20 Aralık 2009 00:00

TEKEL işçileri 5. günde yine Ankara’da

TEKEL işçileri, Ankara’ya gelişlerinin 5. günü olan dün de Türk-İş’in önünü ve çevresini direniş alanına çevirdi. İşçilerin kararlı sesleri yükselirken, ziyaretlerde “Genel grev, genel direniş” istemi öne çıktı.

Paylaş

TEKEL işçileri, Ankara’ya gelişlerinin 5. günü olan dün de Türk-İş’in önünü ve çevresini direniş alanına çevirdi. İşçilerin kararlı sesleri yükselirken, ziyaretlerde “Genel grev, genel direniş” istemi öne çıktı.
TEKEL işçilerinin Ankara’da başlattıkları direniş bugün 6. gününe girdi. Dün erken saatlerde Türk-İş önünde buluşan TEKEL işçileri, sabah illerden gelen arkadaşlarının da katılmasıyla coşkusunu artırdı. Soğuk hava ve yağmura karşı halay çekip, sloganlarla ısınan TEKEL işçileri, “Ölmek var dönmek yok”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz” dediler.
Bazı işçiler üstlerine kefen giyerken, AKP Hükümeti sık sık atılan sloganlarla protesto edildi. Geldikleri il ve ilçe isimlerinin okunmasıyla, “burada” diye tempo tutun TEKEL işçilerine gün boyunca kitlesel ziyaretler güç verdi.
Sabah saatlerinde, Türk-İş önüne gelen DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganlarıyla karşılandı. Çelebi, TEKEL işçilerinin ülkenin geleceğine ışık tuttuğunu belirterek, “Sizin mücadeleniz yalnız sizin değil, tüm Türkiye işçi sınıfının mücadelesidir” diye konuştu. Sözleri “İşçiler el ele genel greve” sloganıyla kesilen Çelebi, DİSK, Türk-İş ayrımı yapmadan emekçilere yapılan saldırıları göğüsleyeceklerini söyledi. TEKEL’in peşkeş çekilmesine izin verilmemesini isteyen Çelebi, “Bugün artık hamasi nutuklar atmak değil, direnen 10 bin TEKEL işçisinin yanına 10 binleri katmak zorundayız. Size yalnız ‘yanınızdayız’ mesajı vermek değil, üretimden gelen gücümüzü kullanarak destek olmak zorundayız” diye konuştu. Çelebi, “Benim önerim Türk-İş’le birlikte adam gibi dayanışmaktır. Sizinle her ne olursa olsun genel greve hazırız” dedi.
DSP Genel Başkanı Masum Türker, CHP’li milletvekilleri, Saadet Partisi yöneticileri, Türkiye Kamu-Sen yöneticileri ziyaret ettikleri işçilere desteklerini bildirdi. Beyaz önlükleriyle bir dershane çalışanları da işçilere kitlesel ziyarette bulundu.
TEKEL İŞÇİLERİYLE DAYANIŞMA BÜYÜYOR
İşçilerin direnişi ve Türk-İş önündeki bekleyişleri önceki gün gece yarısına kadar sürdü.
KESK ve TMMOB üyeleri önceki akşam Yüksel Caddesi’nde buluşarak, alkış ve sloganlarla Türk-İş Genel Merkezi’ne yürüdüler. TEKEL işçileri KESK’lileri “Emekçiler el ele genel greve” sloganıyla karşıladılar.
KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, Ankara Valisi’nin “provokasyon olacaktı” açıklamasını eleştirdi. TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı da TEKEL işçilerinin 4 gündür Türkiye’nin umudu haline geldiğini ifade etti.
Türk-İş’e bağlı Petrol-İş, TÜMTİS, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Tez Koop-İş, Toleyis, Kristal-İş, Hava-İş, Deri-İş, Basisen. Yol-İş Ankara 3 Nolu Şube üye ve yöneticileri de TEKEL işçilerini yalnız bırakmadı.
Geç saatlerde işçilere seslenen Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, işçilerin onayını almadan karar vermeyeceklerini söyledi. İşçilerin özlük hakları korunarak kamuya geçirilmesinden ödün vermeyeceklerini, 4-c’yi kabul etmeyeceklerini ifade eden Türkel, birliklerini sürdürerek kazanacaklarını dile getirdi. Gece geç saatlere kadar Türk-İş’in önünden ayrılmayan işçiler, özlük hakları korunarak çalışmaktan başka bir yolu kabul etmeyeceklerini ifade ettiler. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Skandallar zinciri

SONRAKİ HABER

Hem hükümete hem Türk-İş’e öfke

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...