19 Aralık 2009 00:00

BAŞBUĞ YİNE SUÇ İŞLİYOR

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un önceki gün yaptığı sert konuşmaya tepkiler de sert oldu.

Paylaş

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un önceki gün yaptığı sert konuşmaya tepkiler de sert oldu. Başbuğ’un Trabzon’da Oruç Reis Firkateyni’nden verdiği mesajlar, dün geniş yankı uyandırdı. Yapılan değerlendirmelerde, Başbuğ’un bir ‘siyasetçi’ gibi konuştuğuna dikkat çekilerek, Genelkurmay başkanının bunu sık sık tekrarladığı vurgulandı. Değerlendirmelerde, Başbuğ’un daha önce olduğu gibi yasalara göre yine suç işlediği belirtildi.
KİMSE YARGIYA TALİMAT VEREMEZ
Başbuğ’un konuşmalarını değerlendiren emekli Hakim Ümit Kardaş, “Anayasa’ya göre hakimlere kimse emir, talimat veremez, tavsiye ve telkinde bulunamaz” diyerek yapılanın suç olduğunu ifade etti. Bunu “Adil yargılamayı etkilemek de ceza kanunlarımıza göre suç” sözleriyle dile getiren Kardaş, “Bazı personelin suç işlediği iddiaları var. Bunu da sivil yargı yapacak. Seninle pazarlık yapacak hali yok. (Bana sor, ben seni ikna ederim) gibi bir anlayış var. Hesap vermekten kaçınma, denetlenmek istememe refleksi bu” diye konuştu.
148. MADDEYE GÖRE SUÇ İŞLEDİ
Açıklamaların Askeri Ceza Kanunu’nun 148. maddesine göre suç olduğunu söyleyen İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Altan, “Nerede sizin askeri savcınız, Danıştay’ınız, Yargıtay’ınız? Hepsi kanunu çiğniyor” diye konuştu.
SUÇ DUYURUMUZ NE OLDU?
Aydınların, akademisyenlerin görevinin konuşmak, eleştirmek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Baskın Oran, “Bizler daha önce Genelkurmay başkanı hakkında siyasi beyanat verdiği için suç duyurusunda bulunmuştuk. Bu duyurumuz askeri savcılığa havale edilmişti. Ancak bugüne değin hiçbir yanıt ve sonuç alınmadı” dedi. Oran, bu suç duyurusunu askeri savcılıktan soracaklarını ifade etti.
DEMOKRASİ OLSAYDI...
“Demokrasilerde Genelkurmay başkanları konuşmaz” diyen Şırnak Bağımsız Milletvekili Hasip Kaplan, Başbuğ’un böyle konuşabilmesinin sorumlusunun AKP Hükümeti olduğunu belirtti. Kaplan, “AKP iktidarı bu alanda bir yasa değişikliği yapmadığı sürece bu konuşmalar ve vesayetler de devam edecek” dedi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Başbakan Erdoğan’a ‘açım’ isyanı

SONRAKİ HABER

Barışa bir şans daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...