22 Aralık 2009 00:00

Soruşturmaya ara verildi

IRAK işgaline İngiltere’nin katılma kararının nasıl alındığı ve Irak’ın işgali ile savaş sonrasında uygulanan politikaların masaya yatırıldığı Irak...

Paylaş

IRAK işgaline İngiltere’nin katılma kararının nasıl alındığı ve Irak’ın işgali ile savaş sonrasında uygulanan politikaların masaya yatırıldığı Irak soruşturmasında, bir ay geride kaldı.
24 Kasım’da başlayan ve halka açık olan soruşturma çerçevesinde şimdiye kadar, savaşa gitme kararının alınmasında etkili olan isimlerden birkaçı dinlendi. İngiltere’nin Irak işgali dönemindeki ABD Büyükelçisi Sir Christopher Meyer, eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Sir Jeremy Greenstock, dış istihbarat servisi MI6’nın Başkanı Sir John Sawers, Dışişleri Bakanlığı eski Savunma ve İstihbarat Genel Müdürü Sir William Ehrman, çeşitli üst düzey istihbarat ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri soruşturmada yer aldı.
Sir John Chilcot’un başkanlık ettiği komisyonun soruşturmayı yürütme şekli kimi zaman eleştirilere neden oldu. Özellikle ülkedeki liberal demokratlar, komisyonu, soruşturmada yer alan kişileri “yeteri kadar sorgulamadığı” gerekçesiyle eleştirdi.
NOEL ARASI VERİLDİ
Noel ve yeni yıl tatili nedeniyle 4 Ocak 2010’a kadar ara verilen soruşturmada, yeni yılda dinlenecek ilk isimler arasında ülkenin eski başbakanı Tony Blair bulunuyor. Irak işgalinin kilit isimlerinden biri olan Blair’in, “ülkesini savaşa sokma gerekçesi ve bu konudaki savunması” merakla bekleniyor.
Irak işgali kararının alınmasında etkili isimlerden olan, İngiltere’nin eski ABD Büyükelçisi Sir Christopher Meyer’in, “Irak’taki rejim değişikliğinin, eski ABD Başkanı George W. Bush’a selefi Bill Clinton’dan miras kalan resmi bir Amerikan politikası olduğunu” söylemesi, şimdiye kadar soruşturma çerçevesinde dikkat çeken ifadelerin başında yer aldı.
Dönemin başbakanı Tony Blair ile ABD başkanı George Bush arasındaki toplantıları hazırlayan kişi olarak bilinen Meyer’in, “dönemin ABD dışişleri bakanı Condoleezza Rice’ın, 11 Eylül saldırılarının hemen ardından Irak’ın işgali konusunu gündeme getirdiği” yolundaki sözleri de soruşturmada ilgi çekti.
Ayrıca İngiltere’nin dış istihbarat servisi MI6’nın Başkanı Sir John Sawers’ın, 2001 yılında Irak’ta rejim değişikliği planlarının yapılmaya başlandığını, ancak “askeri müdahalenin düşünülmediğini” belirtmesi de dikkat çeken ifadeler arasındaydı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Munteziri’nin cenazesi muhalefet mitingine dönüştü

SONRAKİ HABER

İsrail, ölü ya da diri Filistinli istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...