21 Aralık 2009 00:00

Yönetmenler Kralı’na ‘Güle güle’!

“Kapıcılar Kralı”, “Çöpçüler Kralı”, “Sürü”, “Düşman”, “Faize Hücum”, “Güle Güle”, “Gülüm” ve “Çinliler Geliyor”un aralarında...

Paylaş

“Kapıcılar Kralı”, “Çöpçüler Kralı”, “Sürü”, “Düşman”, “Faize Hücum”, “Güle Güle”, “Gülüm” ve “Çinliler Geliyor”un aralarında bulunduğu unutulmaz filmlerin usta yönetmeni ve senaryo yazarı, oyuncu Güler Ökten’in eşi Zeki Ökten, hayatını kaybetti. Ökten, bugün yapılacak törenle son yolculuğuna uğurlanıyor.
Kalp ve damar hastalığı şikayetiyle hastaneye yatan usta yönetmen, geçirdiği operasyonun ardından 68 yaşında aramızdan ayrıldı. Zeki Ökten için bugün Beyoğlu Sineması’nda bir tören düzenlenecek. Ökten’in cenazesi, Teşvikiye Camii’ndeki öğle namazının ardından Zincirlikuyu aile mezarlığına defnedilecek.
SÜRÜ İLE ÖDÜLLERİ TOPLADI
1941’de İstanbul’da doğan Ökten, Haydarpaşa Lisesi’nde okuduğu yıllarda tiyatroyla tanıştı. 1961 yılında Nişan Hançer’in yönettiği ‘Acı Zeytin’ adlı filmiyle de sinema dünyasına ilk adımını attı.
1963 yılında “Ölüm Pazarı” filmiyle yönetmenliğe başlayan Zeki Ökten, yakın dostu Yılmaz Güney’in senaryosunu yazdığı “Sürü” filmiyle, Locarno Film Festivali ve Uluslararası Antwep Film Festivali dahil uluslararası festivallerden 11 ödül aldı. 1984 yılında çektiği “Pehlivan” filmiyle, uluslararası birçok ödülün yanı sıra İstanbul Film Festivali’nde “Üstün Başarı” ödülü aldı. Ardından yine Yılmaz Güney ile birlikte çalıştığı ‘Düşman’ı çeken Ökten, 1982’de ‘Faize Hücüm’ filmiyle de Antalya Film Festivali’nde ‘En İyi Film’ ve ‘En İyi Yönetmen’ ödüllerini aldı.
SON FİLMLERİ
Türkiye sinemasının en önemli ismi devrimci yönetmen Yılmaz Güney’le birlikte çalışmanın yanı sıra başka filmlerinde de toplumsal gerçeklerle uğraşmayı seçti. Kemal Sunal’la birlikte art arda çektiği Çöpçüler Kralı, Kapıcılar Kralı gibi filmlerde, mizahla toplumculuğu başarıyla harmanladı. Komedi yanına daha çok ağırlık vermeye çalıştığı son filmlerinin arasına giderek daha uzun süreler girdi.
Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde; “Kapıcılar Kralı” filmiyle “En İyi Yönetmen” ve “Faize Hücum” ile “En İyi Film”, “En İyi Yönetmen” dallarında ödül alan Ökten, ‘Pehlivan’ı, ‘Ses’i ve ‘Düttürü Dünya’yı çekti. Ökten, ‘Düttürü Dünya’ adlı filmden sonra sinemaya bir süre ara verdi.
1999’da Metin Akpınar, Zeki Alasya, Yıldız Kenter, Eşref Kolçak gibi usta oyuncuların yer aldığı ‘Güle Güle’ adlı filmi çeken Ökten, bu film ile 37. Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En İyi Film’ ve ‘En İyi Senaryo’ ödüllerini aldı. Zeki Ökten, son filmi ‘Çinliler Geliyor’u 2006’da çekti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Türk sinemasının gelişmesine değerli katkılarda bulunan, yurtiçinde ve dışında önemli ödüller kazanan Zeki Ökten, her zaman sevgi ve saygıyla hatırlanacaktır” dedi.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Osman Şahin’e hemşehri ödülü

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...