19 Aralık 2009 00:00

‘2009 göçmenler için ölüm, emek sömürüsü ve şiddetle geçti’

İNSAN Hakları İzleme Örgütü tarafından 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü nedeniyle yapılan açıklamada, 2009’un göçmenler için ölüm, emek sömürüsü, şiddet ve gözaltında kötü muamele ile geçtiği belirtildi.

Paylaş

İNSAN Hakları İzleme Örgütü tarafından 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü nedeniyle yapılan açıklamada, 2009’un göçmenler için ölüm, emek sömürüsü, şiddet ve gözaltında kötü muamele ile geçtiği belirtildi. Örgüt, hükümetleri göçmen haklarını koruma konusunda etkili kararlar almaya çağırdı.
Birleşmiş Milletler (UN) tarafından 2000 yılından bu yana kutlanan Uluslararası Göçmenler Günü vesilesi ile İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından yapılan yıllık değerlendirme raporu açıklandı. Dünya çapında 42 milyon göçmenin kötü koşullarda kaldığı; ölüm, işgücünün sömürülmesi ve şiddet gibi olumsuz koşullarla yüz yüze geldiği 2009 yılında, hükümetler tarafından; göçmenlerin unutulduğu, göçmenleri korumak yerine tam tersine, mümkün olduğunca sayılarını azaltmaya, cezalandırmaya ve göçmenlere sunulan hizmetlerin geri alınmasına çalışıldığı vurgulandı.
RAPORDA SUİSTİMALLER SIRALANDI
Raporda hükümetler, yöneticiler tarafından göç eden kadın, erkek ve çocukların haklarını evde bırakmadıklarının unutulduğu ve bulundukları koşullardan dolayı zaten normalden farklı olarak suiistimal riski altında bulunan göçmenlerin, bir de hükümetler tarafından hırpalandığına dikkat çekildi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Göçmenler Günü vesilesiyle yayınladığı yazıda, göçmen sorunlarına ilişkin şu tespitlere yer verildi:
*Birçok ülke yönetimi, göçmenlerin haklarını suiistimal etti. Eşitsiz sağlık hizmeti, ucuza çalıştırma, kapasitesinin çok üzerinde ve kötü koşullarda olmak üzere uzun süreli tutuklamalar, 2009 yılı göçmenlerinin yaşamlarına damga vurdu.
*Ülkelerin göçmenlere karşı saldırgan politikaları kimi zaman ölümlere neden olmuştu. Örneğin mayıs ayından bugüne kadar Mısır sınır güvenliği, İsrail’e geçmek isteyen göçmenlerin en azından 17’sinin ölümüne neden olmuştur.
*Gerek kayıtlı, gerekse kayıtlı olmayan göçmenler, bulundukları şehir ve ülkelerde ayrımcılık ve suiistimalle karşılaşmışlardır.
*Bu tür kanunsuzluklar karşısında savunmaya geçen kimi göçmenlerse, her zaman orantısız cezalandırmalara uğramıştır.
*Hükümetler, sınırlarını kontrol etme haklarını ifa derken, aynı zamanda insan haklarını korumak mecburiyetinde olduklarını unutmuşlar ve ihlale uğrayan göçmenlerin, göçmen olma statüsünden bağımsız olarak yasal hakları olan hizmetlere ulaşımları engellenmiştir. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da yağışlar sele neden oldu

SONRAKİ HABER

SÖZLEŞME OYUNU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...