22 Aralık 2009 00:00

İstanbul bir heykelini daha yitirdi

İstanbul 2010 Kültür Başkenti kutlamaları arifesinde Heykeltıraş Ümit Öztürk’e ait heykel, hiçbir kurum ya da kişiye sorulmadan sorgusuz sualsiz yıkılarak yok edildi.

Paylaş

İstanbul 2010 Kültür Başkenti kutlamaları arifesinde Heykeltıraş Ümit Öztürk’e ait heykel, hiçbir kurum ya da kişiye sorulmadan sorgusuz sualsiz yıkılarak yok edildi. İstanbul’un dünya üzerinde iki kıta üzerine oturmuş tek kent olma özelliğini simgeleyen, 15 metre yüksekliğinde beton ve bronz malzeme kullanılarak yapılan heykel Yeşilköy havalimanı kavşağına 1993 yılında yerleştirilmişti. 1992 yılında Nurettin Sözen’in belediye başkanlığı döneminde “Açık Alanlara Üç Boyutlu Çağdaş Sanat Yapıtları Yerleştirme Etkinliği” adı altında açılan yarışma sonucu çağrılı olarak davet edilen sanatçılardan, belirlenen 10 kentsel alan için proje üretmeleri istenmiş ve 32 sanatçının 55 yapıt ile katıldığı yarışmada, jüri tarafından seçilen 10 yapıt, 1993 yılında İstanbul’un çeşitli noktalarına yerleştirilmişti. Bugün bu 10 yapıttan geriye ne yazık ki 7 tane kaldı. Ümit Öztürk’ün heykeliyle birlikte Kadıköy İskele Meydanı’ndaki Işılar Kür’ün Taksim Gezi Parkı’ndaki Adem Yılmaz’ın heykelleri de geçtiğimiz yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kaldırılmıştı.
‘SORUMLULARA DAVA AÇACAĞIM’
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel bölümünde öğretim görevlisi olan Heykeltıraş Ümit Öztürk konuyla ilgili yaptığı açıklamada; 13 Aralık Pazar günü tesadüfen oradan geçerken heykelimin olduğu alanın şantiyeye dönüştürüldüğünü ve yıkılmış heykelimin beton kısmının bir kepçe tarafından parçalandığını bizzat gözlerimle gördüm. Anlatılacak gibi değil, bir anda emeğimi, anılarımı, yaşadığım tüm duygularımı yok ettiler. Yapımı sırasında da çok sıkıntı çekmiştim. İmzaları tamamlamak ve hak ediş almak için belediye memurları ile mesaiye başlıyorduk. Öncelikle heykelimin yeniden yapılması için uğraşacağım ve sorumlular aleyhine (İstanbul Büyükşehir Belediyesi) parçalanan heykelime ilişkin dava açmayı düşünüyorum.
SANATIN İZLERİ HIZLA SİLİNİYOR
İstanbul’a Cumhuriyetin 50.yılı kutlamaları kapsamında yerleştirilen 20 heykelden de bugün geriye sadece 8 tanesi günümüze ulaşabilmiş durumda. Bu 8 heykelin bazıları ise tahrip edilmiş, kimisi parkların en ücra köşelerine terkedilmiş vaziyetteler. Maltepe Belediyesi’nin 2002 yılında düzenlediği heykel sempozyumunda yapılan ve çarşı içerisine yerleştirilen Heykeltıraş Ziyatin Nuriev ile yabancı bir heykeltıraşın yaptığı heykel de kayıplar arasında. Yalnızca heykeller kaybolmuyor, Türk resim sanatının kamusal alandaki belleği olan birçok mozaik, seramik pano, rölyef, duvar resmi vitray, hızla yok ediliyor. İstanbul Manifaturacılar Çarşısı duvarlarındaki resimlerle birlikte kentsel dönüşüme kurban gitmek üzere. AKM ve birçok yapıda yer alan sanat yapıtları tehdit altında. Bu kentten sanatın izleri hızla siliniyor. Üstelik tüm bunlar sanatı değersiz gören politikaların ürünü. En büyük tehdit ise vandallar ve doğanın yıpratıcı etkisi, bakımsızlık değil, bizzat yerel yönetimlerin kendisi. İyi niyetli desteklerin yanında en büyük kıyımlar yine belediyeler eliyle gerçekleştiriliyor. Yönetimler el değiştirdikçe anıtlar ve heykeller kişisel beğenilerin, ideolojik görüşlerin kurbanı olmaya devam ediyor. Sanat kurumları, sanatçılar, sanatçı örgütleri sahip çıkmadığı sürece tahribatın devam etmesi kaçınılmaz. Yapmaktan daha çok önemli olan yapılanların korunması ve bir koruma bilincinin geliştirilmesi. 2010’un eşiğinde İstanbul bindiği dalı kesmeye devam ediyor.
(İstanbul/EVRENSEL)
Ferda Çağlayan
ÖNCEKİ HABER

Çıtayı yükselten yönetmene veda

SONRAKİ HABER

Tütün işçileri otoyolu kapattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...