21 Aralık 2009 00:00

Hasan Ali Yücel anıldı

KARTAL Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde, kültür merkezine adını veren eski eğitim bakanlarından Hasan Ali Yücel ve Köy Enstitüleri konulu bir etkinlik düzenlendi.

Paylaş

KARTAL Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde, kültür merkezine adını veren eski eğitim bakanlarından Hasan Ali Yücel ve Köy Enstitüleri konulu bir etkinlik düzenlendi.
Hasan Ali Yücel etkinliğini, Kartal Belediyesi ile Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği düzenledi. Hasan Ali Yücel belgeseli ile başlayan etkinliğe, Kartal ve Maltepe belediye başkanları ile başkan yardımcıları, meclis üyeleri, muhtarlar ve kalabalık bir eğitimci grubu katıldı. Aynı kapsamda, kültür merkezi salonunda köy enstitüleri resim sergisi düzenlendi. Açış konuşmasını yapan Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, “Köy enstitüleri dönemi, Türkiye için aydınlanma dönemidir. Batılıların bile şaşırdıkları, Rönesansı yaşamamış bir ülkede böylesi dönemlerin yaşanmasıdır” dedi ve “Cumhuriyet kültürünün gelişmesini bu döneme borçluyuz. Ne yazık kı, kesintiye uğratıldı” diyerek sözlerini tamamladı.
Lüleburgaz Kepirtepe Köy Enstitüsü Mandolin Grubu’nun dinletisinden sonra, Zübeyir Çelik yönetiminde gerçekleştirilen panele ise Canan Eronat, Mehmet Başaran, Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Refet Özkan, Yrd. Doç. Haluk Erdem katıldı. Etkinlik, Refik Köksal ve Musa Kurt dinletisinden sonra Kartal Belediyesi Folklor Ekibi’nin oyunlarıyla sona erdi.
KARTAL’DA ETKİNLİKLER SÜRECEK
Kartal Belediyesi’nin kültürel faaliyetleri konusunda bilgi veren Kültür İşleri Müdürü Ali Yılmaz, yaz döneminde 45 günlük bir kültür-sanat festivali düzenlediklerini hatırlattı. Yılmaz şöyle anlattı: “Şu anda içerisinde bulunduğumuz kültür merkezinde adına yaraşır bir düzenleme gerçekleştirdik. Sinema, tiyatro, bale, edebiyatçı-şairler, müzisyenler, halk ozanları, köy enstitüleri dönemi, yaşamını, kalemini aydınlanmadan, demokrasiden yana kullanmış gazetecilerin resimlerinden oluşan köşeler oluşturduk. Ayrıca, kütüphane bölümümüz oluşturuldu. Biz, olabildiğince ülkemizin edebiyat, sanat ve kültür insanlarının yaşamı, eserleri konusunda bugünki gibi etkinlikler düzenlemeyi sürdüreceğiz.”
Etkinliği düzenleyen kurumlardan Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Kartal şube başkanı Zübeyir Çelik ise kendisinin matematik öğretmeni olduğunu, TÖS örgütlülüğünden geldiğini belirtti. Çelik ayrıca, amaçlarının yeni kuşaklara köy enstitüsü deneylerini aktarmak ve yaşatmak olduğunu ifade etti. Köy Enstitüleri dönemi ile bugünkü eğitim-öğretim dönemini kıyaslayan Çelik, çarpıcı rakamlar verdi: “Bir yılda 17 bin mezunla Türkiye’de tam bir aydınlanma seferberliği yaratan enstitüler, gerici, mütegallibe takımını korkuttu. Bugün ise her yıl 2 milyona yakın üniversite sınavına giren öğrencilerimiz var. Bunlardan kaçı bilim, kültür, sanat adamı olarak yetişiyor? Kendi alanlarında üretme ve yaşam şansı bulabiliyor? Ne yazık ki, mütegallibe takımı galip geldi. Köy Enstitülerini kapattırdılar. Bugün eğitim ve kalkınma alanında çekilen tüm sıkıntıların temel kaynağı, bu geriye çekiliştir.”
(İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Tiyatro insan için yapılır

SONRAKİ HABER

Osman Şahin’e hemşehri ödülü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa