19 Aralık 2009 00:00

Hem ziyaret hem ticaret!

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 1.2 milyar dolarlık helikopter alımına ABD’den onay geldi.

Paylaş

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 1.2 milyar dolarlık helikopter alımına ABD’den onay geldi. Onayın Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 7 Aralık’ta Devlet Başkanı Barack Obama ile görüşmesinin ardından gerçekleşmesi dikkat çekti.
Erdoğan’ın ziyaretinin hemen ardından Pentagon’a bağlı olarak çalışan Savunma ve Güvenlik İşbirliği Kurumu (DSCA) ABD Kongresi’ne Türkiye’ye yapılacak satışın onaylanması için mektup yazmıştı.
14 TANE ALINACAK
Boeing şirketi tarafından üretilen Chinook olarak bilinen ağır nakliye helikopterlerinden toplam 14 tane alınacak. Prosedür taahhüt edildiği gibi işlerse ilk helikopter 2012 yılında Türkiye’ye teslim edilecek. Bahsi geçen alımla birlikte Türkiye ilk defa ağır nakliye helikopterine sahip olmuş olacak.
DENETİM YETKİSİ
Türkiye’nin 1.2 milyar dolar ödediği helikopterleri modifiye etmek istemesi durumunda ABD’den izin almasını zorunlu kılan anlaşma uyarınca, Türkiye Son Kullanıcı Takip Anlaşması’nı (EUMA) kabul etmiş sayılacak. Bu anlaşma ABD’den gelecek bir teknik ekibin satılmış olan silahları denetlemesine izin veriyor. Bu ekibin bir diğer sorumluluğu ise silahların ABD’nin çıkarlarıyla ters düşmeyecek şekilde kullanıldığına onay vermesi yani ABD ipoteği anlamına geliyor. Zira anlaşmada “ABD’nin çıkarlarına aykırı kullanmama” gibi son derece muğlak ifadeler yer alıyor. (DIŞ

ÖNCEKİ HABER

İklim zirvesinde küresel fiyasko!

SONRAKİ HABER

KUŞATILAN ÇEVREMİZ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...