21 Aralık 2009 00:00

Devlet, arşivleri açıp hesap versin

DERSİM’de Tiroj dergisinin düzenlediği ve Sendikalar Platformu ile Evrensel Basım Yayın’ın katkısıyla gerçekleşen ‘Dersim ‘38 Katliamı’ ...

Paylaş

DERSİM’de Tiroj dergisinin düzenlediği ve Sendikalar Platformu ile Evrensel Basım Yayın’ın katkısıyla gerçekleşen ‘Dersim ‘38 Katliamı’ söyleşisine katılan Araştırmacı-Yazar Faik Bulut, devletin bir an önce arşivleri açarak halka hesap vermesi gerektiğini söyledi.
Önceki gün belediye konferans salonunda yapılan söyleşiye, Emek Partisi İl Başkanı Hüseyin Tunç, DTP İl Başkanı Veli Güleç, Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin, Belediye Başkanı Edibe Şahin ve sendikacılar da katıldı. 500 Dersimlinin izlediği söyleşinin açılış konuşmasını yapan Emek Partisi Genel Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Taşkale, söyleşinin düzenlendiği tarihin hem Maraş katliamı hem de 19 Aralık cezaevi katliamının yıl dönümüne denk geldiğini hatırlatarak, bu yaşananlara karşı duyarlılık çağrısı yaptı.
ACIMASIZCA KATLETTİLER
Söyleşide 1938’lerde Dersim’de yaşanan olayları anlatan Faik Bulut, Başbakan dahil herkesin artık kabul ettiği yaşananların, bir katliam olduğunu belirtti. “Köyler tahrip edilmiştir, insanlar öldürülmüştür” diyen Bulut, yaşananların ne kadar vahşice olduğunu anlamak için eski bakanlardan İhsan Sabri Çağlayangil’in söylediklerine bakmanın yeterli olduğunu belirtti ve Çağlayangil’in şu ifadelerini hatırlattı: “Mağaralara iltica etmişlerdi. Ordu zehirli gaz kullandı. Mağaraların kapısının içinden. Bunları fare gibi zehirledi. Yediden yetmişe o Dersim Kürtlerini kestiler.” Bulut, “Devletin bir an önce arşivlerini açıp halka hesap vermesi gerekiyor” dedi.
Söyleşide söz alan bir dinleyici ise katliama dair bilgiler verdi. Dedelerinin Dersim’de yaşananları kendilerine anlattıklarını belirten dinleyici, ‘insanların zalimce öldürüldüğünü; karnında bebeği olan, süt emziren bebeklerin hançerlendiğini’ belirterek, “Ama yine de sadece kardeşlik istiyoruz” dedi. Söyleşinin ardından okuyucularına kitaplarını imzalayan Faik Bulut, ardından Pertek Gençlik Meclisi’nin düzenlediği söyleşiye katıldı. (Tunceli/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’da ‘Ekonomi Çalıştayı’

SONRAKİ HABER

Saldırganlığa ve inkara karşı, eşitlik ve kardeşlik çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...