22 Aralık 2009 00:00

İş, eğitim ve barış için gençler mücadeleye!

Emek Gençliği’nin ‘İş, eğitim ve barış’ sloganıyla çalışmalarını yaptığı konferans çalışmaları devam ediyor.

Paylaş

Emek Gençliği’nin ‘İş, eğitim ve barış’ sloganıyla çalışmalarını yaptığı konferans çalışmaları devam ediyor. Geçtiğimiz hafta sonu birçok ilde konferans sürecini tamamlayan Emek Gençliği üyeleri, geçen 4 yılı değerlendirirken, yeni mücadele kararları aldı. Liselerden, üniversitelerden, sanayi sitelerinden ve mahallelerden gençlerin katıldığı konferanslarda söz alan gençler, bağımsızlık ve demokrasi mücadelesinin en önünde yer alacaklarını ifade ettiler. Emek Gençliği Merkez Konferansı bu hafta sonu Ankara’da toplanacak.
Emek Gençliği, Türkiye genelinde ‘İş, eğitim ve barış’ sloganıyla sürdürdüğü konferans çalışmalarını tamamladı. Geçtiğimiz hafta sonu birçok ilde il konferanslarını yapan Emek Gençliği üyeleri, 26-27 Aralık’ta Ankara’da Merkez Konferansı’nı yapacak. Liselerde, üniversitelerde, sanayi sitelerinde, mahallelerde birim konferansları yaparak çalışmalarına başlayan Emek Gençliği üyeleri, bir araya geldikleri yüzlerce gençle, 4 yıldır yaptıkları çalışmaları değerlendirirken, önümüzdeki dönem verecekleri mücadele çizgisini de belirlediler. Bulundukları alanlarda yaşadıkları sorunlardan Türkiye gündemindeki konulara kadar birçok konuyu konferanslarının gündemine alan gençler, aldıkları kararlarla gençlik mücadelesinin en önünde yer alacaklarını vurguladılar.
GENÇLER KAMPLAŞTIRILIYOR
İstanbul Emek Gençliği’nin uzun süredir yürüttüğü konferans çalışmaları, önceki gün yapılan il konferansıyla sona erdi. Aksaray’da bulunan Su Tiyatrosu’nda yapılan konferansa, liselerden, üniversitelerden, işyerlerinden ve mahallelerden 164 delegenin yanı sıra EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Çaralan, Deniz Gezmişlerin mücadele arkadaşı Mustafa Yalçıner ve parti yöneticileri katıldı. Saygı duruşu ile başlayan konferansın açılış konuşmasını, Emek Gençliği İl Yöneticisi Evrim Durmaz yaptı. Öğrenci ve işçi gençlik önündeki en büyük sorunun işsizlik oluğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Durmaz, genç işsizlik oranının AKP Hükümeti döneminde daha da arttığını, krizle birlikte bu oranın yükseldiğini, gençliğin düşük ücretle sosyal güvenceden yoksun olarak çalıştırıldığını ifade etti.
Eğitimin her geçen gün piyasalaştığına vurgu yapan Durmaz, bedava kitap dağıtmakla övünen hükümetin, bunun acısını okullarda toplanan bağışlarla çıkardığını dile getirdi. Aidat vermeyen örencilerin okullarının elektrik ve sularının kesildiğini, üniversiteye girmek isteyen öğrencilerin dershanelerin kucağına itildiğini söyleyen Durmaz, tüm bunlar olurken müfredatların gericileştiğini, öğrencilerin söz hakkının ellerinden alındığını, hakkını arayanların ise baskı gördüğünü ifade etti. Üniversitelerde de baskıların devam ettiğine değinen Durmaz, Bologna süreciyle üniversitelerin şirketleştirilmek istendiğine değindi. Türkiye gençliğinin Kürt sorunu üzerinden kamplaştırılmaya çalışıldığını ifade eden Durmaz, “Bir yandan sorunun çözümü DTP’nin tasfiyesinde, sınırlı özgürlüklerle aranmakta, bir yandan da ırkçı şovenist eylemlerle gençlik yedeklenmeye çalışılmaktadır” diye konuştu. Türk ve Kürt gençlerin ölmeye devam ettiğini belirten Durmaz, tüm bunlar olurken gençliğin tüm demokratik haklarının elinden alındığını dile getirdi.
