini söyledi.
RET KARARI MAHKEMEDEN DÖNDÜ
1993-94’te köylerini boşaltmak zorunda kalanların başvuruları için çocukların nüfus kayıtlarına bakıldığını anlatan Yıldırım, il dışında olanların başvurularının da kabul edilmediğini belirtti. Yürürlüğe giren yasaya ilişkin yapılan başvurunun kabul edilmemesi üzerine açtıkları davada, Malatya İdare Mahkemesi’nin verilen ret kararını iptal ettiğini hatırlattı.
Malatya İdare Mahkemesi’nin verdiği kararın örnek bir karar olduğuna dikkat çeken Yıldırım, kararla birlikte 1993-94’te köylerini terk etmek zorunda olanlara, yürürlükte olan 5233 sayılı Yasa kapsamında tazminat ödenmesi gerektiğinin açıkça belirtildiğini söyledi.
ÖNEMLİ BİR KARAR
Tunceli Valiliği’nin 1 Aralık 2009’da web sitesinden yaptığı resmi açıklamada, 5233 sayılı Yasa gereğince toplam 17 bin 407 müracaat yapıldığını, bu müracaatların 5 komisyon tarafından incelendiğini söyleyen Avukat Yıldırım, müracaatların 12 bin 446 tanesinin görüşüldüğünü, bunlardan 7 bin 249 tanesinin kabul, 5 bin 197’sinin de reddedildiğini belirtti. İdare Mahkemesi’nin kararını tekrar hatırlatan Yıldırım, başvuruların reddedilmesinin hukuka aykırı bulunduğunu ve zararların karşılanması gerektiğinin belirtildiğini söyledi. Avrupa’da yaşayan Dersimlilerin yaptığı başvuruların kabul edilmediğini belirten Yıldırım, İdare Mahkemesi’nin kararının, köyleri boşaltılan herkesi ilgilendirdiğini ve önemli bir karar olduğunu söyledi. (Tunceli/EVRENSEL)
Sinan Arıkan
ÖNCEKİ HABER

Patron makineleri kaçırdı

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...