22 Aralık 2009 00:00

Okullarda anadil boykotu

VAN, Hakkari ve Batman’da anadilde eğitim talebiyle dün okullar boykot edildi.

Paylaş

VAN, Hakkari ve Batman’da anadilde eğitim talebiyle dün okullar boykot edildi. ‘Biji zimanê Kurdi (Yaşasın Kürt dili)’, ‘Êdi bes e red û inkar (Red ve inkara artık yeter)’, ‘Em zimanê xwe dixwazin (Kendi dilimizi istiyoruz)’ sloganları atılan boykotlara katılım kitlesel oldu.
KENDİ DİLİMİZLE YAŞAMAK İSTİYORUZ
Batman’da dersleri boykot eden yüzlerce öğrenci Yavuzselim ile İMKB ilköğretim okullarında bir araya geldi. Öğrenciler ve velileri anadilde eğitim istediklerini belirten slogan ve dövizlerle yürüdü. İMKB İlköğretim Okulu önünde açıklama yapan Atatürk Lisesi 11. sınıf öğrencisi Rafiye Türkan, Kürt çocukları olarak Kürtlerin yıllardır yaşadıkları sorunlardan haberdar olduklarını, Kürtlerin kendi haklarından mahrum olduklarını söyledi. Anadillerinin yasaklı olduğunu belirten Türkan, “Okula gidiyoruz, başta bize Türkçe dilinde ‘Andımız’ı okutuyorlar. Diyorlar kendinizi inkar edin. Diyorlar söyleyin ‘Türküm, doğruyum, çalışkanım’... Biz kendi dilimizle konuşamıyoruz, eğitim göremiyoruz. Bu nedenle birçok çocuğun psikolojisi bozuluyor, derslerinde başarısız oluyor” dedi. Yavuzselim İlköğretim Okulu’nda bir araya gelen yüzlerce öğrenci ve veli adına da Zeynep Çetin, açıklama yaparak, “Diyorlar tüm dünyada insan hakları vardır. Peki Kürt çocuklarının insan hakları yok mu? Biz de dünyadaki diğer çocuklar gibi kendi dilimizle eğitim görmek, kendi dilimizle yaşamak istiyoruz” dedi. Açıklamanın sona ermesinden sonra kapatılan DTP’nin eski Merkez İlçe Yöneticisi Salih Keleş gözaltına alındı.
HAKKARİ VE VAN’DA DA BOYKOT
Van merkez ile Hakkari merkez ve Yüksekova ile Şemdinli ilçelerinde de öğrenciler okul ve dershaneleri boykot etti. Öğrencilerin okullara gitmemesinden dolayı tamamen boşalan bazı sınıf ile dershanelerde ders yapılmadı. Boykot kararının en fazla uygulandığı Hakkari ve ilçelerinde, öğrencilerin yüzde 60’ının ders başı yapmadığı öğrenildi.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Sıkıyönetimden farksız

SONRAKİ HABER

Saldırgan iş yerini olaydan 10 gün önce sigortalamış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...