21 Aralık 2009 00:00

Gazze konvoyu Suriye’ye geçti

İSRAİL’in 2008 sonunda başlattığı Gazze saldırısının yıl dönümünde Filistin halkına destek amacıyla ...

Paylaş

İSRAİL’in 2008 sonunda başlattığı Gazze saldırısının yıl dönümünde Filistin halkına destek amacıyla İngiltere’den yola çıkan ve Fransa, İtalya ve Yunanistan’ı geçerek Türkiye’ye ulaşan “Filistin’e Yol Açık” (Viva Palestine) Uluslararası Konvoyu, Suriye’ye geçti.
Londra’dan 6 Aralık’ta hareket eden konvoyun, İsrail saldırısının başladığı 27 Aralık’ta Gazze’ye ulaşması planlanıyor. Uluslararası konvoyda, aralarında ambulansların ve tıbbi malzeme taşıyan tIr’ların da bulunduğu 200 araç bulunuyor.
HER DİNDEN KATILIMCI VAR
Konvoy Suriye’ye geçmeden önce Gaziantep durağında bir açıklama yapan İnsani Hak ve Hürriyetler İnsani Yardım Vakfı (İHH) Gaziantep Şube Başkanı Şükrü Okudan, uluslararası organizasyonun içinde Müslüman, Hristiyan, Musevi dininden birçok insan bulunduğunu belirterek, “Bu yardımlarla Filistin halkı, çektiği sıkıntılardan bir nebze de olsa nefes alma fırsatı bulacak” dedi.
İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım da, İsrail’in istediği zaman Gazze’ye girerek insanları öldürdüğünü, ayrıca 5 yıldır süren ambargonun, halkın insani malzemelere ulaşımını engellediğini ifade etti. Yıldırım, “Canice uygulamalar sadece Müslümanların veya Arapların değil, herkesin yüreğini kanatmıştır. Bu konvoyda, bir Yahudi olarak Siyonist İsrail’in yaptıklarından utanç duyan, Filistin’deki mazlumlar için yola çıkan hahamlar var” diye konuştu. Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: “Bu konvoyun Avrupa ayağını organize eden eski Londra Belediye Başkanı George Galloway ile Hristiyan din adamları, eski parlamenterler var. Her Gazzeli çocuğun gözyaşı, her yere düşen kan, bunların mahkumiyet sebebi olacak. Eğer konvoya izin vermezlerse, dünyanın her tarafında oturma eylemleri yapacağız. Bu konvoydan sonra da gemiler satın alıyoruz. Bütün Türkiye’yi yardıma çağırıyoruz. Deniz yoluyla yardımları taşımak için 4-5 yük gemisi alacağız.” (HABER MERKEZİ)

ABLUKA DENİZDEN DELİNMİŞTİ
Gazze Şeridi’ne İsrail ablukasını delmek amacıyla ilk seferler denizden yapılmıştı. “Özgür Gazze Hareketi” tarafından başlatılan gemi seferlerine dünyanın dört bir yanından çok sayıda savaş karşıtı, gazeteci ve parlamenter katılmıştı. İsrail’in tüm engelleme çabalarına ve zaman zaman ateş açmasına rağmen gemiler Gazze’ye ulaştı.

MISIR ENGELLEYECEK Mİ?
Filistin’e yardım konvoyunun Mısır’a girip giremeyeceği henüz net değil. Huffington Post gazetesinin Beyrut’taki muhabiri Richard Hall, kendine ait blogda, “Gönüllüler arasında Mısır hükümetinin konvoyun Gazze’ye geçişine izin verilip verilmeyeceğine ilişkin endişeler var. Önceki her iki konvoy da bölgeye girme konusunda sorunlarla karşılaştı. ABD yedek kuvvetlerinden izin alabilmek için on gün beklemek zorunda kaldı. Organizatörler ve katılımcılar, yardımı vermelerine izin verilinceye kadar evlerine dönmeme kararında olduklarını açıkladılar” diye yazdı. Konvoya destek veren Joti Brar’ın “Girmemize izin verilinceye kadar sınırda kalacağız” sözlerini aktaran Brar, konvoyları destekleyen İngiliz Parlamenter George Galloway’in Mısır hükümetinin girişe izin vermesini istediğini ve “Umarım sorun olmaz. Mısır hükümetinin İsrail’den ve Gazze şeridi’ndeki çirkin saldırılarından başka yöne çevrilmesi büyük hata olur” dediğini bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

SONRAKİ HABER

Afganistan’a ek asker göndermek sorunu çözmez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...