Açılış konuşmasının ardından ilk söz, lise ve dershane öğrencilerine verildi. Kartal, Ümraniye, Kadıköy ve Bahçelievler başta olmak üzere birçok liseden ve dershaneden konferansa katılan gençler, yaşadıkları deneyimleri arkadaşlarıyla paylaştılar.
Bağış paralarına, hocalarıyla yaşadıkları sorunlara, kantin ücretlerinden okullarında açılan paralı sınıflara kadar birçok konuda söz alan gençler, bunlara karşı verdikleri mücadeleleri anlattılar. Yaptıkları eylem ve etkinliklerden örnekler de veren gençler, liselerde öğrenci temsilciliklerinin daha etkin kullanılmasına dikkat çektiler. Gençler, veliler ve hocalarıyla yaşadıkları sorunlara karşı ortak hareket edilmesi gerektiğini vurguladılar. Meslek liselerinde okuyan gençler, konferansta yaptıkları konuşmalarda, tek sorunlarının kat sayıymış gibi gösterilmesine karşı çıktılar. Aldıkları eğitimin diğer liselere göre geri olmasına dikkat çeken meslek liseli gençler, kat sayı sorunu çözülse dahi eğitimdeki eşitsizliklerin ortadan kalkmayacağına dikkat çektiler.
BOLOGNA SÜRECİ VE ÜNİVERSİTELER
İstanbul’da bulunan kamu üniversiteleri ve özel üniversiteden delegeler ise konferansta, üniversiteleri şirketlere dönüştürmeyi amaçlayan Bologna sürecine dikkat çektiler. Üniversitelerde soruşturmalar ve uzaklaştırmalarla baskıların artarak sürdüğüne dikkat çekilen konuşmalarda, bir taraftan da üniversiteleri sermayenin yan kuruluşları haline getiren çalışmaların devam ettiği belirtildi. Eğitim fakültelilerinin ataması yapılmayan öğretmenler yetiştirdiğinin, mühendislik bölümlerinde yetkin mühendislik adı altında çıkarılan sınavların, fen-edebiyat fakültelerinde formasyon sorunlarının öğrenciler içinde tepkiyle karşılandığının belirtildiği konuşmalarda, bunlara karşı ÖTK, kol, kulüp, eğitim sendikaları ve meslek odalarıyla ortak çalışmalar yapılması gerektiği ifade edildi.
İŞÇİLER VE İŞSİZLER DE KATILDI
Konferansa Ümraniye, Tuzla, Esenyurt, Sancaktepe, Kağıthane gibi ilçelerden işçi gençler de delege olarak katıldılar. İMES, Çağlayan gibi alanlarda yaptıkları çalışmalardan örnekler veren işçi gençler, sigortasızlık, işten atma, düşük ücret gibi sorunlarının devam ettiğini dile getirdiler. Konuşmalarında, krizle birlikte işsizlik tehdidiyle korkutulduklarına, saldırıların arttığına dikkat çeken gençler, buna karşın gençlerin mücadeleden yana olduklarını vurguladılar.
Mahallelerden konferansa katılan gençler ise işsiz bırakılan gençlerin mahallelerde çetelere katıldıklarına, uyuşturucuya alıştıklarına dikkat çektiler. Çeteleşmeye ve uyuşturucuya karşı yaptıkları ve yapacakları çalışmaları anlatan gençler, mahallelerde bulunan derneklerde mücadele etme, gençlik dernekleri kurma kararları aldılar.
BARIŞ İÇİN MÜCADELE EDECEKLER
Konferansa katılan gençlerin önemli bir bölümü, Kürt sorunu konusunda konuştu. Bulundukları alanlarda gençliğin kamplaştırılmaya çalışıldığına dikkat çeken gençler, barış ve kardeşlik için Kürt sorununun demokratik çözümü için gençliğe önemli görevler düştüğüne dikkat çektiler. Barışı savunmak için cesur adımlar atılması gerektiğini belirten gençler, bunun için en önde gençliğin olması gerektiğini ifade ettiler.
Konferansın son bölümünde, verilen önergeler karar altına alınırken, İl Gençlik Yürütmesi ve Merkez Konferansı delegeleri seçildi. (İstanbul/EVRENSEL)

