21 Aralık 2009 00:00

İŞKENCE GÖREN ÇOCUKLARDAN SUÇ DUYURUSU

ADANA’da DTP’nin kapatılması ve Öcalan’ın cezaevi koşullarını protesto eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan çocuklar M.A. ile H.Ö, gördükleri...

Paylaş

ADANA’da DTP’nin kapatılması ve Öcalan’ın cezaevi koşullarını protesto eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan çocuklar M.A. ile H.Ö, gördükleri işkenceden ötürü şikayetçi oldu. Polis ve jandarmalar hakkında suç duyurusunda bulunan çocukların avukatı Tugay Bek, çocuk müvekkilleriyle yaptığı görüşmede işkence izlerine tanık olduğuna dikkat çekti.
‘TEHDİT EDİLDİLER’
Adana’da gözaltına alınanlardan 12 çocuk tutuklandı. Pozantı M Tipi Cezaevi’ne konulan M.A. (15) ile H.֒nün (16) avukatı Tugay Bek, çocuklara yapılan işkenceleri anlattı.
M.A. ve H.֒nün mahallede çok sayıda sivil polis tarafından yere yatırılarak, uzun namlulu silah dipçikleriyle dövülerek gözaltına alındığını söyleyen Bek, gözaltına alındıktan sonra çocukların aynı mahalledeki portakal bahçesinde darp edilerek suçlamaları kabul etmeleri için tehdit edildiklerini belirtti. Çocukların daha sonra götürüldükleri Terörle Mücadele Şubesi’nde işkencenin devam ettiğini dile getiren Bek, şöyle konuştu: “Çocuk Şube’de de 2 gün aç bırakılan müvekkillerime maruz kaldıkları hakaret, küfür ve kötü muamele devam etmiş. Tutuklanmalarının ardından da müvekkillerim, cezaevi girişinde jandarma ve infaz memurlarının dayak ve hakaretlerine maruz kalmışlar.”
‘YARA İZLERİNE ŞAHİT OLDUK’
Görüşmelerinin üzerinden bir hafta geçmesine rağmen M.A. ve H.֒nün vücutlarındaki darp izlerinin gözle görülür şekilde olduğunu belirten Bek, “H.Ö. sağ göğsünün altındaki, kafasındaki şişlikleri, ayrıca sırtında ve muhtelif yerlerindeki deri soyulmalarını ve darp izlerini gösterdi. Yara izleri hâlâ mevcuttu. Şahit olduk. M.A’nın ise sol elmacık kemiğindeki ve sağ el üstündeki yara izlerini gördük” dedi.
Çocukların Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Bek, aynı zamanda İHD Adana Şubesi, Adana Barosu İnsan Hakları Komisyonu, Adana Valiliği İnsan Hakları Komisyonu ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na da başvuruda bulunacaklarını belirtti.
Delillerin toplanması için çocukların bir an önce Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmesi gerektiğine dikkat çeken Bek, “Çocuklar cezaevine sevk edilirken, vücutlarındaki darp izleri infaz memurları tarafından da tutanak altına alındı” dedi. (Adana/DİHA)
Pınar Ural
ÖNCEKİ HABER

Sorumlular hala serbest

SONRAKİ HABER

Yine aynı karakol!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...