19 Aralık 2009 00:00

SÖZLEŞME OYUNU

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), eczanelerle tek tek sözleşme yapmak amacıyla metin hazırladı.

Paylaş

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), eczanelerle tek tek sözleşme yapmak amacıyla metin hazırladı.
16 Ocak 2010’dan sonra geçerli olmak üzere yapılması planlanan sözleşme, eczacıların yıllardır talep ettiği halde karşılanmayan maddeleri de içeriyor. Böyle bir sözleşmenin eczacı birliğiyle değil de tek tek imzalatılmak istenmesi ise bir süre önce kepenk kapatma eylemini gerçekleştiren Türk Eczacıları Birliği’ni (TEB) devre dışı bırakıp, eczacıları örgütsüz bırakmaya yönelik bir hamle olarak değerlendiriliyor.
16 Ocak 2009’dan sonra eczanelerle tek tek yapılması planlanan sözleşmede, TEB’in yer aldığı bütün düzenlemelerin üzeri çizilmiş. Sözleşmenin bir tarafı olarak bulunan ve 6643 sayılı Kanun’la kurulan Türk Eczacıları Birliği ibaresi, ilk çizilen madde oldu. İçinde mor ve turuncu reçeteyle satılan ilaçlar, diyaliz solüsyonları, işyeri hekimi reçeteleri ve kan ürünlerinin yer aldığı 7 ayrı reçete için TEB ve bölge eczacı odalarının onayı kaldırıldı. Reçetelerin dağıtımında yine eczacı odalarının yetkisi sona erdi.
TEB’İN YILLARDIR İSTEDİĞİ DÜZENLEMELER
SGK, TEB’i devre dışı bırakarak eczacılarla birebir sözleşme imzalamaya özendirmek için birtakım kolaylıklar getirdi. Eczacılar Birliği’nin yıllardır düzeltilmesi için uğraştığı maddelerden bazılarını SGK eczacılara verdi. Bu iyileştirmelerden ilki; kurumca iade edilen reçetelerin eczaneler tarafından yeniden SGK’ya teslim süresi, 15 günden 20 güne çıkarıldı. İtiraz İnceleme Komisyonu’na başvuran eczacıların fatura tutarlarına yapılacak avans ödeme miktarı ise yüzde 75’ten yüzde 90’a çıkarıldı.
Eskiden eczanede bulunan karne ve sağlık raporu fotokopi ile aslı sayısı 10’u geçtiğinde eczanenin SGK ile anlaşması iptal edilirken, artık 30 sağlık raporu olması halinde sözleşme iptal edilecek. Faturalarla birlikte kuruma gönderilen sahte kupür sebebiyle 6 ay sözleşme iptali yapılırken, artık bu süre 4 aya indirildi. Hekim numunesi faturaların SGK’ya fatura edilmesi halinde iptal edilip 1 yıl yapılmayan sözleşme artık 6 ay içinde yapılacak. Reçetede yazılı eşdeğer ilaç yerine pahalı olan ilacı veren eczacıya, 10 katı tutarında ceza verilip 3 ay süreyle sözleşme iptal edilirken, artık bu uygulamadan da vazgeçildi. Bu son iyileştirmeyle eşdeğer ilaç tablosu dikkate alınacak.
SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRÜ VE ECZACI İMZALAYACAK
SGK’nın yeni sözleşmesi 16 sayfadan oluşuyor. Sözleşmenin son bölümünde “Bu sözleşmenin yürütümü Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türk Eczacıları Birliği tarafından yapılır” ibaresi de çizildi. Bunun yerine eczacı ve Sosyal Güvenlik il müdürünün sözleşmenin tarafı olduğu belirtildi. Sözleşme 1 yıl süreyle geçerli olacak. (HABER MERKEZİ)

TRİLYONLARCA LİRALIK SOYGUNUN ÖNÜ AÇILIR
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör SGK’nın TEB’i ortadan kaldırma planına büyük tepki gösterdi
SGK’nın diyaliz solüsyonları ve kan ürünlerinin yer aldığı 7 ayrı reçete için TEB ve bölge eczacı odalarının onayını kaldırılması kararına değinen Güngör, bu faturalarda TEB denetiminin kalkmasının büyük vurgunlara neden olacağına dikkat çekti. Göngör, “Reçetelerin dağıtımında yine eczacı odalarının yetkisi sona ermesi demek trilyonlarca liralık soygunun önünün açılması demektir. Bu reçetelerle ilgili zaten suistimal vardı ve devlet bunun denetlenebilmesi için bu yetkiyi TEB’e vermişti. TEB’in kontrolü ile burdaki denetim sağlanmış, soygunun büyük ölçüde önüne geçilmişti. Şimdi bundan vazgeçmek demek bu faturalardan nemalanan bir gruba benimle anlaşma yapın bui fırsattan faydalanın demektir. Bu hem etik değildir hem de ekonomiye vurulacak bir bir darbedir. Bir taraftan tasarruf yapacam diye çırpınırken bir taraftan da soygunun önü açılıyor” dedi.
Eczacıların TEB’İn devreden çıkmasını kabul etmeyeceğine dikkat çeken Güngör, “SGK ile TEB arasında yeni bir protokol imzalanmazsa hastalar ilaca ulaşamaz hale gelecek. Bu ülkede kronik hastalığı bulunan ilaç alması zorunlu bir çok hasta var. Bir anda üç beş milyar ödeyebilecek durumda değil insanlar. Ceplerinden ödeseler bile eczanelerin kapanması ile yine vatandaşların bildiği eczacılık sisteminin sonuna gelinecek. Eczaneler sermaye guruplarının eline düşecek. Hastalar hasta olmakmtan çıkıp müşteri haline gelecekler. Hem hastaların hem de eczacıların geleceğinie sahip çıkmamız gerekiyor” diye konuştu.
SORU ÖNERGESİ
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’e, Türk Eczacıları Birliği ile Ocak 2009’da imzalanan ilaç alım protokolünün fesih nedenini sordu.
Öztürk, 24 bin eczacının sözleşmesini feshederek, eczacılarla tek tek anlaşma yoluna gidilmesinin, kamu sağlığı açısından risk olup olmadığı sorusunu yönelterek, “Eczacıların stok zararları eksiksiz olarak karşılandı mı? İlaç sanayicileri ile yaptığınız anlaşmayı iptal edecek misiniz? Bakanlığınızın, zayıf sermaye yapılı eczanelerin iflas etmesi, eczane alanının daralması gibi bir planı var mı? Bakanlığınızın bu konuda hükümetinize yakın bazı sermaye gruplarıyla belirli bir hazırlık içinde olduğu doğru mu?” dedi.
ÖNCEKİ HABER

‘2009 göçmenler için ölüm, emek sömürüsü ve şiddetle geçti’

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...