21 Aralık 2009 00:00

ÖZGÜRLÜK YOLU

Politikanın, sağır dilsiz adamların arkadaşlığına vesile olduğu söylenir. Fakat Nobel Barış Ödülü de bundan geri kalmıyor.

Paylaş

Politikanın, sağır dilsiz adamların arkadaşlığına vesile olduğu söylenir. Fakat Nobel Barış Ödülü de bundan geri kalmıyor. Başkan Barack Obama’nın ABD’nin suçlarına karşılık yine de ödülü aldığına ve bu ödülün hak edilip edilmediğine dair hatırı sayılır tartışmalar yapıldı. Başkanın ödülü alırken yaptığı konuşma, barış değil savaş hakkındaydı. Ki, Afganistan savaşından bahsederken bu savaşı “adil” bir savaş olarak nitelendiriyordu. Bu durum yeterince ironik değilmiş gibi, savaşı tırmandırırken bir barış ödülünü kabul etmesi de “birincilik madalyasını” hak eden bir davranıştı. Konuşma muhtemelen “adil” savaş hakkında atıp tutmaktan çok, savaşı “haklı çıkarmak” hakkında bir söylemdi. Ki bu, politikacıların en iyi yaptıkları şeydir.
Herhangi birinin Obama ve daha önce aynı ödülü alan Martin Luther King Jr. arasındaki farkı anlamaması imkansızdır. “Bir Rüyam Var” belagatı savaşın gölgesinde kaleme alınmıştı. Fakat King yaşıyor olsaydı, daha çok savaş için nara atmak yerine olanları protesto ederdi. King’in arkadaşı ve konuşma yazarı Dr. Vincent Hardy, King’in New York Riverside’daki konuşmasına dikkat çekerek, onun politik, dini ve medya liderleri savaşını gerekli ve adil olarak tanımlarlarken Vietnam savaşına nasıl şiddetle karşı çıktığını anlatıyor. King, Vietnam halkının nasıl acı çektiğini gördü ve bunu dayanılmaz buldu. Hardy’nin “Martin Luther King Jr: Sakıncalı Kahraman” adlı çalışması, 1996’da Maryknoll Hall tarafından yayımlanan kitapta King’in, savaş hakkında bir makale okuduktan sonra yanında çalışanlara “Makaleyi okuduktan sonra kendi kendime ulusumuzun ruhunu ve on binlerce Vietnamlı çocuğu yok eden böylesi bir konu hakkında asla sessiz kalmayacağım dedim” demişti. Birkaç ay sonra da Riverside’daki mitinginde şeytanların idaresinin (senatoyu kastederek) en az kapitalizmin, militarizmin ve ırkçılığın şeytanları kadar gerçek olduğunu söylemişti.
Obama’nın uluslararası ilişkilerde “şeytan” gerçeğine yaptığı atıflar, muhafazakarları daha çok savaşı çözüm olarak tasvip etme konusunda heyecanlandırıyor. King, 42 yıl önce açıkça “şeytan”a gönderme yaptı. Fakat King’in gözünde savaş, “çözüm” değil şeytandı.
MUMIA ABU JAMAL
ÖNCEKİ HABER

Yönetmenler Kralı’na ‘Güle güle’!

SONRAKİ HABER

Gazze konvoyu Suriye’ye geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...