TEKEL İŞÇİLERİYLE DAYANIŞMA BÜYÜTÜLECEK

ANKARA Emek Gençliği, üniversiteler, liseler ve semtlerde yürüttüğü konferans çalışmalarını pazar günü yaptığı il konferansıyla tamamladı. Okullarında, mahallelerinde yaptıkları konferanslardan delege seçilen gençlerin katıldığı konferansta, ilk olarak TEKEL işçileriyle dayanışmayı yükseltme kararı alındı.
Türk-İş Genel Merkezi önünde bekleyen TEKEL işçilerinin sloganlarının ulaştığı Petrol-İş Ankara Şubesi’nde yapılan konferansa, liselerden, üniversitelerden, atölyelerden ve mahallelerden delegeler katıldı.
Üniversitelerden konferansa katılan gençler, geçtiğimiz dönem yaptıkları çalışmaları değerlendirdikten sonra, öğrencilerin öz örgütleri olan ÖTK, kol, kulüp ve meslek odaları merkezli bir mücadelenin gerekliliğine vurgu yaptılar.
BARIŞ GÜNLERİ DÜZENLEYECEKLER
Hükümetin Kürt sorununda çözümsüzlükte ısrar ettiğinin belirtildiği konferansta, DTP’nin kapatılması süreciyle birlikte halkların içine çekilmek istendiği çatışma ortamına karşı, geçtiğimiz yıl ODTÜ öğrenci topluluklarının bir araya gelerek düzenlediği “Barış Günleri” gibi örneklerin çoğaltılması kararı alındı. Üniversiteli delegelerin verdikleri önergeyle konferansta, hurafeciliği dayatan anlayışa karşı bilimin savunulması kararı da alındı.
LİSELERDE POLİS OLMASIN
Liseli gençlerin sorunlarını anlattıkları konferansta, gençlerin en çok dikkat çektiği konu, Ankara Valiliği’nin, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte imzaladığı gizli bir protokolle hayata geçirdiği ‘okul polisi’ uygulamasıydı. Buna karşı mücadele edilmesinin önemine vurgu yapan liseli gençler ayrıca, bağışlara katsayı uygulamasına ve yaşadıkları sorunlara karşı “Kobay Değil Öğrenciyiz” başlığıyla bir kampanya başlatma önerisinde de bulundular.
KRİZE KARŞI MÜCADELE
Krizle birlikte gençlerin çalışma koşullarının daha da azaldığı ve gençlik arasındaki işsizliğin arttığına vurgu yapılan konuşmalarda, bu alanda yapılan çalışmanın eksikliğine dikkat çekildi. İşsizliğe karşı mücadele kararının alındığı konferansta, genç işçi kuşaklarıyla buluşmak için çalışmaların yenilenmesi kararı alındı.
Ankara’da gençliğin iş, eğitim ve barış mücadelesinin adımlarının şekillendiği konferansta ilk olarak, TEKEL işçilerinin mücadelesiyle dayanışmayı yükseltme kararı alındı. Gençler, konferansın ardından toplu olarak TEKEL işçilerini ziyaret ettiler. (Ankara/EVRENSEL)

