18 Aralık 2009 00:00

Patron makineleri kaçırdı

Diyarbakır’da faaliyet gösteren Erdem Plastik fabrikası bir süre önce 60 işçisini ücretsiz izine çıkarttı.

Paylaş

Diyarbakır’da faaliyet gösteren Erdem Plastik fabrikası bir süre önce 60 işçisini ücretsiz izine çıkarttı. Patron Enver Erdem, 11 aydır maaş alamayan işçileri ücretsiz izne çıkarttıktan kısa bir süre sonra fabrikayı boşalttı. Fabrikaya gelen işçiler durumu valiliğe, savcılığa ve bölge çalışma müdürlüğüne bildirdiler.
Diyarbakır-Urfa yolu 14. km’de bulunan Erdem Plastik fabrikasındaki çalışma koşullarını 7 Aralık’ta gazetemizde “Patron sömürüde sınır tanımıyor” haberiyle gündeme taşımıştık. Haberimizin üzerinden 10 gün geçtikten sonra patronun işçilerin alacaklarını vermeden fabrikadaki makineleri kaçırmak istediği öğrenildi. Ücretsiz izine ayrılan işçiler patronun fabrikayı boşalttığını tesadüfen öğrendiler. 11 aydır maaş alamayan işçiler kendilerine bir açıklama yapılmadan fabrikanın boşaltılmasına tepki gösterdiler.
11 AY MAAŞ ALAMADILAR
Fabrikada görüştüğümüz İşçilerden Mehmet Güzel, mağdur durumda olduklarını söyleyerek, “Maaşlarımızı vermeden malzemeleri kaçırıyorlar. Böyle adalet mi olur? İflas diye de bir şey yok. Nasıl işlerine gelirse öyle yapıyorlar. Yıllarca burada çalıştık, ezildik. Halimizi soran olmadı. Müfettişler gelirdi, idare binasından çıkmazdı. İşçiye bir derdiniz var mı diye sormadılar “dedi. Mehmet Avcı, patronlar için krizin bir bahane olduğunu belirterek, şöyle konuştu; “Burada gece gündüz çalışıyorduk. Her tarafa mal yolluyorduk. Böyle bir fabrika batmaz. Çalıştığımız yeri bilmez miyiz? 11 aydır bizi oyaladılar. Evimize bir ekmek parası götüremiyoruz. Ekonomi düzeliyor diyorlar, eğer böyleyse düzelme, bozuk halini görmek lazım.” Adnan Arpa, patronların ortada görünmediğini ifade ederek, “Patronlarda para olduğu için her yeri parayla bağlıyorlar. Devlet bizim yanımızda olsaydı, hakkımızı alırdı. Devlet ses çıkartmıyor patronlara. Gitmediğimiz yer kalmadı. Herkes beni ilgilendirmez diyor” dedi. Yıllardır buraya emek verdiklerini ve hep fedakarlığı kendilerinin yaptığını söyleyen Cihat Bekler, “Bu güne kadar bölgede iş yok, yoksulluk var diye, sesimizi çıkartmadık. Kahvelerde oturmayalım, idare edelim diyorduk. Ama baktık onlar bize hainlik yapıyor. En azından içerdeki paramızı versinler. Bizi daha fazla mağdur etmesinler. Yetkililerin çözüm bulması gerek. Gece gündüz çalışıyorduk. İşçiler hep iyi niyetinden dolayı kaybetti. Emeğimizi versinler”diye konuştu.
(Diyarbakır/EVRENSEL)
Cumhur Daş
ÖNCEKİ HABER

Erciş’te hukuk askıya alındı

SONRAKİ HABER

Köyleri boşaltılanların zararları karşılanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...