21 Aralık 2009 00:00

Irak’a giden Atalay’ın gündemi PKK

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, Türkiye-Irak ve ABD arasında bakanlar düzeyinde yapılacak Ana Komite Toplantısı’na katılmak üzere özel uçakla dün Bağdat’a gitti.

Paylaş

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, Türkiye-Irak ve ABD arasında bakanlar düzeyinde yapılacak Ana Komite Toplantısı’na katılmak üzere özel uçakla dün Bağdat’a gitti.
Atalay’ın Türkiye Habur Kampı’ndan döneceklerin akıbetini belirlemek üzere ABD ve Iraklı yetkililer ile “Üçlü Mekanizma Toplantısı”nda bir araya geleceği belirtilerken, toplantıda Osman Öcalan’ın iadesinin de konuşulacağı öne sürülüyor.
ÜÇLÜ MEKANİZMA TOPLANTISI
Bakan Atalay, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, sivil ve askeri yetkililerden oluşan heyetle Bağdat’a gideceğini belirterek, “Üçlü Mekanizma Toplantıları”nın 19 Kasım 2008’den bu yana devam ettiğini hatırlattı.
“PKK’nın Irak’taki varlığına son verilmesi amacıyla atılacak adımların ve yapılacak iş birliği unsurlarının ele alındığı Üçlü Mekanizma Toplantıları’nda bugüne kadar belirli bir ilerleme sağlandığını” ifade eden Atalay, “Ancak bu ilerleme henüz bizim talep ve beklentilerimize cevap verecek düzeyde değildir” dedi.
Bakan Atalay, “Biz Iraklı kardeşlerimizin ve ABD’li müttefiklerimizin de aktif desteğiyle PKK’nın Irak topraklarındaki varlığına tamamen son verilmesini, kampların kapatılmasını, elebaşılarının yakalanarak Türkiye’ye iade edilmesini, özetle Irak topraklarından kaynaklanan terör tehdidine son verilmesini istiyoruz. Amacımız budur. Bu konudaki beklentilerimizi Bağdat’ta bir kez daha dile getirecek ve 28 Temmuz’da yapılan son Ana Komite Toplantısı’ndan bu yana kaydedilen gelişmeleri değerlendireceğiz” diye konuştu.
Beşir Atalay, Bağdat’tan sonra Irak’ın Ulusal Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı El Vaili ile birlikte yarın Erbil’e geçeceğini belirterek, burada yapılacak toplantının da Bağdat’taki toplantının devamı niteliğinde olacağını bildirdi.
Erbil Ofisi’ni ziyaret edeceğini ve alandaki faaliyetleri görüp koordine edeceklerini anlatan Atalay, Erbil’de Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin yetkilileriyle de görüşmelerin öngörüldüğünü söyledi.
ERDOĞAN’IN ABD GEZİSİ
Bu ziyaretin, “Irak ve ABD ile terörle mücadele alanındaki iş birliğine katkıda bulunacağına inandığını” dile getiren Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kısa bir süre önce yaptığı ABD ziyaretinin ardından yapacağı bu ziyaretin önemli olduğunu söyledi.
(Ankara/EVRENSEL)

ESKİ DTP’LİLER MAHMUR’A GİDİYOR
KAPATILAN DTP’nin eski milletvekilleri Sevahir Bayındır, İbrahim Binici ve Özdal Üçer, incelemelerde bulunmak üzere Mahmur Kampı’na gidiyor. Barış ve Demokrasi Partisi Basın Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamada, üç eski DTP milletvekilinin yanı sıra Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal ve Uludere Belediye Başkanı Şükran Sincar’ın da Mahmur’a gidecek heyette yer aldığı açıklandı. Bugün Mardin’e gidecek olan milletvekilleri, yarın Habur Sınır Kapısı’ndan Mahmur’a geçecek. Heyet, Mahmur’da yapacağı incelemelerin ardından bir rapor hazırlayacak ve bu raporu kamuoyuyla paylaşacak.
Heyetin gidişinin İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın ‘Üçlü Mekanizma Toplantısı’ için Erbil’e gitmesiyle aynı döneme denk gelmesi dikkat çekerken, Atalay’ın toplantıda Mahmur’un kapatılması talebini ileteceği iddia ediliyor. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

AB’ye vize tepkisi

SONRAKİ HABER

Şahin sözlerini çabuk unuttu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...