21 Aralık 2009 00:00

İşçinin değeri bir gömlek kadar!

BARTI Tekstil işçileri, kıdem tazminatı ve diğer alacaklarının ödenmesi için birlik oldu.

Paylaş

BARTI Tekstil işçileri, kıdem tazminatı ve diğer alacaklarının ödenmesi için birlik oldu. Alacakları ödenmeden işten atılmak istendiklerini söyleyen işçiler, tepkilerini dile getirmek için fabrika önünde toplandılar. Polis ise haklarını arayan işçileri değil patronu korudu. İşçilere saldıran polis, bir işçinin yaralanmasına neden oldu.
180 işçinin çalıştığı Bartı Tekstil, Bursa’da Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi içinde bulunan Low Profile’de taşeron olarak faaliyet yürütüyor ve dünyaca ünlü Marks&Spencer firmasına üretim yapıyor.
Patronun işyerindeki malları dışa çıkardığını, bir süre sonra ise makinelerin de bir kısmının taşındığını anlatan işçiler, bunun haklarının gasp edilmesi için oynanan bir oyun olduğunu söylediler. Yaşananlardan Bartı Teksil patronu kadar Low Profile’in de sorumlu olduğunu dile getiren işçiler, haklarını almadan fabrikadan ayrılmayacaklarını bildirdiler.
ASGARİ ÜCRET BİLE VERİLMİYOR
Ürettikleri gömleklerden bir tanesinin fiyatına çalıştıklarını söyleyen işçiler, “Bir işçinin ancak bir gömlek kadar değeri var” dediler. Sosyal hakları olmadığını söyleyen işçiler, sigorta primlerinin de tam yatırılmadığını kaydettiler. Ekmek parası için dayanılmaz koşullarda çalışmaya katlandıklarını anlatan işçiler, şöyle devam ettiler: “Buna rağmen fabrika patronları bizi arayarak ‘Alacaklarınızın üzerine bir bardak su için. Ne yaparsanız yapın bizden bir şey alamazsınız’ dediler.”
19 yaşında olduğunu söyleyen Mahsun Ortaç, fabrikada işçiye hiçbir değer verilmediğini söyledi. “Her gün bu işyerinde saat sabah 7’de işe gelip akşam 5’e kadar çalışıyorduk. Bu kadar çalışmamıza rağmen aldığımız ücret 497 lira. Yani asgari ücret bile verilmiyordu” diyen Ortaç, üretim sırasında beğenilmeyen bir şey yaptıklarında hakaret işittiklerini dile getirdi. Ortaç, yetkilileri işyerlerini kağıt üzerinde kapatarak işçi haklarını gasp eden patronlara karşı önlem almaya çağırdı. (Bursa/EVRENSEL)

HİÇBİR YERE GİTMEYECEĞİZ

Ebru Gür, 9 aylık işçi. Patronun zorla ücretsiz izne göndererek haklarını ödemeden kaçmak istediğini anlatan Gür, patronun kendisini arayarak işçilerden daha zor durumda olduğunu söyleyip “Boşuna uğraşmayın, bir şey elde edemezsiniz” dediğini aktardı.
Gemlik’te oturan Firdevs Kızıltaş ise 7 aydır bu işyerinde çalışıyor. 5 ay boyunca sigorta primlerinin yatırılmadığını anlatan Kızıltaş, “Buna itiraz ettiğimizde ise bizlere hakaret ederek ‘Sizler bu ücretleri, yemeği, sigortayı hak etmiyorsunuz’ dediler. Patronlar işçilere kapıdaki köpeğinden bile az değer veriyor. Bazen ağza alınmayacak küfürler ediyorlar” diye konuştu. Ekmek parası için ayda 497 liraya “evet” dediklerini anlatan Kızıltaş, patronların bunu bile çok gördüklerini belirtti. Low patronunun ise “Yaşananların bizimle ilgisi yok” diyerek işçileri başından atmaya çalıştığını ifade eden Kızıltaş, asıl sorumlunun üretim yaptıkları Low patronu olduğunu belirterek, alacakları ödenmeden hiçbir yere gitmeyeceklerini vurguladı.
Pınar Sak adlı işçi de dört aylık fiş paraları, 1.5 aylık ücreti ve fazla mesai paralarıyla birlikte 1500 lira alacakları olduğunu belirtti. Patronun ise kendileriyle dalga geçerek “Onun üzerine su için” dediğini aktaran Sak, alacaklarının ödenmemesinden Low’un sorumlu olduğunu söyleyerek, haklarını aramaya devam edeceklerini söyledi.

POLİS PATRONU KORUDU
Fabrika önünde bekleyişlerini sürdüren işçilerin gitmemesi üzerine patron polisi çağırdı. Fabrikaya gelen polis işçilerin fabrika önünü terk etmesini istedi. Bunun üzerine öfkelenen işçiler patronların alacaklarını ödemeden ve bir açıklama yapılmadan bir yere gitmeyeceklerini söylediler. Çıkan arbedede Mahsun Ortaç adlı işçi polisten yediği yumrukla yaralandı.
Hakkı Tali
ÖNCEKİ HABER

EVRENSEL’DEN

SONRAKİ HABER

AKP’yi ‘tarihe gömecekler’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...