19 Aralık 2009 00:00

TEKEL işçileri kararlı

Vahşi polis saldırısı TEKEL işçilerini yıldıramadı. Saldırının ardından Türk-İş Genel Merkezi’nde toplanan işçiler sonuç alana kadar Ankara’yı terk etmemekte kararlı.

Paylaş

Vahşi polis saldırısı TEKEL işçilerini yıldıramadı. Saldırının ardından Türk-İş Genel Merkezi’nde toplanan işçiler sonuç alana kadar Ankara’yı terk etmemekte kararlı. Gözaltına alınan işçilerin tamamı serbest bırakılırken, emek ve demokrasi güçleri işçilerle dayanışmasını sürdürüyor.
Önceki gün Abdi İpekçi Parkı’nda polisin gaz bombaları ve suyla saldırdığı TEKEL işçileri, saldırının ardından toplandıkları Türk-İş Genel Merkezi’nde bekleyişlerini gece geç saatlere kadar sürdürdüler. İşçileri Türk Tabipler Birliği üyesi hekimler Türk-İş Genel Merkezi’nde geçici tedavi odaları oluşturarak muayene ettiler.
Türk-İş Genel Merkezi önünde hükümeti istifaya çağıran işçileri emek ve demokrasi güçleri ziyaret etti. Aralarında KESK, DİSK, TMMOB, Ankara Tabip Odası ve Emek Partisi’nin de bulunduğu çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi parti üyeleri işçileri yalnız bırakmadı. Ziyaretler “İşçi memur el ele, genel greve” sloganıyla selamlandı.
İşçilere seslenen KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, saldırının sadece TEKEL işçilerine değil, tüm emekçilere yönelik olduğunu vurguladı.
Gözaltına alınarak Terörle Mücadele Şubesi’ne götürülen Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel ile Genel Sekreter Mecit Amaç tedbirli olarak salıverilirken, gözaltındaki diğer 29 işçi de adli tıpta muayeneye götürüldüler. İfadeleri alınan işçiler daha sonra serbest bırakıldılar. Türkel serbest bırakılmasının ardından Türk-İş Genel Merkezi önünde Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ile birlikte işçilere seslenerek, saldırıyı kınadı. Uzun süre Türk-İş’te bekleyişlerini sürdüren işçileri, Türk-İş’e bağlı diğer sendikalar misafirhanelerine ve işçi evlerine misafir olarak götürdüler. Türkel ve Amaç’ın ifadeleri ece Türk-İş Genel Merkezi’nde alındı.
EYLEME KATILIMLAR SÜRÜYOR
İşçiler sabah saatlerinden itibaren yeniden Türk-İş Genel Merkezi’nde toplanmaya başladılar. Diğer yandan Türkiye’nin çeşitli illerinden yeni işçi grupları da Ankara’ya geldiler. Önceki gece ve dün sabah İzmir, Adana ve Tokat’tan TEKEL işçileri de Ankara’daki direnişe katıldılar. Konuyla ilgili görüştüğümüz Tek Gıda-İş yöneticileri, sonuç alana kadar Ankara’daki bekleyişlerinin süreceğini ifade ettiler.
TÜRK-İŞ: SALDIRI İNSANLIK DIŞI
İşçilere yönelik saldırı büyük tepki topladı. Türk-İş Yönetim Kurulu, hak arama eylemlerini Abdi İpekçi Parkı’nda sürdüren TEKEL işçilerine karşı yapılan saldırıyı kınadı. Türk-İş tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Ekmek parası için Türkiye’nin dört bir tarafından yollara düşüp, Ankara’ya hak aramaya gelen ve 15 Aralık 2009 tarihinden beri soğuk yağmur demeden hükümete sesini duyurmaya çalışan TEKEL işçilerine yönelik güvenlik güçlerinin yaptığı müdahale içerdiği şiddet boyutuyla insanlık dışıdır” denildi. Hak-İş Başkanı Salim Uslu da yazılı bir açıklamayla saldırıyı kınadı.
Özlük haklarını savunan TEKEL işçilerine polisin müdahalesinin gayri insani ve gayri hukuki olduğu vurgulanan açıklamada, “Sorunlarını anlatmak amacıyla Ankara’ya gelen işçilerin devlet adına sadece polisle muhatap olmak zorunda kalmaları üzücüdür. Oysa demokratik bir ülkede bu tür eylemlerin olması son derece doğaldır. Bu, bir hak arama mücadelesidir ve son derece meşrudur” denildi. Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Fahrettin Yokuş da konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada saldırıyı kınadı.
‘Belediye-İş Sendikası da hak arama mücadelesi veren Bimtaş ve TEKEL işçilerine yapılan şiddeti kınadı. (Ankara/EVRENSEL)

HER YERDEN SALDIRIYA KINAMA

Genel-İş Yönetim Kurulu da yaptığı açıklamada son dönemde işçi sınıfının tarihin en kapsamlı saldırısıyla karşı karşıya olduğunu ifade etti. TEKEL işçilerinin, Ataşehir ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işçilerinin, demiryolu çalışanlarının hak arama mücadelelerine dikkat çekilen açıklamada, “Bu koşullarda tek çıkış yolu örgütlü işçi sınıfının, sendikal örgütlerin, konfederasyonların durumu tüm açıklığıyla ve birlikte değerlendirmeleridir. Artık sendikal hareketin Türkiye işçi sınıfının örgütlü güçleri olarak duruma müdahale etmesi, işçi sınıfının hak ve çıkarları, sendikal, sosyal ve ekonomik haklar temelinde varolan sorunlara karşı ortak mücadeleyi hedeflemeleri gerekir” denildi. Açıklamada, tüm sendika ve konfederasyonlar ortak çıkış yolu bulmak üzere bir araya gelmeye çağrıldı. KESK Tunceli Şubeler Platformu Ankara’da yapılan eylemeleri değerlendiren ve kınayan bir basın açıklaması yaptı. EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, saldırının sorumlularının derhal istifa etmesi gerektiğini belirtti. EMEP Kocaeli İl Örgütü de TEKEL işçilerine yönelik polis saldırısını, demiryolunda çalışan kamu emekçilerinin görevden alınmasını ve itfaiye işçilerine dönük saldırıyı protesto eden bir basın açıklaması yaptı.
ÖNCEKİ HABER

Direnen TEKEL işçileri ile dayanışma büyüyor

SONRAKİ HABER

Erdal Eren mücadelemizde yaşıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...