20 Aralık 2009 00:00

AKP halkları karşı karşıya getiriyor

TÜRKİYE’nin dört bir yanında demokrasi güçleri bir araya gelerek son dönem Türkiye’de yaşanan olaylar karşısında bir açıklama yaptı. Linç kültürünün sokağa taştığının vurgulanan açıklamalarda DTP’nin kapatılması ile sorunlu olan demokrasinin bir kez daha yaralandığı ifade edildi. Açıklamalarda yaşananların sorumlusunun halkları karşı karşıya getiren AKP Hükümeti olduğu ifade edildi ve barış çağrıları yapıldı.

Paylaş

TÜRKİYE’nin dört bir yanında demokrasi güçleri bir araya gelerek son dönem Türkiye’de yaşanan olaylar karşısında bir açıklama yaptı. Linç kültürünün sokağa taştığının vurgulanan açıklamalarda DTP’nin kapatılması ile sorunlu olan demokrasinin bir kez daha yaralandığı ifade edildi. Açıklamalarda yaşananların sorumlusunun halkları karşı karşıya getiren AKP Hükümeti olduğu ifade edildi ve barış çağrıları yapıldı.
ŞİMDİ BARIŞ ZAMANI
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, DTP’nin kapatılmasıyla demokrasinin ağır darbe aldığına işaret ederek, “Türkiye barış-savaş ikilemine sıkıştırılmasın, barışı esas alan düzenlemeler hayata geçirilsin” dediler. Kitle örgütleri Çankaya Belediyesi önünde buluşarak, “Şimdi Barış Zamanı” pankartıyla Sakarya Caddesine yürüdüler. Örgütler adına ortak açıklamayı okuyan TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, sorumsuz ve şoven politikalar sonucu toplumsal gerilimlerin ve çatışmaların arttığına dikkat çekerek, DTP’nin böyle bir dönemde kapatılmasıyla demokrasinin bir kez daha yara aldığına vurgu yaptı.
BARIŞ İÇİN ÇALIŞIN
Linçlerin ve halkların karşı karşıya getirilmesinin sorumlusunun AKP olduğunu dile getiren Soğancı, Hükümetin ayrıca emekçilere de fütursuzca saldırdığına dikkat çekti. Soğancı, “Buradan 4 örgüt olarak

başta parlamento ve Hükümet olmak üzere siyasi partileri, toplumsal kurumları, tüm emek ve meslek örgütlerini, demokratik bir Türkiye özlemi taşıyan herkesi barış için çaba sarf etmeye davet ediyoruz” dedi.
İSTANBUL VE İZMİR...
KESK İzmir Şubeler Platformu, DİSK Ege Bölge Temsilciliği, TMMOB İzmir İKK ve TTB’nin Konak Eski Sümerbank önünde düzenledikleri eylemde, Türkiye’nin toplumsal ayrışmanın eşiğinde olduğunu vurguladılar.
İstanbul’da ise eylemin adresi Galatasaray Meydanı oldu. 4 kitle örgütünün temsilcileri burada da ortak açıklamayı okudu. Açıklamada AKP Hükümeti eleştirilerek barış çağrısı yapıldı.
Öte yandan İstanbul Barış İçin Kadın İnisiyatifi, ilk barış noktaları olan Kadıköy Altıyol’da bir araya gelerek, ‘Barış için ısrar ediyoruz’ dediler. Yarım saat oturma eylemi yapan kadınlar, ölümlerin hemen sona erdirilmesini istedi. (HABER MERKEZİ)

TÜRKİYE BARIŞ MECLİSİ’İNDEN ÇAĞRI
19 DTP Milletvekilinin, istifa etmekten vazgeçmesini önemli bir gelişme olarak yorumlayan Türkiye barış Meclisi “Ancak bu karar tek başına kaosu ve rejimin tıkanıklığını aşmak için yeterli olamaz. Bunun için esas sorumluluk AK Parti hükümetine ve Meclis’ e aittir. DTP’li milletvekillerinin Kürt sorununun çözümünde üstlerine düşen rollerini oynayabilmeleri için hükümet, daha fazla geç kalmadan harekete geçmelidir. AK Parti, Kürt sorununu “Kürtsüz” çözme arayışına son vermelidir” denildi.
ADIM SIRASI HÜKÜMETTE
DTP’li vekillerin, Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararının ardından Meclis’te kalma kararına aydınlardan destek geldi. Aydınlar, DTP’nin bu adımına karşılık AKP hükümetinin de derhal siyasi partiler yasasını ele alması ve demokratik çevrelerin bu sorunun tartışma zeminine daha fazla katılması gerektiğine vurgu yaptı.
ŞİMDİ NE YAPACAKLAR
Milletvekillerinin parlamentoda kalmasının son derece olumlu olduğunu belirten kapatılan Fazilet Partisi Eski Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, asıl mücadele zemininin parlamento olduğuna inandığını söyledi. Grup kurmadan parlamentoda kalmanın sadece sembolik bir değeri olabileceğini ifade eden Bekaroğlu, şimdi cevap bekleyen sorunun parlamentoda hükümet dahil diğer partiler ve bir bütün olarak devletin Kürt siyasetine karşı nasıl bir tavır ortaya koyacağı olduğunu söyledi.
YASA DEĞİŞMELİ
Kararı önemli ve iyi bir adım olarak değerlendiren Prof. Dr. Mithat Sancar, Türkiye’de siyasal alanın, demokratik mekanizmaların işlemesi için, Kürt sorununun demokratik alanda tartışılmasına doğru atılan bir adım olduğunu söyledi. Sancar, “DTP’nin bu adımına karşılık AKP Hükümetinin de derhal siyasi partiler yasasını ele alması gerekiyor” dedi.
AKP ZORLANMALI
Zaman Gazetesi Yazarlarından Ali Bulaç ise, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un tekrar parlamentoya dönmelerinin mümkün olabileceğini söyledi. Bulaç, “Bir milletvekili daha bulurlarsa grup da kurabilirler fakat bu arada da bir anayasa değişikliği konusunda AKP ve diğer partileri zorlamaları gerekir. Bu sayede belki Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk da yasaklı olmaktan çıkar ve milletvekillikleri düşmez. Bu mümkün” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Kurtarıcı bunlarsa yandık!

SONRAKİ HABER

Skandallar zinciri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...