18 Aralık 2009 00:00

Bu hükümetten ne beklenir ki!

ASGARİ ücret komisyonundan işçileri temsil eden Türk-İş yetkililerinin çekilmesiyle, komisyondan beklentiler de bitme noktasına geldi.

Paylaş

ASGARİ ücret komisyonundan işçileri temsil eden Türk-İş yetkililerinin çekilmesiyle, komisyondan beklentiler de bitme noktasına geldi. Asgari ücretin ülkedeki en büyük toplusözleşme olduğunu belirten sendikacılar, 548 TL’lik asgari ücretle geçinmenin mümkün olmadığını belirten işçiler, tartışmalara müdahale edilmesi gerektiği görüşündeler. Sendikacılar, konfederasyonların ortak hareket etmesini ve güçlü eylemler yapılması gerektiğini ifade ettiler.
VERDİĞİMİZ OYUN KARŞILIĞI BU DEĞİL
Sopalı Devlet Hastanesinde çalışan taşeron işçi Rıdvan Taş aldığı ücretle geçinemediğini belirterek “Ev kirasının 350-400 TL olduğu bir ülkede be yüz küsur liralık asgari ücretle nasıl geçim yapılacak. 200 TL doğalgaz faturası veriyorum. Haklarımız şirket tarafından gasp ediliyor” dedi. Taş beklentilerini şöyle ifade etti: “Devletten istediğimiz en azından asgari ücretin açlık sınırında olması. Bizim hükümetimize verdiğimiz oyun karşılığı bu değil. Vicdanlarına bırakıyorum. Kendileri o parayla ne yapabilirler.”
Ayten Kurt asgari ücretin yeterli olmadığını belirterek “900 olması şart yani. Aldığımız para hastane paramıza yetmiyor” dedi. Fevzi Aydın ise komisyon görüşmelerinden beklentisinin olmadığını belirterek “Her zamanki gibi hüsran çıkar. Asgari ücrete, emekliye yüzde 3-5 veren bir hükümetten başka ne beklenir. Her şeye yüzde 50, yüzde 100 zam yapılırken, ücretlere yüzde 2, yüzde 3 zam yapılıyor. Asgari ücret en az 900 TL olmalı. Hükümetin politikası ‘ölen ölsün, kalan kalsın’ politikasıdır” diye konuştu.
(Kocaeli/EVRENSEL)

İKİ PAKET SİGARA PARASI
Belediye İş Kocaeli 1 Nolu Şube Başkanı Osman Suat Kalyoncu: Asgari ücret Türkiye’de resmi rakamlara göre 2.6 milyon işçinin aldığı ücrettir. Her ne hikmetse Türk-İş böyle bir hayati konuda kale alınmıyor. En son aylık 15 TL’lik bir zam önerdiler. Yani iki paket sigara parası kadar. Bugün Türkiye’de açlık sınırı 768 TL. yoksulluk sınırı iki bin lira civarı. TÜİK’in rakamları bile dikkate alınmıyor. Asgari ücret için bütün konfederasyonların birliktelik sağlaması gerekiyor. Biz de şubeler olarak genel merkezlerden gelen kararlar doğrultusunda harekete geçebiliriz. Türkiye’de birçok konuda eylemler yapılıyor. Ancak asgari ücret dönemi her sene pas geçiliyor.

KARARI BEKLEMEMEK GEREKİR
Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Yöneticisi Hakan Akyol: Çıkacak zam 10-15 TL’lik bir zamdır. İşçiler bu ücretle geçinebiliyorlar mı? Kirası, pazarı, elektriği, suyu karşılayabiliyor mu? Enflasyon oranında bir artış kesinlikle yeterli değildir. Toplusözleşme dönemlerinde asgari ücret nedeniyle yeni giren işçilerle eski işçiler arasında ücret farkı oluyor. Bu da sözleşmelerde sendikaları zor durumda bırakıyor. Sendikalar, asgari ücret için ülkenin en büyük toplusözleşmesidir diyorlar. Bunu söylemek güzel ama kuruldan çıkacak kararı beklemek doğru değil. Sendikalar kendi üyelerini hazırlamalı, en azından bir sonraki asgari ücret tartışmalarına sendikalar üyeleriyle beraber kitlesel olarak müdahale etmelidir.
Dev Sağlık-İş Kocaeli İl Temsilcisi Talat Tuna: Asgari ücret açlık sınırının altında olmamalıdır. İnsanca yaşayacak bir düzeye çıkarılmalıdır.
Arif Koşar - Meltem Akyol
ÖNCEKİ HABER

Civarında, bitişiğinde, yanında değil içinde

SONRAKİ HABER

Siyanürcüde numara çok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...