19 Aralık 2009 00:00

Direnen TEKEL işçileri ile dayanışma büyüyor

HAKLARI için direnen TEKEL işçilerine AKP Hükümetinin saldırısı ve Türk-İş Genel Sekreteri, Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel’in gözaltına alınması Adana’da protesto edildi.

Paylaş

HAKLARI için direnen TEKEL işçilerine AKP Hükümetinin saldırısı ve Türk-İş Genel Sekreteri, Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel’in gözaltına alınması Adana’da protesto edildi. Türk-İş Bölge Temsilciliği önünde bir araya gelen emek örgütleri ve siyasi parti temsilcileri, IMF politikası doğrultusunda sermayeye peşkeş çekilen TEKEL işçilerine sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.
Eyleme, Türk-İş’e bağlı şubeler, KESK, Adana Alevi Dernekleri bileşenleri, TMMOB, DİSK, Adana Tabip Odası, EMEP, Halkevi yöneticileri de destek verdi.
Basına açıklama yapan Türk-İş Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, TEKEL işçilerini mücadelelerinde desteklediklerini ifade etti. Türk-İş Genel Sekreteri ve Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel’in gözaltına alınmasını kınayan Gülnar, sorumluları göreve davet etti. TEKEL’in IMF politikaları bağlamında Uluslararası sermayeye peşkeş çekildiğini söyleyen Gülnar, özelleştirme öncesinde istihdam artacak diyenlerin bugün ortada çalışacak fabrika bırakmadıklarını belirtti. TEKEL işçilerinin bugün tüm hakları ile birlikte başka kurumlarda çalışmayı kabul ettiğine dikkat çeken Gülnar, buna karşın 4-c kapsamına sokulmak istenen işçilerin ölüme mahkum edildiğinin altını çizdi. “Emeğin kiralık hale getirilmesini, işsizlik sigortası fonundaki paraların amacı dışında kullanılmasını, esnek çalışma biçimlerinin tüm mağdur edici unsurlarının hayata geçirilmesini ve işçilerin kıdem tazminatlarına göz dikilmesini kabul etmiyoruz” diyen Gülnar, köhneleşmiş neoliberal yaklaşımların bedelinin ekonomik kriz ile ödendiğini ifade etti.
Edip Gülnar, TEKEL işçilerinin haklı mücadelesine bir an önce cevap verilmez ise direnişin devam edeceğini vurguladı.
(Adana/EVRENSEL)

EMEP’den harekete geçme çağrısı

EMEK Partisi (EMEP) Genel merkezi yaptığı açıklama ile TEKEL işçilerine yönelik saldırıyı kınarken, “İşçi düşmanı AKP Hükümetine yanıt verilmelidir” denildi.
“Dün ülkemiz ve dünya, Ankara Abdi İpekçi Parkı’nda TEKEL işçilerine dönük vahşi saldırıyı naklen izledi. Sadece işçiler değil onları desteklemeye gelen milletvekilleri ve diğer insanlar da saldırıdan nasibini aldı” denilen açıklamada, saldırı emrinin bizzat iktidardan geldiği, Ankara Valisi’nin de düşünmeden uyguladığı belirtildi.
EMEP açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Yapılacak olan ortadadır. Halkın iradesine, emeğe, insan haklarına, örgütlenme hakkına saygı duymayan, işçi cinayetlerine ortam hazırlayıp seyirci kalan bu iktidara birleşik bir yanıt verilmelidir. Başta işçi konfederasyonları olmak üzere tüm işçi emekçi örgütleri ortaklaşarak hükümeti uyararak, hak gaspları ve saldırılarına yanıt vermelidir. Sermayenin siyasetine karşı işçi sınıfının bağımsız siyasetini ve tutumunu koymak, işçi düşmanı iktidardan kurtulmak için emek cephesini oluşturmak günündeyiz. Emek Partisi olarak emeği, barışı, kardeşliği, özgürlükleri, demokrasiyi katletmeye yeminli bu iktidara karşı tüm emekçileri harekete geçmeye çağırıyoruz.” (İSTANBUL)

DİSK: Protesto için iş bırakılım
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, TEKEL işçilerine yapılan polis saldırısına tepki gösterdi. Yazılı açıklama yapan Çelebi, haklarını alana kadar TEKEL işçilerinin yanında olacaklarını açıkladı.
AKP YÜZÜNÜ GÖSTERDİ
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi açıklamasında, TEKEL işçilerine yapılan saldırının AKP’nin gerçek yüzünü bir kez daha gösterdiğini belirtti. Süleyman Çelebi, hükümetin işçilere yönelik vahşi tutumunu kınadıklarını kaydetti.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “İşçilerin haklı taleplerini sürekli olarak duymazdan gelen, acımasızca saldıran hükümetin bu tutumunu protesto etmek ve uyarmak için DİSK’in bir saatlik iş bırakma eylemine hazır olduğunu Türk-İş yönetimine ve sınıf kardeşlerimize duyuruyoruz. TEKEL işçileri haklarını alıncaya kadar yanlarındayız.”

Kadın işçiler dayanışma
ANKARA Kadın Platformu üyeleri, Türk-İş Genel Merkezi’nde bekleyen TEKEL işçisi kadınları ziyaret etti.
Kadınların buluşmasında “Yaşasın kadın dayanışması”, “İş, ekmek, özgürlük”, “Jin, Jiyan, Azadi” sloganları alıldı.
Kadınlar Başbakan’ın eşi Emine Erdoğan’a “Kadınlar burada, Emine nerede?” diye seslendiler.
Platform adına konuşan SDP Genel Başkan Yardımcısı Yeşim Ergün, TEKEL işçisi kadınların mücadelesinin yanında olduklarını bildirdi. Ziyarete BES Genel Sekreteri Döndü Taka Çınar, SES MYK üyesi Şükran Doğan ve Tüm Bel-Sen Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Satı Burunucu Çalı da katıldı.
Öte yandan TEKSİF Genel Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklama ile TEKEL işçilerine yönelik saldırıyı kınadı.
Açıklamada, TEKSİF’in haklı mücadelelerinde TEKEl işçilerinin yanında olacağı vurgulandı.
(ANKARA)

İstanbul’da bugün eylem var

TEKEL işçilerine Ankara’da yapılan saldırı Taksim’de yapılacak olan eylemle protesto edilecek.
Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği’nde bir araya gelen şube başkanları yaptıkları toplantının ardından, bugün saat 12.30’da Taksim Tramvay Durağı’nda TEKEL işçilerine ve sendikacılara yapılan saldırıyı protesto etme kararı aldı.
Şube Başkanları toplantısı öncesinde basına açıklama yapan Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, “Biliyorduk bir kez daha teyit edildi: AKP Hükümeti’nin işçi haklarına zerre kadar saygısı yoktur. Son günlerde hak arayan işçilere reva görülen şiddet uygulamaları, hükümetin emek karşıtı tutumunu bir kez daha gözler önüne sermiştir” diye konuştu.
4-c’ye karşı çıkan TEKEL işçilerine Ankara’da orantısız güç kullanıldığını, işçilerin bulunduğu Abdi İpekçi Parkı’nın cehenneme çevrildiğini belirten Büyükkucak, benzer uygulamanın İstanbul’da itfaiye çalışanlarına, demiryolu çalışanlarına da uygulandığını kaydetti. Büyükkucak, emekçinin haklarına yönelik düşmanlığa ve saldırganlığa karşı demokratik ve meşru tepkilerini göstereceklerini söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Barışa bir şans daha

SONRAKİ HABER

TEKEL işçileri kararlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa