22 Aralık 2009 00:00

Susturmak mı istediler?

Ergenekon davasında tutuklu yargılanan Tuğgeneral Levent Ersöz’ün tedavi gördüğü servisin önünde yakalanan kişinin üzerinden 2 tabanca çıktı.

Paylaş

Ergenekon davasında tutuklu yargılanan Tuğgeneral Levent Ersöz’ün tedavi gördüğü servisin önünde yakalanan kişinin üzerinden 2 tabanca çıktı.
Şahsın Ersöz’e suikast düzenleyeceği iddia edilirken bu iddia akıllara geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan ses kaydını getirdi. Levent Ersöz’ün konuşması halinde çok sayıda kişini ‘yanacağı’ imasında bulunduğu ses kaydında çarpıcı ifadeler var.
ATEŞ AÇTI
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin, Ersöz’ün tedavi gördüğü İç Hastalıkları Bölümü’nde üzerinde biri kuru sıkı olmak üzere 2 silah bulunan bir kişi yakalandı. İsmi Erhan Keskin olan şahsın astsubay olduğu, bir süre görev yaptıktan sonra ayrıldığı belirtildi.
Polis tarafından gözaltına alınan şüphelinin sorgusu sürüyor. Şahsın kaçarken çevreye ateş etmesi sonucu öğrencilerin yaşadığı bir evin camına da kurşun isabet etti.
ÇARPICI İFADELER
“Ersöz öldürülmek mi isteniyor” sorusunu akıllara getiren olay geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan şok bir ses kaydını hatırlattı. Ergenekon’la ilgili önemli bilgilere sahip olduğu belirtilen Ersöz’ün konuşması halinde çok sayıda kişinin kirli bağlantılarını ortaya çıkaracağını gösteren ses kaydında çok çarpıcı ifadeler yer alıyor.
MESAJ MI YOLLADI?
Ses kaydında yaşadıklarına dayanamadığını belirten Ersöz, “Bazen ışık göremiyorum. Ben eğer ışık görürsem onlar da ışık görecekler ben ışık göremezsem onlar ışık göremezler” sözleriyle kendisini sahipsiz bırakan çevrelere mesaj göndermişti. “Beni karanlığa gömmek istiyorlar” diyen Ersöz, ses kaydında “Haykırmak bağırmak istiyorum” şeklinde ifadeler kullanmıştı.
‘ÇIKAR KONUŞURUM...’
Ses kaydında adını vermediği bir Genelkurmay Başkanı için “Biz bu adamın albay olacağına bile inanmıyorduk. Genelkurmay başkanı oldu” sözlerini kullanan Ersöz, “Çıkar konuşurum orada. O zaman ne olacak bu silahlı kuvvetler. İşte bunun için susuyoruz” diyor.
TSK VE GENERALLER BİLİR
İfade verdiği savcının, kendisinin firari olduğu dönemde ifade veren diğer sanıkların tüm suçları kendisinin üzerine attığını söylediğini aktaran Ersöz, “Korkusuzca bildiklerimi doğruyu söyletmesinler. Neredeydi onlar? Kime bağlı ona mı bağlıydı? O şerefsize mi bağlı? Tüm Silahlı Kuvvetler, generaller bunu bilir yaa.” sözleriyle tepkisini ortaya koymuştu. (HABER MERKEZİ)

ERGENEKONDA ERSÖZ
Ersöz hakkında Ergenekon iddianamesinde iki kez ağırlaştırılmış müebbet ile 42 ila 66 yıl arasında hapis talep ediliyor. Ergenekon sanıkları Emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile Emekli albay Atilla Uğur’la Güneydoğu’da çalışan Ersöz’ün görev yaptığı dönemde yüzlerce kayıp olayı yaşandığı iddia ediliyor. Emekli Orgeneral Şener Eruygur’un Jandarma Genel Komutanlığı döneminde Jandarma İstihbarat Başkanı olan Ersöz’ün adı telefon dinletme olayına da karıştı. Ersöz, Jandarma İstihbarat Başkanlığı Teknik Takip Daire Başkanı Albay Uğur ile birlikte pek çok medya yöneticisi ile yaptığı görüşmeleri kayda almıştı.

Suikast mi yapacaklardı?
BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Arınç’ın evinin yakınlarında 2 şüpheli kişi yakalandı. Zanlıların suikast planladıkları iddia edilirken; Arınç, Emniyet Müdürü Orhan Özdemir’le görüştü.
Bir ihbar üzerine polis, hafta sonu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Balgat’taki evinin çevresinde dolaşan iki kişiyi gözaltına aldı. Sorgularının ardından adliyeye çıkartılan söz konusu iki kişi serbest bırakıldı. Zanlıların evlerinde yapılan aramada, bilgisayarlara el konuldu.
SÜRPRİZ ZİYARET
Bu gelişmeler ardından Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir Başbakanlık’a çağırıldı.
Başbakan Yardımcısı Arınç, Özdemir ile Bakanlar Kurulu öncesinde bir araya geldi. Görüşmenin Arınç’a suikast planı yapıldığı iddialarıyla ilgili olduğu ifade ediliyor. (ANKARA)


