22 Aralık 2009 00:00

Munteziri’nin cenazesi muhalefet mitingine dönüştü

İRAN’da önceki gün hayatını kaybeden Büyük Ayetullah Hüseyin Ali Munteziri, dün düzenlenen törenle toprağa verildi.

Paylaş

İRAN’da önceki gün hayatını kaybeden Büyük Ayetullah Hüseyin Ali Munteziri, dün düzenlenen törenle toprağa verildi. Munteziri’nin cenaze törenine on binlerce kişinin katıldığı belirtildi. İsfahan’a bağlı Necefabad kentinde dünyaya gelen Munteziri, Kum’daki evinde 87 yaşında hayata veda etmişti.
Kum kentinde yapılan cenaze törenine katılanlar arasında devlet başkanlığı seçimlerinde yarışan adaylar Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi de yer aldı. Muntezeri’nin cenaze töreni süresince sık sık muhalefet yanlısı sloganlar atıldı.
Törene katılanların, İran muhalefetinin sembol rengi haline gelen yeşil renkli dövizler taşıdıkları ve yeşil kıyafetler giydikleri gözlendi. İran hükümeti, Muntezeri’nin cenaze töreniyle ilgili olarak yerel basına ek sınırlamalar getirirken, yabancı basının töreni izlemesine izin verilmedi. Gözaltına alınanlar olduğu ve cenaze törenine katılmak isteyen çok sayıda kişinin engellendiği belirtildi.
İran’daki şah rejimine karşı yıllarca mücadele eden, birçok kez tutuklanan ve 10 yıl hapis cezasına mahkum edilen Munteziri, devrimin ardından serbest kaldı. Aynı zamanda Ayetullah Humeyni’nin öğrencisi de olan Munteziri, devrimin 7. yılında Uzmanlar Meclisi tarafından Humeyni’nin vekili olarak seçildi. Munteziri, dört yıl sürdürdüğü bu görevinden alındıktan sonra ilmi faaliyetlerde bulunmak amacıyla Kum’a yerleşti.
ÖNCEKİ HABER

ABD ve Avrupa kar altında kaldı

SONRAKİ HABER

Soruşturmaya ara verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...