19 Aralık 2009 00:00

Barışa bir şans daha

Günlerdir merak edilen eski DTP milletvekillerinin istifaları netleşti; milletvekilleri, “gelen baskılar” nedeniyle istifadan vazgeçtiler

Paylaş

Günlerdir merak edilen eski DTP milletvekillerinin istifaları netleşti; milletvekilleri, “gelen baskılar” nedeniyle istifadan vazgeçtiler. Milletvekilleri, BDP’ye katılıp Ufuk Uras’ın da katılımı ile Meclis’te yeniden grup olacaklar.
DTP’nin kapatılmasının ardından isminden çok söz edilen Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), dün İMO Toplantı Salonu’nda Parti Meclisi’ni olağanüstü topladı. Toplantıya eski DTP eş başkanları Emine Ayna, Ahmet Türk ve milletvekilleri ile PM üyeleri de katıldı.
KAPATMA KINANDI
Toplantının başlangıcında konuşması beklenen Türk, rahatsızlığı nedeniyle toplantıdan erken ayrılarak hastaneye gitti. Başlangıç konuşmasını yapan BDP Genel Başkanı Demir Çelik, DTP’nin kapatılmasını kınadı. Görüntü alınmasının ardından basına kapatılan toplantıdan yaklaşık bir saat sonra, açıklama Demir Çelik’ten geldi.
PARTİLERİMİZE PRANGA TAKILDI
Hâlâ 12 Eylül Anayasası’nın izlerinin silinmediğini, DTP’nin kapatılarak siyaset ve demokrasi dışına itildiğini söyleyen Çelik, “Kürt örgütlenmesine prangalar takıldı. Dün de böyleydi, bugün de böyle. Yarın böyle olmamasını umut ediyoruz” diye konuştu. 11 Aralık’ta, kararlı tabanı, 2 milyon 400 bin seçmeni ile DTP’nin siyaset, demokrasi dışına itilmesini eleştiren Çelik, “İnsanların fikirlerini dile getiremediği bir demokrasi düşünülemez” dedi.
SADECE VEKİLLER DEĞİL...
Milletvekillerini BDP’de siyasal mücadeleye yeniden çağıran Çelik, çağrısını sadece milletvekillerine değil, eski DTP’nin tüm PM üyeleri, belediye başkanları, il ve belediye meclisi üyeleri ile parti üyelerine de yaptı.
Çelik, sorular üzerine ocak sonu şubat başında BDP’nin kongresini olağanüstü toplayacaklarını belirterek, “Olağanüstü kongre ile güçlü bir ses olmak istiyoruz” dedi.
Toplantının devam ettiği saatlerde Balgat’taki DTP eski binasına BDP’nin tabelası da asıldı. Böylece aynı binada HADEP, DEHAP ve DTP’nin ardından BDP siyaset yapacak.
TÜRK AÇIKLAMIŞTI
Anayasa Mahkemesi, 11 Aralık’ta DTP’nin kapatılmasına, Genel Başkan Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un milletvekilliğinin düşürülmesine karar vermişti. Bir gün sonra açıklama yapan Ahmet Türk, milletvekillerinin istifa edeceklerini duyurmuştu.
Ancak ardından, bölge halkı başta olmak üzere aydınlar, kitle örgütleri, bazı milletvekilleri ve Barış Meclisi’nden de eski DTP’lilere istifa etmemeleri yönünde çağrıda bulunulmuştu. (Ankara/EVRENSEL)

