22 Aralık 2009 00:00

Olimpiyatlara savaşçıl maskot

2011’de Erzurum’da yapılacak Dünya Üniversite Kış Oyunları’nın (Universiade 2011) maskotu, Selçukluların “Çift Başlı Kartalı” olacak.

Paylaş

2011’de Erzurum’da yapılacak Dünya Üniversite Kış Oyunları’nın (Universiade 2011) maskotu, Selçukluların “Çift Başlı Kartalı” olacak. Barış ve kardeşliği simgeleyen olimpiyatlar için savaşı simgeleyen bir maskot seçilmesini gazetemize değerlendiren spor yazarları, olimpik simgelerin barışçıl olması gerektiğine dikkat çektiler.
BORA: SİMGELER TEPEDEN BAKMAMALI
Radikal Gazetesi Yazarı Tanıl Bora, çift başlı kartalın uygunsuzluğunun, yalnızca ‘savaşçıl’ bir simge olmasından kaynaklanmadığını vurguladı. Bora, “Aynı zamanda ‘devletlu’ bir simgedir, gücü ve erki simgeler. Olimpik simgeler ise insana öyle tepeden bakmayan; ‘dostça’, şirin, insancıl simgeler olmuştur hep, öyle olması gerekir” diye konuştu.
ERTEN: TARİH REFERANSI MAZUR GÖSTERMİYOR
Radikal Gazetesi Yazarı ve NTV’de program yapan Bağış Erten, olimpiyatların insanın kendi mücadelesini temsil ettiğine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Olimpik ruh en başta insanın kendisiyle olan mücadelesini temsil eder, başkasıyla olan savaşını değil. Bu açıdan da olimpiyat ve barış her zaman yan yana durmuştur. Çift başlı kartal seçimi ürkütücü, Türkiye tarihinden bir referansla bunu yapmış olmak mazur göstermiyor.”
GÖKÇE: DAHA ŞİRİN ÖRNEKLER BULUNABİLİRDİ
Milliyet Gazetesi Yazarı Atilla Gökçe ise çift başlı kartalın Erzurum yöresinin simgesi olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Yerel bir kültürün simgesi olarak görüyorum. Eski anlamıyla savaş çağrışımını görmek alınganlıktır. Daha şirin örnekler bulunabilirdi. Van kedisi gibi. Ama kartala da itirazımız yok. En azından hepimize doğayı hatırlatan bir simge. O dönemde devletin arması olabilir ama bugün doğaya daha çok yakışan tarihsel bir efsaneden gelen bir anı.”
(İstanbul/EVRENSEL)
Ceren Saran
ÖNCEKİ HABER

Dolabın altında kalan adalet

SONRAKİ HABER

Soğuk can aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...