Ergenekon’da şüpheli ölümler

DENİZ Yarbay Ali Tatar’ın intihar etmesi, Ergenekon soruşturmasındaki ilk intihar değildi. Emekli Albay Ali Bergütay Varımlı, Emekli Albay Abdülkerim Kırcı ve Özel Harekat Dairesi Başkanı Behçet Oktay da aynı sonu paylaşmıştı. Ayrıca Deniz Kuvvetleri’nde görev yapan pek çok albay kuşkulu biçimlerde intihar etti. Kimi Ergenekon sanıkları ise intihar girişimlerinde bulundu.
Ergenekon soruşturmasında Deniz Yarbay Ali Tatar’ın hakkında ikinci kez yakalama emri verilmesinin ardından intihar etmesi, daha önceki intihar vakalarını yeniden gündeme getirdi. Kilit konumdaki üç önemli ismin intiharı oldukça şüpheli bulunmuştu.
EMEKLİ KURMAY ALBAY ALİ BERGÜTAY VARIMLI: Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Başkanlığı da yapan, Ergenekon Davası’nda ifade veren rütbeliler arasında bulunan Emekli Varımlı, 21 Kasım’da Göztepe’deki evinin 10’uncu katından atlayarak yaşamına son verdi. Albay Varımlı, Eski Deniz Kuvvetleri Komutanları’ndan İlhami Erdil’in yargılandığı davada tanıklık yapmıştı. Varımlı’nın ölümünden sonra Sarıkız ve Ayışığı Darbe Planları’nı deşifre eden subay olduğu ortaya çıkmıştı.
EMEKLİ ALBAY ABDÜLKERİM KIRCI: Abdülkadir Aygan’ın Güneydoğu’daki faili meçhullerin sorumlusu olarak gösterdiği, asit kuyularına insanları atan kişi olarak işaret ettiği JİTEM üyesi olduğu iddia edilen Kırcı, Ankara Güvercinlik’te askeri lojmanlarda 19 Ocak’ta intihar etti.
ÖZEL HAREKAT DAİRESİ BAŞKANI BEHÇET OKTAY: Özel Harekat Dairesi’nin 13 yıllık başkanı Oktay, 27 Şubat’ta tabancasıyla başına ateş ederek intihar etti. Oktay, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan İbrahim Şahin’in sağ kolu olarak gösteriliyordu. Oktay’ın solak olmasına karşın silahını sağ eli ile kullanıp intihar etmesi davadaki şüpheleri artırmıştı.
DİĞER ÖLÜMLER
Öte yandan son iki yılda Deniz Kuvvetleri’nden Varımlı ve Tatar’ın dışında 6 subayın şüpheli ölümleri dikkat çekiyor.
*28 Şubat’ta Güven Erkaya ile birlikte çalışan ve Özden Örnek ile Karahanoğlu arasındaki köprü isim olarak bilinen Deniz Albay Birol Atakan bir trafik kazasında öldü.
*İlhami Erdil’e rütbelerini söktüren Hakim Yarbay Tanju Ünal, karargahtaki makam odasında ölü bulundu.
*Ergenekon savcılarının komutanlıktaki yapılanmayı deşifre eden listeyi ele eçirmesinden sorumlu tutulan Yüzbaşı Olgun Vural intihar etti.
*Deniz Tabip Yarbay Nursal Gedik intihar etti. Gedik’in ailesi ulaşmaması gereken bazı bilgileri elde ettiği için öldürüldüğünü ileri sürdü.
*Ergenekon savcıları tarafından hakkında ikinci kez tutuklama kararı çıkarılan Yarbay Ali Tatar polisler evinin kapısında beklerken intihar etti. (İSTANBUL)
CENAZEDE iLGiNÇ iSiM!
Bu arada Tatar’ın cenaze töreni ilginç gelişmelere sahne oldu. Kocatepe Camii’nde yapılan törene Tatar’ın da aralarında bulunan askerlerin suikast düzenleyeceği öne sürülen komutan da geldi. Oramiral Eşref Uğur Yiğit, camide ilk olarak Yarbay’ın acılı eşi Yıldız Tatar’a başsağlığı diledi.
Cenazeye TSK adına en yüksek rütbe ile Genelkurmay İkinci Başkanı Aslan Güner ve Genelkurmay İkinci Başkan Yardımcısı Hava Orgeneral Bilgin Balanlı katıldı.
Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Donanma Komutanlığı ve Güney Deniz Sahası Komutanlığı’nın çelenk gönderdiği görüldü.
ÖNCEKİ HABER

Bir bunu demedikleri kalmıştı

SONRAKİ HABER

EMNİYET MÜDÜR YARDIMCISI TUTUKLANDI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...