TÜRK: HALKA KULAK VERDİK
Milletvekilleri, 10 günlük süre içerisinde BDP’ye geçerek Meclis’te grup oluşturmaya çalışacaklar. Kararı açıklayan DTP’nin eski Eş Başkanı Ahmet Türk, “Bütün haksızlıklara rağmen halkımız parlamentoda mücadelemizi sürdürmemizi istedi” dedi.
Milletvekilliğinden istifadan vazgeçen milletvekillerinin kararını açıklayan Türk, kendisine destek veren partiye ve vekillere teşekkür etti. Türk, bütün haksızlıklara rağmen halkın, Öcalan’ın, aydın, akademisyen ve Kitle örgütlerinin de ‘Parlamentoda olun’ dediğini söyledi.
BDP’nin PM toplantısında, siyasi mücadeleye BDP ile devam kararı alan DTP’li milletvekilleri, iki saati aşkın süren toplantıda ‘istifa’ kararından vazgeçtiler. Eski DTP’nin PM üyeleriyle yapılan toplantıda alınan kararlar, kimi vekillerce ve PM üyelerince buruk karşılandı, ancak tabanın isteği ağır bastı.
7. PARTİ İLE YOLA DEVAM
Karar, DTP eski Eş Başkanı Ahmet Türk tarafından açıklandı. Uzun süredir siyasetin içinde olduğunu belirterek HEP’ten başlayan sürece dikkat çeken Türk, “HEP’ten başlayan bir sürecin tanığıyım, sanığıyım” dedi. Bütün partilerinin kapatıldığını, ancak hâl⠓demokrasiye, barışa olan inançlarını koruduklarını” dile getiren Türk, mücadeleyi BDP’de sürdürme kararı aldıklarını açıkladı. 19 milletvekilinin, istifa etmeden BDP’ye geçeceğini belirten Türk, “6 partimiz kapatıldığı halde halen demokratik yolları aramamız iyi düşünülmeli, iyi değerlendirilmelidir. Dünyada hiçbir siyasi hareket, halk yoktur ki, 6 partisi kapatıldıktan sonra 7. parti ile demokratik mücadeleye devam etsin” diye konuştu. Bunun, kendilerinin şiddeti değil, barışı savunduklarının en açık göstergesi olduğunun altını çizen Türk, kendilerini şiddet yanlısı gösteren anlayışların da kınanması gerektiğini belirtti.
TÜRK, DESTEKLERE TEŞEKKÜR ETTİ
Demokratik mücadelenin kendileri için esas olduğunu başından beri söylediklerini aktaran Türk, partileri ve milletvekillerinin başından beri onurlu bir duruş sergilediklerini söyledi. Türk, onurlu duruşlarından ve siyaset yasağı getirilen kendisi ve Tuğluk’a desteklerinden dolayı partililere ve milletvekillerine teşekkür etti, onları kutladı.
DÖNMEMİZİ İSTEDİLER
Karara ilişkin Türk şunları söyledi: “Bütün haksızlıklara rağmen halkımız, parlamentoda mücadelemizi sürdürmemizi istedi. Bütün sivil toplum örgütlerimiz adeta rica ettiler. ‘Bu zemini terk etmeyin’ dediler. Aydınlar, yazarlar, akademik çevreler, bu süreçte parlamentoda durmanın önemini ifade ettiler. Çarşamba günü avukatlarıyla görüşen Sayın Öcalan da parlamentoda demokratik mücadeleden vazgeçilmemesi gerektiğini söyledi.”


AKP VE CHP TEMKİNLİ
Kapatılan DTP’nin milletvekilleri, üst üste gelen çağrılardan sonra istifa kararından vazgeçtiklerini açıkladılar. Bu karar siyasilerin de gündeminde. İlk tepki Meclis’te grubu bulunan iki siyasi partiden. AKP’de CHP’de karara temkinli yaklaştı.
AK Parti Grup Başkan Vekili Suat Kılıç: Başından beri siyasetin meşru zemininin TBMM olduğunu söylüyoruz. Sokaklarda taş atanlara öncülük etmek yerine Meclis’te milletin sesine tercümen olmak gerekir.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek: Ben baştan beri böyle olacağını tahmin ediyordum. Kendileri açısından doğru bir karar verdiler. Oy almışlar, millet onları seçmiş. Bu noktada aldıkları karar doğru.

TUĞLUK VE TÜRK İÇİN ERDOĞAN FORMÜLÜ

DTP’liler Meclis’te kalmaya karar verirken, yasaklanan ve vekillikleri düşürülen Türk ve Tuğluk’un yeniden Meclis’e nasıl dönebilecekleri de tartışma konusu olmaya başladı. Ortaya çıkan yöntem ise “Erdoğan’ın Siirt formülü”! Peki bu nasıl olacak? Yapılan hukuki çalışmalar sonucu bir ilde milletvekilliklerinin boşalması durumunda anayasa değişikliğine gitmeden seçim yapılabileceği tespiti yapıldı.
İSTİFA GEREK
Bunun üzerine Türk’ün seçim bölgesi olan Mardin’de milletvekillerinin istifası formülü gündeme geldi. Türk dışında Mardin Milletvekili Emine Ayna ve AKP’nin 4 sandalyesi ile birlikte 6 sandalye bulunuyor. Buna göre Ayna ile birlikte 4 AKP’linin istifası ile Mardin’de seçimlere gidilmesi planlanıyor. Seçimlerin yenilenmesi ile birlikte Türk ve Tuğluk’un buradan bağımsız aday olarak seçimlere girmesi üzerinde duruluyor.
BAYKAL DESTEK VERMİŞTİ
Ancak bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği henüz belirsiz. Bu formülün hayata geçmesi için AKP’nin desteği şart. Keza Erdoğan formülünün hayata geçmesini, “Partisi iktidar olurken başkanının dışarıda kalması olmaz” diyerek, Deniz Baykal dahi desteklemişti.
Eğir bu formül uygulanmazsa, Türk ve Tuğluk’un cezaevine girme olasılığı bulunuyor.
ÖNCEKİ HABER

BAŞBUĞ YİNE SUÇ İŞLİYOR

SONRAKİ HABER

Direnen TEKEL işçileri ile dayanışma büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...