HER YERDE MÜCADELE KARARLILIĞI

İZMİR
İzmir Emek Gençliği, 5. İl Konferansı’nı Tepekule’de gerçekleştirdi. Üniversite, lise, organize sanayi bölgeleri ve semt birimlerinden gelen 70 delege ile misafirlerin katıldığı konferansta sinevizyon gösterimi de yapıldı. Divan seçiminin ardından 25 delege söz alarak, bulundukları birimlerde yürüttükleri çalışmaları anlatıp, bundan sonra yürütecekleri mücadele için önerilerde bulundular.
KOCAELİ
Emek Gençliği Kocaeli konferansı, Makine Mühendisleri Odası’nda yapıldı. Konferansa üniversitelerden, liselerden ve mahallelerden seçilen toplam 57 delege katıldı. Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Veysel Kaplan ve EMEP Kocaeli İl Başkanı Güner Kizir’in de konuk olarak katıldığı konferans, saygı duruşuyla başladı. Ardından üniversite ve lise öğrencileri, gençliğin karşı karşıya olduğu işsizlik, paralı eğitim, katsayı sorunlarıyla ilgili sunumlar yaptılar. Eğitimde fırsat eşitliği olmaması gibi sorunlar üzerine sunumlar yapıldı. Yaklaşık 5 saat süren konferansın en hararetli bölümleri ise karar önergeleri sırasında yaşandı.
ANTALYA
Antalya’da yapılan konferansa lise ve üniversite gençlerinin yanı sıra Finike’den tarım işçileriyle Antalya’dan genç işçiler de katıldı. 120 gencin katıldığı konferansa EMEP yöneticileri ile Eğitim Sen ve Tüm Bel-Sen, Haber-Sen, Yazar Hasan Kıyafet, Türkiye Barış Meclisi temsilcileri ile 78’liler yöneticileri de katıldı. Konferansta, tarım işçilerinin özellikle barınma sorununa karşı mücadele etme kararı alındı. Akdeniz Üniversitesi ve liseli gençlerin yoğun olarak katıldığı genel kurulda, üniversite ve liselerdeki çalışmalara ilişkin mücadele kararları alındı. Konferansa Mahmut Ayata vr Finike Eğitim Sen Temsilcisi Durmuş Özsor da katıldı.
ÇORUM
Çorum Emek Gençliği’nin 5’inci İl Konferansı önceki gün EMEP il binasında gerçekleştirildi. Üniversite, dershaneler ve liselerden 40’ı aşkın gencin katıldığı konferansta, 7 kişilik il gençlik yönetimiyle Ankara’da yapılacak genel konferans için dört kişilik delege seçimi de yapıldı.
EMEP GYK Üyesi Yakup Aslandoğan, EMEP İl Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet Özdel, Ayhan Oğuz ve Seher Bolat’ın da hazır bulunduğu konferansta, Çorum gençliğinin ‘iş-eğitim-barış’ talepleri doğrultusunda seferber edilmesi çağrısında bulunuldu. Konferansta; “liselerde parasız eğitim kampanyası örgütlenmesi; SBS, ÖSS, KPSS’ye karşı etkin mücadele yürütülmesi ve alternatif bir eğitim sisteminin savunulması, temeli eşitsizlik olan sınav sistemlerinin ortadan kaldırılması, üniversitelerde harç paraları toplanmaması, üniversitelerde barınma sorunu ve yol sorununun giderilmesi” kararları alındı. (HABER MERKEZİ)

