21 Aralık 2009 00:00

Evrim tartışmaları, siyasal mücadelenin de bir konusu

EĞİTİM SEN Kocaeli Şubesi, Darwin’in doğumunun 200. yılı ve Türlerin Kökeni kitabının yayınlanışının 150. yılında Dafne Kültür Merkezi’nde evrim paneli düzenledi.

Paylaş

EĞİTİM SEN Kocaeli Şubesi, Darwin’in doğumunun 200. yılı ve Türlerin Kökeni kitabının yayınlanışının 150. yılında Dafne Kültür Merkezi’nde evrim paneli düzenledi. Panele Evrensel Kültür Dergisi ve Hayat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Aydın Çubukçu, Hacettepe Üniversitesi Genel Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergi Deniz Özsoy katıldı. Paneli Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu yönetti.
Biyoloji ve felsefe öğretmenlerinin ilgi gösterdiği panelde, Özsoy, Evrim Kuramı hakkında bilgi verirken, Çubukçu ise evrim tartışmalarının toplumsal-siyasal arka planına dikkat çekti. Özsoy, evrim karşıtlarının bilimsel bir temele sahip olmadıklarını, evrim karşıtı biyologların karşı çıkışlarının da bilimsel gerekçelere dayanmadığını ifade etti. Özsoy, canlıların ortak özelliklere sahip olduklarını, bu ortak özelliklerin bizleri ortak ataya ulaştırdığını belirtti.
BİLİM-İNANÇ TARTIŞMASININ ÖTESİNDE...
Aydın Çubukçu ise evrim tartışmalarının bilim ve inanç arasında bir tartışma olmadığını, tamamen siyasal bir mücadele olduğunu belirterek, “Evrime karşı çıkanlar bu dünyanın başlangıçta ne ise bugün de öyle olduğunu, gelecekte de öyle olacağını söylemektedirler. Değiştiremezsiniz diyorlar. Dünyanın değişip değişemeyeceği tartışmanın özüdür. Başka bir dünya mümkün mü değil mi?” diye konuştu. Çubukçu, tartışmanın iki dünya özlemi arasındaki farktan kaynaklandığını ifade ederek, “Darwin’in karşısına yaratılışçılığı getirenler, ona dayanarak sabitlenmiş bir dünya kavramını savunanlardır. Mesela Harun Yahya’nın kitaplarındaki resimlerin fosil değil reklamlardaki plastik balıkların resimleri olduğu ortaya çıktı” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Virüs hastaneleri esir alabilir

SONRAKİ HABER

Pamuk tarlası balık havzası oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...