22 Aralık 2009 00:00

Türk-İş göreve, genel greve

Fabrikalarının kapatılarak, kazanılmış hakları ellerinden alınarak, 4/C’li yapılmak istenen TEKEL...

Paylaş

Fabrikalarının kapatılarak, kazanılmış hakları ellerinden alınarak, 4/C’li yapılmak istenen TEKEL işçileri, polisten yedikleri gazların da etkisiyle ciddi rahatsızlıklar yaşayıp, sağlık sorunları yaşarken, yine de Ankara’dan ayrılmamakta kararlı.
İşçilere destekler ise 7. günde de sürdü. İşçiler dün 7. günlerinde yine Türk-İş önünü miting alanına çevirdiler. İşçeleri desteğe gelen sendika üyeleri Türk-İş’i göreve çağırdılar
TÜRK-İŞ’TEN ÇIKARILDILAR
Günlerdir Türk-İş’te bekleyişlerini sürdüren ve koridorlarda, toplantı salonlarında kalan işçiler dün sabah saatlerinden itibaren binadan dışarı çıkarıldılar. Valizleri Türk-İş binası önüne çıkarılan ve binanı kapıları kendilerine kapatılan işçiler, sağanak yağmur ve soğukta dışarıda beklerken halaylar çekip, alkış ve sloganlarla protestolarını sürdürdüler.
Türk-İş binası girişinde sağda, “doktor” odasına dönüştürülen küçük bir odada Ankara Tabip Odası, SES üyesi doktor Hasan Barış Ilgaz gün boyunca rahatsızlığı olan işçileri muayene edip, ilaçlarını verdi, neler yapıp, neler yapmayacaklarını söyledi. Türk-İş önünde uzun sıra oluşturan hasta işçiler dışında, diğer işçilerin binaya girişine izin verilmedi. Hasta olanlar ise üçerli gruplar halinde alındı, muayenenin ardından hemen dışarı çıkartıldılar. Türk-İş’in kapılarının kapatılması, işçilerin valizlerinin çıkartılması, “Yönetim Kurulu toplantısı”na bağlanırken, “provakasyonu önleme” gerekçesi de gösterildi.
DESTEK SÜRÜYOR
Yağmur ve soğuğa rağmen işçiler, Türkçe-Kürtçe ve çeşitli dillerden türküler eşliğinde halaylarla ısınmaya çalıştılar, tepkilerini sloganlarına yansıttılar.
Tümtis Ankara Şubesi üye ve yöneticileri pankartlarını açarak, işçileri ziyaret ederken, hep birlikte “Türk-İş göreve, genel greve”, “Genel grev, genel direniş”, “TEKEL işçisi yalnız değildir” sloganları attılar. Petrol-İş Ankara Şubesi ve Yol-İş Ankara 3 No’lu şube yöneticilerinin de katıldığı destek ziyaretinde konuşan Tümtis Ankara Şube Başkanı Nurettin Kılıçdoğan, işçilere, “7 gündür Ankara’nın soğuk havasını ısıttınız” diye seslendi. En güzel hakkın sokakta, mücadele ile alınacağını belirten Kılıçdoğan, “Sizin çaktığınız bu kıvılcımı ateş topu haline getireceğiz” dedi. Kılıçdoğan Türk-İş’i ve diğer işçi konfederasyonlarını görev çağırarak, “Bugünden sonra işçi sınıfını Ankara’ya çağırarak mücadeleyi büyütmek gerekiyor” diye seslendi. Kılıçdoğan’ın sözleri, “Genel grev genel direniş”, “Direnen işçi asla yenilmez”, “Türk-İş göreve, genel greve” sloganlarıyla karşılandı.
‘ATA BİZİ DUYAR MI Kİ’
İşçiler öğlen saatlerinde de Anıtkabir’e gittiler. AKP Hükümeti’ni Atatürk’e şikayet etmeye hazırlanan işçiler, “Acaba Ata bizi duyar mı ki” demekten kendilerini alamadılar. İşçiler Anıtkabir’e sessiz bir şekilde yürüdüler.
(Ankara/EVRENSEL)