MÜCADELE KARARLARI ALINDI

* Kapitalist krizle birlikte yoğunlaşan sermaye saldırılarına karşı işçi ve emekçi gençlik içerisindeki çalışmanın yoğunlaştırılması. Sanayi sitelerinde, genç işçiler içerisinde ve atölyelerde kuralsız ve sigortasız çalıştırmaya, düşük ücret uygulamalarına, genç işçi ve çıraklar üzerindeki baskı, dayak ve hakaretlere karşı mücadelenin örgütlenmesi. Asgari ücretin altında çalıştırmanın yasaklanması ve ocak zamlarında insanca yaşanacak bir ücret belirlenmesi için çalışma örgütlenmesi. İşçi ve çırak gençliğin yoğun çalışma ve sosyal-kültürel imkanlardan mahrum kalmasını gözeterek, genç işçilere dönük sportif, kültürel etkinlikler düzenlenmesi.
* Üniversitelerde yapılacak öğrenci kongreleri için İMES, Çağlayan, İkitelli OSB gibi işçi bölgelerinde araştırma çalışmaları yapılması ve genç işçilerin çalışma yaşamı ve sorunlarının öğrenci kongrelerine taşınması.
* Sermayenin üniversiteleri yeniden yapılandırma kapsamında gündeme getirdiği saldırılara karşı üniversite çalışmasının yenilenmesi. Üniversite gençliğinin günlük akademik, demokratik taleplerini içeren bir çalışma örgütlenmesi. Üniversitelerde günlük gazete dağıtımı örgütlenmesi. İşsizliğe karşı mücadelede meslek örgütleri ve sendikalarla öğrenci kulüpleri ve oda gençlik komisyonlarının mücadelesini ortaklaştırmak. Ataması yapılmayan öğretmen platformlarında yer almak ve fakültelerde işsizliğe dair tartışmalar örgütlemek. ÖTK’lara dönük çalışmanın etkinleştirilmesi ve demokratik bir ÖTK için çalışma örgütlenmesi. Yurt, barınma, paralı eğitim uygulamalarına karşı mücadelenin daha etkin biçimde örgütlenmesi.
* ÖSS sınavına, katsayı uygulamalarına karşı etkili bir çalışma örgütlenmesi. Katkı parası vb. adlarla uygulamaya konan paralı eğitme ve ayrımcı özel sınıf uygulamalarına karşı mücadele etmek. Meslek liselerinde kural dışı çalıştırmaya ve sömürüye karşı bir mücadele örgütlemek.
* İşsiz, yoksul gençlik içerisinde ve emekçi mahallerinde dayanışmanın örgütlenmesi. İş, meslek edindirme kursları, işsizlik ödeneği; sportif-kültürel alanlar ve kültür merkezleri oluşturulması için emekçi mahallerinde çalışma örgütlenmesi. Uyuşturucuya, çeteleşmeye karşı mahallelerde kampanyalar örgütlenmesi.
* Kürt sorununda İstanbul çapında bir gençlik kurultayı örgütlenmesi. Gençlik dergimizde Kürtçe yazılara yer verilmesi. Kürt dili ve edebiyatı, Kürdoloji bölümleri açılması için üniversitelerde çalışma örgütlenmesi. Geliştirilen milliyetçi ve gerici saldırı kampanyalarına karşı kardeşlik buluşmalarının örgütlenmesi. TMK mağduru tutuklu çocuklara ilişkin kulüpler üzerinden yürütülen çalışmaların genişletilmesi.
* Genç kadınların sorunlarını gündem yapan bir çalışma örgütlenmesi. Kadın kulüpleri sayılarının artırılması. 8 Mart’ın 100. yıl etkinliklerinin üniversite ve liselerde güçlü bir şekilde örgütlenmesi.
* Gençlik dergimizin içeriği yenilerek, daha politik ve burjuva, küçük burjuva akımlara karşı daha polemikçi bir dergi haline getirilmesi. Halk televizyonunda gençlik programlarının yeniden örgütlenmesi.
* Emek Gençliği’nin kitleselleşmesi, gençlik hareketinin güç kazanması ve çalışmamızın bir istikrar kazanması için günlük gazetenin çok daha etkili çalışmalarda kullanılması.
* Sosyalist ve toplumcu gerçekçi yayınların gençlik kesimlerine ulaştırılması, söyleşi ve tartışmaların örgütlenmesi.
ÖNCEKİ HABER

ARA SIRA

SONRAKİ HABER

İZMİR’DE IRKÇI KIŞKIRTMA!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...