21 Aralık 2009 00:00

Şahin sözlerini çabuk unuttu

Anayasa Mahkemesi DTP’nin kapatıldığına dair açıklamasını yaptığı tarihte, “Meclis üzerine düşeni yapmadı” diyerek “sorumlu devlet adamı” imajı veren TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin...

Paylaş

Anayasa Mahkemesi DTP’nin kapatıldığına dair açıklamasını yaptığı tarihte, “Meclis üzerine düşeni yapmadı” diyerek “sorumlu devlet adamı” imajı veren TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, dün istifadan vazgeçen eski DTP’lilere uyarı mesajı gönderdi.
Şahin, Dünya Ehlibeyt Vakfı tarafından muharrem ayı dolayısıyla geleneksel olarak verilen iftar yemeğine gelişinde, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
‘DERS ÇIKARIN’ MESAJI
Şahin, “Milletvekillikleri bağımsız olarak devam eden milletvekili arkadaşlarımın siyasete devam kararı almalarını, başka bir siyasi vasıtayla yola devam etmelerini anlayışla karşılıyorum. Ancak yaşananlardan ders çıkarmak ve gelecekte de yeni olumsuzluklarla karşılaşmamak için çok dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
TBMM Başkanı Şahin, bir gazetecinin, “Ahmet Türk’ün ‘Öcalan da böyle istedi’ yönünde sözleri var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz” şeklindeki sorusunu ise “Benim biraz önce kullandığım cümlenin içinde de bu var. Geçmişten dersler çıkarmak gerekir. Türkiye’de siyasi partilerin faaliyetlerini içeren esaslar Siyasi Partiler Kanunu’nda var. Kapatılan siyasi parti hangi gerekçelerle kapatılmış? Tabii ki Anayasa Mahkemesi bunu gerekçeli kararında açıklayacaktır. Ancak iddianameyi biliyoruz. İddianamede ileri sürülen hususları biliyoruz. Yine aynı minvalde devam edilirse korkarım yeni sıkıntılarla karşılaşırız. Ders alınmamış olur diye endişe ediyorum” dedi.
Bir gazetecinin, “Parti kapatmalarla ilgili yeni düzenlemeler gündemde mi” sorusu üzerine Şahin, Anayasa’nın 69. maddesinde Venedik Kriterleri doğrultusunda siyasi partilerle ilgili yeni bir düzenlemeden yana olduğunu anlattı.
(Ankara/EVRENSEL)

DAHA ÖNCE NE DEMİŞTİ?
TBMM Başkanı Şahin, DTP’nin kapatılması ile ilgili kararın açıklandığı gün AB Parlamento Başkanları Olağanüstü Konferansı’na katılmak için Stockholm’deydi. Şahin, “Avrupa basınının kapatmayı endişe verici olarak değerlendirmesini nasıl karşılıyorsunuz” sorusuna şu yanıtı vermişti: “Artık bu çağda siyasi partilerin kapatılmış olması, siyasi partiler demokrasisi açısından birtakım eleştirilere yol açıyor. O ülkenin eksik bir demokrasi ile yönetildiği şeklinde bir izlenime yol açıyor. Türkiye artık bunları geride bırakmalıdır. Anayasa’da ve Siyasi Partiler Kanunu’nda yapılması gereken değişiklikler var. Bunları şu ana kadar maalesef yapamadık, parlamento yapmalıydı. Anayasa Mahkemesi ve diğer mahkemeler yürürlükte bulunan yasalar çerçevesinde davalara bakarlar. Anayasa Mahkemesi de bu çerçevede davaya bakmıştır.”
Şahin, İsveç’teki açıklamasında da, “Bu karardan ve süreçten herkesin dersler çıkarması gerekir. Kapatılma kararı verilen siyasi partinin mensuplarının, öncelikle değerlendirme yapmaları gerekir. ‘Nerede hata yaptık’ sorusunu sormaları gerekir” ifadelerini kullanmıştı. Ancak konuşmasının büyük bölümünü Meclis’in bu konuda üzerine düşeni yapmadığı değerlendirmesine ayıran Şahin, “Siyasi partilerimizin özgürlük alanını genişletici birtakım değişiklikler yapmak durumundayız” demişti.
ÖNCEKİ HABER

Irak’a giden Atalay’ın gündemi PKK

SONRAKİ HABER

EVRENSEL’DEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa