20 Aralık 2009 00:00

Şemdinli'de yetki sivil yargının

ŞEMDİNLİ Davası askeri savcısı mahkemeye verdiği mütalaasında sanıkların suçunun askeri değil sivil yargının alanında olduğunu belirterek görevsizlik talebinde bulundu.

Paylaş

ŞEMDİNLİ Davası askeri savcısı mahkemeye verdiği mütalaasında sanıkların suçunun askeri değil sivil yargının alanında olduğunu belirterek görevsizlik talebinde bulundu.
Şemdinli’deki Umut Kitabevi’nin bombalanması davasının önceki günkü duruşmasında söz alan Askeri Savcı Hakim Yüzbaşı Gürsel Kenar, yeni yasal düzenlemeler çerçevesinde davaya görevsizlik kararı verilerek dosyanın Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini talep etti.
ASKERİ SUÇ DEĞİL
Kenar, verdiği yazılı mütalaasında suçların Askeri Ceza Kanunu’nda yazılı askeri bir suç olmadığını, asker kişiye karşı veya hizmet ve göreviyle ilgili olarak ya da askeri mahalde işlenmediğini gerekçe gösterdi. Kenar, bu nedenle dosyanın, Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi gerektiğini talep etti. Mahkeme duruşmayı erteledi.
NE OLMUŞTU?
Şemdinli’de 9 Kasım 2005’te Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitapevi’ne yapılan bombalı saldırıda 1 kişi ölürken, 5 kişi yaralandı. Olayla ilgili olarak tutuklanan astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş, Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. Mahkeme, 19 Haziran 2006’da sanıkları 39’ar yıl hapis cezasına çaptırdı. Yargıtay’ın bozduğu davaayı Van Ağır ceza bu sefer askeri mahkemeye gönderdi. Askeri mahkeme de sanıkları tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakmıştı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

NOT

SONRAKİ HABER

Enstantane

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...