İŞÇİLERİN ÇOĞU HASTALANDI
Muayene odasında işçileri tek tek muayene eden Dr. Hasan Barış Ilgaz, özellikle Sıhhiye’deki polis müdahalesinden sonra işçilerde çok ciddi rahatsızlıklar olduğunu söyledi. “Atılan gaza bağlı kimyasallar alerjik durumlar ortaya çıkardı. Astım hastaları krize girdiler. İki kalp krizi vakası oldu. Omurgasında kırık olan bir işçinin felç tehlikesi var. Kaburgaları kırık olan işçiler var” diyen Dr. Ilgaz, 6-7 gün içerisinde bine yakın hasta işçiye baktıklarını söyledi. “Aslında burada ciddi bir insanlık dramı yaşanıyor” diyen Ilgaz, ilaçları da Çağdaş Eczacılar’dan, gönüllü eczacılardan ve ATO’dan aldıklarını söyledi. Muayene için gelen işçilerden görüşlerini aldıklarımız, hastalıklarından çok, “çözüm” dediler. “Yedi gündür buradayız. Dayak yedik, biber gazı yedim, suya girdim, hala devlet bir çözüm bulmadı. Ne olacak bizim halimiz” diyen işçiler, zatürre olanlara da dikkat çekerek, “Devlet baba niye sahip çıkmıyor” diye soruyorlar. Ancak kararlı olduklarını da tekrarlayan işçiler, “Ya bizim cenazemiz gidecek ya da haklarımızı alacağız. Kararlıyız ya olacak ya da öleceğiz başka yol yok.” diyorlar.

TEKEL İŞÇİLERİNE DESTEK İÇİN AKP’YE YÜRDÜLER
Tokat’ta Tek Gıda-İş Şubesi öncülüğünde Ankara’da direnen TEKEL işçilerine destek amacıyla AKP il binasına yürünerek bir basın açıklaması yapıldı. Eylemde konuşan Tek Gıda-İş Tokat Şube Sekreteri Mustafa Sağsoyu“Bir ay önce Tokat milletvekilleri ile Meclis’te yüz yüze görüştük. Bize ‘Sizin davanız bizim davamız. Sonuna kadar yanınızdayız’ dediler. Şimdi soruyorum vekillere; biz gaz bombası yerken neredeydiniz? Ankara’nın soğuğunda bize buz gibi su sıkılırken, bizleri havuzlara atarlarken nerdeydiniz? Bizi kandırıyorlar arkadaşlar. Ama biz yılmayacağız. Her şeye rağmen Ankara’da olacağız. Gerekirse ölene kadar direneceğiz” dedi. Açıklama sık sık “Ölmek var dönmek yok”, “İşçi memur el ele genel greve”, “4-c demek kölelik demek” vb. sloganlarla kesildi.
Daha sonra bir işçinin kızı olan Hande Sağsoyu, yaptığı konuşmada “Ben işçi kızıyım, işçi eşiyim. Ankara’da kardeşlerim cop yerken benim etim acıyor, su sıkılırken benim ciğerim üşüyor” dedi. Yine başka bir TEKEL işçisinin kızı olan Betül Sönmez de bir şiir okuyarak, “Okumak istiyorum, okumamı engellemeyin” diye seslendi.
Yapılan basın açıklamasının ardından emekçiler, AKP Tokat il binasının önüne doğru yürüyüşe geçti. Gaziosmanpaşa Caddesi’ni trafiğe kapatan emekçilerle polisler arasında sık sık gerginlik yaşandı. Bayan işçiler, zaman zaman polise “Hadi bize de sıkın gaz. Kendinizle gurur duyun Türk polisi” vb. sözler ettiler. Polislere şeker uzatan küçük bir çocuk, “Siz babama gaz sıktınız ama biz şeker veriyoruz size” dedi.
Yaşanan gerginliklere rağmen AKP önüne gelen emekçiler, burada da slogan atmaya devam ettiler. İçlerinde kadın ve çocukların da olduğu bir grup, AKP il yönetimi ile görüşmeye gitti. AKP il başkanı “Çoluk çocukla konuşmam” diyerek konuşmayı reddetti. Bunun üzerine tek şeridini kapattıkları yolu tamamen kapatmak isteyen bayan işçilere, polis ve sendika yöneticileri engel oldu. Tokatlı TEKEL işçileri, akşam saatlerinde Ankara’ya gitmeye hazırlanıyorlar. En son 4 otobüsün dolduğu belirtilirken, bu sayının akşam saatlerine kadar daha da artacağı ifade edildi.


‘TEKEL İŞÇİSİNİN YANINDAYIZ

Türk-İş Genel Merkezi, TEKEL işçilerinin ziyaretleri nedeniyle boş kalmadı. Önceki gün gün boyunca destek ziyaretleri sürdü. Harb-İş üyeleri TEKEL işçilerine kitlesel bir ziyaret gerçekleştirdiler. İşçiler ziyarette Türk-İş’i genel greve çağırdılar. İşçilere seslenen Harb-İş Genel Başkanı Ahmet Kalfa, sonuna kadar Tekel işçilerinin yanında olacaklarını söyledi.
Basın-İş Genel Başkanı Yakup Akkaya da işçilere seslenerek, Tekel işçilerine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Demiryolcu ‘işleri rayına koyacak’

SONRAKİ HABER

İtfaiyeciler suç duyurusunda blundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...